Politiet advarer mod irske 'håndværkere': Anmeld dem straks

Tre irske mænd er blevet anholdt, efter at de kørte rundt og på ulovlig vis tilbød deres tvivlsomme arbejdskraft.

Hvad der umiddelbart kan lyde som et billigt håndværkertilbud, er i virkeligheden fup og svindel.

Sådan lyder det fra Nordsjællands Politi, der lige nu advarer folk om at tage imod arbejdskraft fra omrejsende irske mænd, der udgiver sig for at være håndværkere.

Politiet har flere gange oplevet eksempler, hvor borgere, der har benyttet sig af tilbuddene, har været stærkt utilfredse med det udførte arbejde, som desuden er ulovligt, da mændene - ifølge politiet - overtræder forbrugerbeskyttelsesloven ved at faldbyde deres arbejde.

Irsk trekløver anholdt

Tirsdag formiddag stødte Nordsjællands Politi på fænomenet, da de fik en anmeldelse om, at flere adresser ved Hvidegårdsparken i Lyngby var blevet opsøgt af en gruppe mænd i arbejdstøj.

Mændene gik fra dør til dør og tilbød deres arbejdskraft til at udføre tagarbejde. De var kørende i en hvid Ford Transit med irske nummerplader, og da politiet sendte en patrulje ud i området, traf de tre irske mænd i alderen 17,19 og 25 år.

- De blev alle anholdt og taget med til stationen, hvor de blev sigtet for overtrædelse af forbrugerbeskyttelsesloven, skriver Nordsjællands Politi i deres døgnrapport.

Tre irere kørte rundt på Amager

Også på Amager er borgere i den forgangne stødt på tre irske ’håndværkere’ , der kørte rundt i en hvid Ford Transit med irsk nummerplade og tilbød deres arbejdskraft.

I Facebookgruppen "Amager" har en kvindelig borger delt et billedopslag, hvor hun fortæller, at de tre irske fyre tilbød at rense hendes fliser, tagsten og terasse. Og i kommentartråden fremgår det, at kvinden langtfra er den eneste borger, der er blevet opsøgt at mændene.

Facebook-opslaget med billeder af de irske håndværkere er blevet flittigt delt blandt borgere ude på Amager.
Facebook-opslaget med billeder af de irske håndværkere er blevet flittigt delt blandt borgere ude på Amager.
Foto: Facebook

Om der er tale om de samme tre mænd, der tirsdag blev anholdt i Lyngby, har TV 2 Lorry ikke kunnet få bekræftet af politiet. 

Men hos Københavns Politi advarer man – på lige fod med kollegerne hos Nordsjællands Politi - imod fænomenet med irske 'håndværkere', som man inden for det seneste har modtaget enkelte anmeldelser på.

- Politiet har tidligere advaret omkring den slags ”håndværkere”, og generelt kan vi kun opfordre til at man udviser stor forsigtighed omkring den slags henvendelser, ligesom at man bør anmelde det til politiet, såfremt man bliver kontaktet, oplyser vicepolitiinspektør Riad Tolba fra Københavns Politi i en mail til TV 2 Lorry.

Ikke en politisag, hvis du bliver snydt

Men hos Nordsjællands Politi har man en generelt råd til folk derude

- Hold dig fra at bruge deres ydelser. Hvis nogen uopfordret banker på din dør og forsøger at sælge dig noget, skal du:

• Afvise dem
• Hvis muligt notere dig et signalement af personerne og den bil, de er ankommet i
• Ringe 1-1-4 og anmelde det

- Laver du alligevel en aftale med håndværkerne, og arbejdet ikke lever op til det aftalte, så er der ikke længere tale om en opgave for politiet, selvom de har henvendt sig ulovligt. Der er derimod tale om et såkaldt civilt søgsmål, hvor du selv skal hive dem i retten. Dét plejer dog at være svært, fordi de ofte efterfølgende ikke er til at opstøve - sig derfor blot nej tak til deres tilbud helt fra begyndelsen, skriver politiet i deres opdatering.