Gæld: Kommuner vil kopiere model fra Allerød

Flere kommuner i hovedstadsområdet vil kopiere pantefoged-model fra Allerød for at inddrive gæld.

Allerød er på kort tid blevet et forbillede for flere kommuner i hovedstadsområdet. I hvert fald når det gælder om at få inddrevet gæld fra borgerne i kølvandet på den delvise lukning af Skats inddrivelsessystem, EFI.

Mange kommuner vil således kopiere Allerøds pantefoged-model, skriver DR P4 København.

Allerød Kommune har pantefogeder, der inddriver så meget gæld som muligt, inden sagerne sendes videre til Skat. Af samme grund er kommunen ikke så hårdt ramt som andre kommuner, der lige nu oplever stilstand i inddrivelsesprocessen.

Allerøds tidligere borgmester Erik Lund, Kons., var med til at etablere pantefoged-systemet, og han oplever nu en stor interesse fra andre kommuner.

- Jeg snakker med nogle stort set hver dag. Og det er også medarbejdere, der ringer til mig og blandt andet spørger 'hvad er det, I gør' og 'hvad har det betydet for Allerød', siger Erik Lund til DR P4 København.

Helsingør er en af de kommuner, der frygter et tab i kommunekassen, mens Skat retter op på sit It-system.

- Det er jo en skandale, at kommunerne ikke har fået inddrevet de penge, fordi Skats system ikke fungerer. Derfor har vi i Helsingør Kommune overvejet at gøre som Allerød og få nogle pantefogder, der kan hjælpe Skat med at inddrive pengene, siger Helsingørs konservative borgmester Benedikte Kiær til DR P4 København.

I Greve vil kommunen også tage sagen i egen hånd. Her frygter borgmesteren, at borgernes gæld når at blive forældet, inden Skat får styr på sagerne.

- Vi mangler de penge. Vi kigger på de løsninger og muligheder, som andre kommuner finder inspiration i. Og noget af det Allerød gør i øjeblikket kigger vi til. Det er spændende at se, hvad de får ud af det. Og vi overvejer selvfølgelig at gå samme vej, hvis det kan betale sig, siger Greves borgmester Pernille Beckmann, Venstre, til DR P4 København.

I Allerød Kommune er man glad for den øgede opmærksomhed. Her var pantefogedløsningen et aktivt valg, da Skat overtog inddrivelse af borgergæld.

- Vi er gode til at inddrive gæld, fordi vi går i gang tidligt og er tæt på vores borgere. Hvis der skulle være nogen, som vil se, hvad det er, vi gør, er de selvfølgelige velkommen til at komme forbi os, siger borgmester Jørgen Johansen, Kons., til DR P4 København.