Se hvor længe din mad kan holde - men smag før du smider ud

Vi smider masser af madvarer ud - men tjekker ikke altid holdbarheden.

Indrømmet. I mit køleskab kan der til tider gemme sig ting og sager, som går lidt i glemmebogen og bliver stående, mens dagene og nåja... månederne går.

For eksempel denne Cardini's Ranch Dressing - og den burde nok have været kasseret for længst, for den har stået i køleskabet længe.

Dressingen her var bedst før november 2019 - og nu ryger den ud. Men den har været spiselig i mange måneder efter datostemplet.
Dressingen her var bedst før november 2019 - og nu ryger den ud. Men den har været spiselig i mange måneder efter datostemplet.

Og dermed er min næsten fyldte flaske med Ranch Dressing en af dagens hovedpersoner - for i dag er det Den Nationale Madspildsdag, hvor vi allesammen minder hinanden om at gøre en bedre indsats for at minimere spild af fødevarer.

Datomærkningen på min flaske med dressing påpeger, at dressingen er "bedst" før udgangen af september 2019 - altså for 10 måneder siden. Og så er den jo alt for gammel, ikke?

Men hvad gør du med madvarerne i dit køleskab? Bruger du datomærkningen som dommer, når du kasserer mad? Eller bruger du næse, øjne og smagssans, og lader dermed varerne leve længere, end det der står på flasken eller pakken?

Jeg har spurgt fødevare-ideolog og direktør for virksomheden Muldiverset, Birgitte Escherich, hvorfor vi har så svært ved at bruge vores sanser.

quote Et glas uåbnet marmelade kan holde 25 år, selv om der står to år på glasset.

Birgitte Escherich, fødevareideolog.

- Vi har spist forringede fødevarer så længe. Vi har devalueret vores smagsløg og er ikke så veltrænede i munden, at vi tør stole på vores egne sanser, siger hun prompte.

Og dermed er det datomærkningen - og ikke varen selv - der kommer til at afgøre, om den ryger ud. Det er trist, mener hun.

- Noget af det handler om, at vi ikke har noget forhold til maden mere. Vi er frakoblet naturen, og så ryger fødevarerne bare ud.

Så længe kan udvalgte madvarer holde sig: 

Køb bedre - og køb mindre

Birgitte Escherich mener, at meget madspild kunne undgås, hvis vi brugte flere penge på kvalitet og samtidig købte mindre ind.

- Det er det måske allerbedste, du kan gøre, og det er så nemt.  Køb lidt mindre og i højere kvalitet. Det giver bæredygtighed, for når du køber mindre, undgår du at smide mad ud, og så ender du med penge til overs. Og hvis du spiser måske bare en smule mindre kød, så ender du med et 0 i merudgift, siger Birgitte Escherich, der er en varm fortaler for både økologi og biodynamisk produktion.

Birgitte Escherich opfordrer til, at vi køber varer i en bedre kvalitet. Og hvis vi køber mindre, undgår vi at smide noget ud - og dermed koster det ikke ekstra at købe kvalitetsvarer.
Birgitte Escherich opfordrer til, at vi køber varer i en bedre kvalitet. Og hvis vi køber mindre, undgår vi at smide noget ud - og dermed koster det ikke ekstra at købe kvalitetsvarer.
Foto: Simon Knudsen/Ritzau Scanpix

Og om min bedagede ranch-dressing øverst i denne artikel siger Birgitte Escherich, at den sagtens kan have en levetid også på den anden side af en "bedst før"-dato. 

- Altså der er jo en række regler, som Fødevarestyrelsen har udstukket. Og de skal holdes. Men alt det, der hedder kolonial, der må industrien stort set selv finde ud af, hvilke datoer der skal på. Et glas uåbnet marmelade kan holde i 25 år - og der står måske to år på glasset. For når "bedst-før" datoen er overskredet, så skal kunden ud og bruge penge på et nyt. Det er jo big business, siger hun og tilføjer, at når hun holder foredrag, så plejer hun at fortælle om Himalaya-salt:

- Det har tusinder - måske millioner af år på bagen - men det bliver alligevel solgt med en udløbsdato.

Planlæg dine indkøb

Birgitte Escherich efterlyser samtidig, at folk bruger bare ti minutter mere på planlægning, før indkøbsturen.

- Vi giver ikke tid nok til det. Hvis man bruger ti minutter på at se i sit køleskab, kan man undgå madspild siger hun og peger på, at de ti minutter skal bruges på at se, hvad man har i køleskabet, og at man så lægger en indkøbsplan derefter. Stod man med lyst til boller i karry kan de udskydes til dagen efter, og i stedet bruger man noget af det, man har i køleskabet til en anden ret.

Har fødevaren passeret "bedst før-datoen"? Se, lugt og smag.