Nyt rejsehold går til kamp mod sygefravær

Et nyt rejsehold skal hjælpe med at nedbringe sygefraværet på offentlige arbejdspladser.

Der er kommet et nyt rejsehold i Danmark. Og det er ikke rejseholdet, som i den kendte tv-serie, der er tale om - men de offentlige arbejdspladsers rejsehold, som skal hjælpe med sygefravær.

Indsatsen er udviklet af beskæftigelsesministeriet, og holdet består af 12 medarbejdere, der kan rekvireres via en hotline. De vil sidde og vente spændt på at komme i gang med deres arbejde.

 - Vi har virkelig glædet os. Det er en dejlig dag i dag. Nu skal vi ud og hjælpe alle offentlige arbejdspladser, siger Susanne Bruun, projektleder hos Rejseholdet, til TV 2 Lorry.

Og der findes flere eksempler på, at fokus på sygefraværet er effektivt, når trivslen skal styrkes.

Sygefravær falder

På Christianshavns Skole er deres sygefravær gået fra 14 til 6 procent gennem egen målrettede indsats.

- Vi har arbejdet meget systematisk med at nedbringe vores sygefravær. Det har en meget stor betydning for børnene her på skolen, for vores medarbejdere og for driften på skolen i det hele taget, at det er stabile medarbejdere, der er her, siger Anni Green Sandhagen, der er skoleleder på Christianshavns Skole, til TV 2 Lorry.

Hun fortsætter: 

- Folk kommer på arbejde. Det ved børnene, og det ved kollegerne, at de ikke kommer til at stå alene i den her hektiske hverdag.

Millionbeløb tildelt arbejdspladser

Christianhavns Skole er et godt eksempel på, hvad Rejseholdet har til formål at gøre. Nogle offentlige arbejdspladser har mere brug for hjælp end andre.

 - Der er faktisk en god indsats på mange offentlige arbejdspladser. Med den rigtige indsats så kan det lade sig gøre. Men der er måske nogle, der har brug for lidt ekstra hjælp, og det er der, at Rejseholdet kommer ind i billedet. Det, Rejseholdet skal hjælpe arbejdspladserne med, er selv at gøre en indsats. Det er hjælp til selvhjælp det her, afslutter Susanne Bruun.

Der er tildelt cirka 50 millioner kroner til offentlige arbejdspladser, der ønsker at arbejde målrettet og systematisk med sygefravær og trivsel.

Det gennemsnitlige sygefravær på grund af egen sygdom og arbejdsulykker var i 2018 i kommuner (lærere, social- og sundhedsarbejdere og pædagoger) og regioner (læger og sygeplejersker) henholdsvis 13,1 og 12,0 dage per fuldtidsansat og cirka 7,6 dage i staten (kontorfunktionærer, gymnasielærere og politibetjente).