Rangdelingen af mennesker er en farlig tankegang, advarer prisbelønnet forfatter

Litteraturen er kuren mod fordomme, fordømmelse og ekkokamre, mener den prisbelønnede forfatter Kirsten Thorup.

Hele forsommeren har vi talt om racisme og diskrimination her i Hovedstadsområdet.

Først kom frygten for covid-19, der forstærkede tilsviningen af danske asiater, også selvom de havde levet hele deres liv her.

Så kom mordet på amerikanske George Floyd, der satte fornyet debat i gang om hverdags-diskriminering af sorte danskere og andre med mørk hud.

Historierne taler ind i den prisbelønnede forfatter Kirsten Thorups arbejde med sin nyeste roman.

quote Rangdeling af mennesker er en farlig tankegang

Kirsten Thorup, Forfatter

- Det at have en rangdeling af mennesker, hvor nogen er mere værd, og andre er mindre værd, er en farlig tankegang. Den gør, at man kan legalisere at behandle andre mennesker, nøjagtigt som det passer en, siger forfatter Kirsten Thorup i en samtale med Louisiana LIVE på Lorry.

Louisiana LIVE på Lorry

Louisiana LIVE er kulturaftener i kunstmuseets koncertsal med aktuelle gæster og temaer.

 

Nu er gæster begrænsede, og Louisiana LIVE fortsætter samtalerne online sammen med TV 2 Lorry. 

 

Ny gæst hver tirsdag på kanalen og som live-streames kl. 20:55 på TV 2 Lorrys kanal

 

Se programmerne on demand på tv2lorry.dk/tv
 

Stærke holdninger. Spændende personligheder. Dybere indsigt.

Kirsten Thorup er én af Danmarks mest velrenommerede forfattere.

I 2017 modtog hun Nordisk Råds Litteraturpris for romanen 'Erindring om kærligheden'. Nu har hun skrevet sin måske sidste og meget roste roman 'Indtil vanvid, indtil døden', der handler om danske Harriets overraskende møde med nazismen på mission i München i 1942.

I Nazityskland handler det ikke om det, der lige nu kaldes 'hyggeracisme' herhjemme, men om en samfundsindretning, hvor herremænd har ret til at behandle undermennesker efter forgodtbefindende.

- Det er ligegyldigt, om de lever eller dør, for der er nok at tage af, siger Kirsten Thorup.

Undertrykkelse som ideologi

Romanens Harriet har mistet sin mand, som med den danske regerings opbakning har kæmpet som pilot på tyskernes side mod kommunisterne på Østfronten.

Hun rejser fra København til München for at opsøge danske Gudrun, der lever et velhavende liv som hustru til en naziofficer, for at forstå mere om sin mands død.

Hun føler, at hun lander på en anden planet, for hun har slet ikke fattet, hvor undertrykkende naziregimet er, og hvor knuget befolkningen er.

Harriet oplever et regime af over- og undermennesker, som er en del af en gennemført ideologi - selv indenfor hjemmets fire vægge, hvor hushjælpen Ludmilla, der er deporteret til Tyskland fra Ukraine, bliver behandlet som en slave.

Bindeled mellem ekkokamre

Alligevel er Kirsten Thorups fiktive personer ikke kun onde eller kun gode, og sådan må vi heller ikke i vores tid glemme nuancerne, når vi ser på og dømmer hinanden, mener hun.

- Der sker tit det, at vi rubricerer folk og generaliserer. Dem, der har det arbejde, de er sådan. Dem, der har det synspunkt, er alle sammen ens. Indvandrere er alle sammen ens. Litteraturen handler derimod om individer, og den kan fremstille mennesker som de komplekse, irrationelle og sammensatte personer, vi alle sammen er, siger Kirsten Thorup.

Litteraturen er på mange måder et bindemiddel mellem de ekkokamre, vi hver især bevæger os rundt i, og en mulighed for at opleve andre miljøer og tankesæt.

- Hvis du får skabt de fiktive personer komplekst nok, kan du skabe en identifikation med noget, som ikke nødvendigvis er dit eget liv, eller sådan som du selv har det i din familie eller din egen kreds. Litteraturen kan skabe forbindelse mellem forskellige miljøer og komme i miljøer, som du aldrig selv ville komme i, siger Kirsten Thorup.

quote Litteraturen kan skabe forbindelse mellem forskellige miljøer og komme i miljøer, som du aldrig selv ville komme i

Kirsten Thorup, Forfatter

Fremmedhed i København

Kirsten Thorup har undersøgt og beskrevet sin samtid siden 1960'erne.

På det tidspunkt var hun lige landet i København. Det var et kulturchok uden lige for den unge pige fra landet, der pludselig befandt sig i et ungdomsoprør på alle planer og følte sig lige dele skræmt, fascineret - og ikke mindst udenfor.

quote Hvis man ikke synes, man hører til i verden, der det at skrive en måde, at blive til på

Kirsten Thorup, Forfatter

-  Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle være forfatter. Det var ikke nogen drøm for mig, men noget, der kom efterhånden, som jeg begyndte at skrive. Jeg følte en form for fremmedhed, fordi jeg flyttede fra Vestfyn til København. Hvis man er fremmed, kan man tilegne sig verden ved at fortælle om den. Hvis man ikke synes, man hører til i verden, er det at skrive en måde at blive til på, fortæller Kirsten Thorup.

Grundvilkår for at være menneske

Hun har skrevet digte, noveller, skuespil og dramatik til TV og radio, men det er især de mange romaner, der har gjort Kirsten Thorup til en af vores mest læste forfattere gennem flere årtier.

quote Fiktion kan fortælle om det enkelte menneskes eksistenskamp

Kirsten Thorup, Forfatter

Om en roman, som hendes seneste, foregår i Thorups fødeår 1942 eller her i 2020 betyder i virkeligheden ingenting, mener forfatteren.

Louisiana LIVE på Lorry

Værterne på Louisiana LIVE på Lorry er Marc-Christoph Wagner og Anna Ingrisch.

 

Kamera og produktion: Klaus Elmer ©Louisiana Museum of Modern Art

C. L. DAVIDS FOND OG SAMLING støtter Louisiana LIVE

 

Louisiana LIVE har eksisteret siden 2008 som analogt event.

Se https://www.louisiana.dk/det-sker/louisiana-live

- De grundlæggende, menneskelige dramaer forandrer sig ikke over tid. Det er mere det ydre, altså kulisserne eller måden at gribe tingene an på, der forandrer sig. Selve grundvilkårene for at være menneske forandrer sig ikke, siger Kirsten Thorup.

- Fiktion kan fortælle om det enkelte menneskes eksistenskamp. Det gælder indenfor familien, i arbejdslivet og i samfundet. Hvor føler man sig kørt over, og hvor føler man, at man skal handle?, siger Kirsten Thorup.

Måske sidste roman

Hovedpersonen Harriet i 'Indtil vanvid, indtil døden' har været 10 år undervejs og er - kun måske - den 78-årige forfatters sidste. For indtil videre rækker kræfterne bedre end forventet.

- Jeg har altid opfattet, at historien om hende skulle være min sidste bog, men det ved jeg så ikke, om det bliver. Jeg er ikke færdig med Harriet i hvert fald, smiler Kirsten Thorup.

Se alle episoder af Louisiana Live, hvor du blandt andre kan opleve professoren i filosofi, Vincent F. Hendricks, og den tidligere minister, Per Stig Møller