Rostadion bliver ikke klar til VM i 2021: Nyt anlæg udskydes flere år

Parterne bag en storstilet modernisering af Bagsværd Rostadion har besluttet at udskyde projektet. Dermed bliver verdensmesterskaberne i 2021 afholdt på det gamle anlæg.

Et nyt og moderne rostadion med elitecenter ved Bagsværd Sø bliver ikke opført inden 2021, hvor det ellers var annonceret, at en spritny arena skulle danne ramme om verdensmesterskaberne i kano og kajak.

Dermed skal det store stævne afvikles på det nuværende anlæg fra 1960’erne, hvor midlertidige tribuner, pavilloner og toiletvogne må opstilles for at kunne leve op til kravene fra det internationale forbund.

Det står klart, efter parterne bag rostadionprojektet på et møde torsdag aften har besluttet at udskyde byggeplanerne til engang efter sommeren 2021.

Det bekræfter formanden for Dansk Kano & Kajak Forbund, Ole Tikjøb, samt bestyrelsesformanden for Fonden Danmarks Rostadion, Erik Jæger, over for TV 2 Lorry.

- Det, at vi ikke har fået de endelige myndighedstilladelser, gør det naturligt, at projektet må udskydes. Det er utroligt ærgerligt, men omvendt hæfter jeg mig ved, at der forsat er opbakning til projektet, som er færdigprojekteret og klar til at blive bygget, siger Erik Jæger.

- Vi er glade for, at der nu langt om længe er kommet en afklaring. Selvfølgelig er vi kede af udviklingen, og vi ærgrer os over, at vi ikke kan afholde VM på det nye anlæg som annonceret. Vi ærgrer os også over, at det har taget så lang tid, helt afgjort, siger Ole Tikjøb.

Midlertidige tribuner på gammelt stadion

Med beslutningen kan forbundet nu sætte gang i forberedelserne frem mod verdensmesterskaberne i slutningen af august 2021.

Dansk Kano & Kajak Forbund vil nu overbringe nyheden til det internationale forbund for kano og kaja, ICF, hvorefter de i fællesskab skal klarlægge de nye rammer for VM.

- Når nu vi ikke får de nye bygninger, så må vi bruge de faciliteter, vi har. Det er jo ikke optimalt – især ikke omkring dommertårnet, hvor vi må bygge noget midlertidigt op. Derudover må vi opstille kontorpavilloner, telte og toiletvogne. Det gjorde vi også i ved et World Cup-stævne i 2015, og det gik rigtig fint, siger Ole Tikjøb.

Han understreger, at der fra ICF’s side er fuld opbakning til at afholde VM på et anlæg med en midlertidig opsætning, selvom værtsskabet blev tildelt Danmark med udsigten til et topmoderne rostadion.

Ole Tikjøb er dog overbevist om, at værtsskabet bliver succesfuldt trods det manglende anlæg.

- Vi har fuld tiltro til, at det bliver et godt stævne trods alt. Med en endelig afklaring nu har vi tid til at sætte gang i arbejdet, så vi sikrer os et rigtig fint VM. Med midlertidige tribuner kan man klare meget, siger han.

Klagesager og sjusket sagsbehandlet bremsede projektet

Byggeprojektet skulle egentlig have stået færdigt allerede i 2020, men som følge af flere ophævelser af tilladelser, hjemvisninger af dispensationer og klager over byggeriet, er rostadionet stødt på grund flere gange, indtil det nu er sat på pause for de kommende år.

- Man kan jo ikke forudse, at tilladelserne er blevet hjemvist på denne måde. Jeg synes faktisk, at det har været en fornuftig proces helt fra starten af, men klager og behandlingstider kan man desværre aldrig helt gardere sig mod, siger Erik Jæger, bestyrelsesformand for Fonden Danmarks Rostadion.

Bag Fonden Danmarks Rostadion står kommunerne København, Gladsaxe og Lyngby-Taarbæk samt Team Danmark.

Arkitekterne Aart Architects står bag skitseringen af anlæget, mens Rambøll er bygherrerådgiver. Når byggeprojektet igen optages skal der på ny indgås nye kontrakter.

- I forhold til entreprenørvirksomhederne, så annullerer vi kontrakterne. Det er vi kede af, men sådan er juraen. Og så vil der komme et nyt udbud, når projektet genoptages, siger Erik Jæger.

Klagesager og lang sagsbehandling bremsede projektet

Tidsplanen for rostadionet begyndte for alvor at skride, da miljøorganisationer i foråret sidste år påklagede de dispensationer, der i første omgang blev givet til byggeprojektet af Fredningsnævnet. Mens klagen blev behandlet, måtte folkene bag stadionet ikke sætte gang i nogen form for byggeri.

I starten af februar måned valgte Miljø- og Fødevareklagenævnet at ophæve de dispensationer til opførelsen af det nye stadion, som projektet ellers fik tildelt af Fredningsnævnet i foråret sidste år med den begrundelse, at Fredningsnævnets afgørelse lider af væsentlige mangler. Fredningsnævnet sendte siden materialet videre til Gladsaxe Kommune, der nu skal søge på ny om fredningsdispensationer foruden landzonetilladelsen.

I slutningen af maj måned traf Planklagenævnet i Nævnenes Hus afgørelse om at ophæve og hjemvise den landzonetilladelse, som Gladsaxe Kommune tidligere har tildelt byggeriet.

Samtidig står VVM-redegørelsen for byggeriet til at udløbe, hvorfor der inden et nyt forsøg på at få blåstemplet byggeriet skal udarbejdes en ny.

Fortsat opbakning til nyt stadion på den anden side af 2021

Ifølge Erik Jæger er efter hans overbevisning fortsat opbakning til at gå videre med et nyt rostadion, selv hvis det skulle blive udskudt til efter 2021.

-  Forventningen er, at der fortsat er opbakning til projektet, men her må jeg henvise til bidragsyderne, siger han.

Foruden de tre ejerkommuner er fondene Den A.P. Møllerske Støttefond, Lokale og Anlægsfonden og Nordeafonden de største bidragsydere til projektet.

Verdensmesterskaberne i kano og kajak afholdes mellem den 26. og 29. august 2021.

Sådan skal det foreslåede rostadion finansieres

Danmarks Rostadion finansieres af tre fonde og tre kommuner:

 

  • Den A.P. Møllerske Støttefond støtter modernisering af rostadion med 50 millioner kroner.
  • Lokale og Anlægsfonden støtter med 10,5 millioner kroner.
  • Nordeafonden støtter med 5,63 millioner kroner.
  • Københavns Kommune støtter med 52 millioner kroner.
  • Gladsaxe kommune støtter med 21,7 millioner kroner.
  • Lyngby-Taarbæk Kommune støtter med 5,5 millioner kroner.

 

Kilde: Fonden Danmarks Rostadion