Syv gode råd: Sådan kan du bekæmpe invasive arter

Ifølge miljøstyrelsen findes der i dag 19 uønskede planter og dyr som vi i dag i fællesskab skal forsøge at bekæmpe. Få syv gode råd til hvad du kan gøre for at hjælpe.

- Det er vores allesammens fælles ansvar at gøre noget ved de arter, som allerede er kommet ind. Staten skal nok forsøge at forhindre, at nye arter kommer ind i landet.

Sådan lyder budskabet fra Miljøstyrelsens biolog Hans Erik Svart, der har viet sit liv til at bekæmpe plager som Kæmpe Bjørneklo, mink og japansk pileurt.

Miljøstyrelsens hjemmeside kan du se et oversigtskort over, hvor der er registreret invasive dyr og planter. Her kan du også læse om de forskellige arter og få råd til hvordan de skal bekæmpes.

Vi har også samlet nogle gode råd, som er gode at huske, hvis man ikke ønsker at sprede de invasive arter.

Syv gode råd til at stoppe spredningen af invasive arter

1. Kontrollér dine planter

Kontroller, at de planter, du køber til din have, ikke er invasive. Hvis du bytter planter med andre, så vær opmærksom på, at du ikke får planter eller dyr med, som du ikke ønsker. 

 

Hvis du bor op til et naturområde, og nogle af dine planter spredes ud på den anden side af hegnet vil det være en god ide at fjerne dem, inden de spreder sig yderligere. Hvis du gerne vil finde en anden plante, der ikke spreder sig uden for haven, vil din planteskole kunne hjælpe dig med at finde en anden, der ikke har samme egenskab.

 

Kilde: Miljøstyrelsen

2. Rengør din båd og fiskegrej

Hvis du sejler eller fisker i søer og åer, skal du være opmærksom på, at du uforvarende kan være med til at sprede invasive arter. Det er derfor en god ide at rense din båd for begroning, inden du flytter den fra en sø/å til en anden. 

Hvis du fisker i forskellige søer og åer, skal du også være opmærksom på, at der ikke sidder muslinger eller andre dyr på fiskegrejet.

 

Kilde: Miljøstyrelsen

3. Rengør sko og støvler

Rens dine sko/støvler, inden du vandrer et nyt sted, så eventuelle frø og svampesporer fjernes. På den måde transporterer du ikke arter fra et sted til et andet.

 

Kilde: Miljøstyrelsen

4. Vær opmærksom når du foretager længere rejser

Undgå at medbringe planter og dyr, når du rejser. Husk, at dyr kan gemme sig i frugt, grøntsager og planter, og frø fra planter kan hænge fast i tøj og sko.

 

Sørg for at rengøre sko/støvler og tasker, inden du rejser, og vær opmærksom på, at for eksempel frugt, du medbringer, kan indeholde frø, der kan spire der, hvor du kommer frem.

 

Kilde: Miljøstyrelsen

5. Udsæt ikke levende dyr og planter i naturen

Undgå at udsætte akvariefisk og – planter, levende madding samt andre ikke hjemmehørende dyr og planter i naturen. Hvis du ønsker at have eksotiske dyr, så vær klar over, hvordan du kan blive af med dem, hvis du ikke længere ønsker at have dem. 

 

I Danmark er det ikke tilladt at udsætte dyrearter, der ikke forekommer vildtlevende i naturen uden Miljøministerens tilladelse.

 

Kilde: Miljøstyrelsen

6. Dump ikke haveaffald i naturen

Lad være med at smide haveaffald i naturen. Haveaffaldet kan indeholde både planter, dyr og mikroorganismer, der ikke er hjemmehørende i den danske natur. Det er ulovligt at dumpe haveaffald i naturen.

 

Kilde: Miljøstyrelsen

7. Informér andre

Hjælp med at videreformidle information, om hvordan spredning af introducerede arter kan forhindres.

 

Kilde: Miljøstyrelsen