Så mange er sendt hjem på lønkompensation i din kommune

Tre kommuner i Lorryland indtager toppen på listen over løndmodtagere, der får tilskud fra staten på grund af corona-epidemien.

Det vakte international genklang, da den danske regering og Folketinget efter coronakrisens udbrud vedtog støtteordninger, der skal bevare danske lønmodtageres forbindelse til arbejdsmarkedet.

Tanken var -  og er - at virksomheder kan sende medarbejdere hjem - og hvis de ikke afskediger dem, kan de få lønkompensation fra det offentlige.

Formålet med det er, at lønmodtagerene dermed omgående kan vende tilbage til deres virksomheder, når erhvervslivets hjul igen kommer op i omdrejninger. Dermed slipper virksomhederne for at skulle bruge tid og penge på at søge og uddanne nye medarbejdere.

Staten betaler for et tryk på pauseknappen og vinder på, at trykket på startknappen ikke hænger sammen med en langsom start.

Tårnby, Dragør og Brøndby

Nu har Beskæftigelsesministeriet opgjort, hvor i landet, der trækkes mest på lønkompensationsordningen. Og det er tre kommuner fra Lorryland, der besætter både første-, anden- og tredjepladserne på listen.

I hele landet var der den 11. maj i alt 170.283 lønkompenserede arbejdstagere. Det svarer til 9,3 procent af arbejdsstyrken. Men ser man på de enkelte kommuner, er der stor forskel på, hvor stor andelen af lønkompenserede er.

Toppen af listen indtages af Tårnby Kommune, hvor 14,3 procent af lønmodtagerne får kompensation. Herefter kommer Dragør med 12,3 procent og Brøndby med 12 procent. Når Tårnby og Dragør topper listen, hænger det sandsynligvis sammen med, at de to kommuner har en høj andel af borgere, der arbejder i Københavns Lufthavn, der som bekendt ligger stort set stille på grund af krisen.

Her er der færrest

Nederst på listen i Lorryland finder man Allerød, hvor 6,4 procent af lønmodtagerne i det private erhvervsliv får kompensation. Den absolutte "bund"-placering indehaves af Kalundborg, hvor 4,7 procent af lønmodtagerne får kompensation.

På kortet herunder kan du klikke dig rundt i de enkelte kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde og se, hvor hvor mange borgere, der er tale om i de respektive kommuner.

Sådan fungerer lønkompensation

Hvis en virksomhed skal modtage lønkompensation til medarbejderne, så skal den stå i en situation, hvor den varsler afskedigelse af minimum 30 procent af de ansatte, eller der skal være tale om mere end 50 medarbejdere.

 

Virksomheden skal have et CVR-nummer, og det er et krav, at der ikke må gennemføres afskedigelser af økonomiske årsager i den periode, lønkompensationen udbetales.

 

Meningen med ordningen er, at staten yder et tilskud til virksomheden, som så skal betale fuld løn til medarbejderen i perioden, der gælder frem til foreløbigt 8. juli. Staten yder mellem 75 og 90 procent af lønnen - men med et maksimum på 30.000 kroner om måneden per medarbejder. Taksterne er:

 

75 % for funktionæransatte medarbejdere, dog højst 30.000 kr. pr. måned pr. fuldtidsansat

90 % for ikke-funktionærer, dog maksimalt 30.000 kr. pr. måned pr. fuldtidsansat

90 % for elever og lærlinge, dog maksimalt 30.000 kr. pr. måned pr. fuldtidsansat

 

Medarbejderne skal bidrage ved, at de afvikler fem optjente feriedage, afspadseringsdage eller fridage uden løn i løbet af kompensationsperioden.