Ny tidslinje uden billeder

Udmeldinger om mundbind


Herunder kan du se de vigtigste nedslag i de meldinger, danskerne er blevet mødt med undervejs i debatten om, hvorvidt man bør iklæde sig mundbind eller ej.

  • Landet lukker, men mundbind fremgår ikke af anbefalingerne

    Landet lukker delvist ned, men mundbind indgår ikke i sundhedsmyndighedernes retningslinjer. 

    Her står, at man skal vaske sine hænder tit eller bruge håndsprit, hoste eller nyse i sit ærme, begrænse fysisk kontakt og være opmærksom på rengøring. 

    Ældre og kronisk syge anbefales at holde afstand og bede andre tage hensyn. 

  • Påbud om mundbind i danske lufthavne

    De danske myndigheder melder ud, at der vil blive indført et påbud om brug af mundbind i danske lufthavne. 

  • WHO anbefaler mundbind

    Verdenssundhedsorganisationen, WHO, ændrer deres anbefalinger til, at alle anvender mundbind, når de er steder, hvor det er svært at holde afstand til andre.

  • Krav om mundbind i lufthavnene træder i kraft

    Alle, der sætter fod i en dansk lufthavn, skal nu bære mundbind. Det gælder, hvad end der er tale om indenrigs- eller udenrigsrejser.


    Mundbindet skal bæres, fra man går ind i lufthavnen, mens de sidder i flyet, og til man forlader lufthavnsterminalen på destinationen.


    Har man ikke mundbind med, vil man ikke kunne boarde flyet, lyder meldingen fra myndighederne.

  • Sundhedsstyrelsen ændrer retningslinjerne

    Indtil dette tidspunkt har Sundhedsstyrelsen ikke anbefalet brug af mundbind af den årsag, at effekten er usikker. Men nu sender de revurderede anbefalinger ud, der lyder, at mundbind anbefales i "særlige situationer" for at beskytte andre mod coronavirus.


    Det gælder blandt andet, hvis:

    - Man mistænker, at man er smittet med coronavirus og skal bevæge sig ned for at blive testet.


    - Man i en situation ikke har andre muligheder for at forebygge smitte med coronavirus.


    - Man ikke mulighed for at sætte plexiglas eller et visir op for at forebygge smitte med coronavirus mellem to personer.

  • EU anbefaler nu brug af mundbind i tog

    European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) og Det Europæiske Jernbaneagentur opdaterer deres anbefalinger og retningslinjer for kørsel i tog. 

    Nu lyder det det, at der bør bæres mundbind, hvis ikke afstandskravene kan opretholdes:

    - Brug af ansigtsmasker anbefales kraftigt til både personale og passagerer i tog og på stationer. Og særligt, når den ideelle afstand på halvanden til to meter ikke er mulig, står der i de nye anbefalinger.


    Herhjemme holder Sundhedsstyrelsen fast i deres retningslinjer. 

  • Brostrøm: - Ansigtsmasker er ikke aktuelt

    Efter uger med stigende smittetal og en advarsel fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om ikke at sætte slække på hygiejnen gik Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, ud og sagde, at mundbind var en "del af værktøjskassen". Dog lød det, at smittetallene stadig var af en størrelse, der ikke gav anledning til alarm.


    - Derfor er ansigtmasker ikke aktuelt, men vi er klar, hvis situationen kræver det, sagde han i den forbindelse til TV 2. 

  • Sundhedsstyrelsen anbefaler mundbind

    Gennem hele coronakrisen har de danske sundhedsmyndigheder fastholdt, at der ikke er nogen studier, der entydigt peger på, at mundbind har en reel effekt mod spredningen af covid-19. 


    Derfor er Danmark ét af de blot 26 lande, der har holdt fast i sin politik om ikke at anbefale brugen af mundbind. Indtil nu.


    Konkret lyder anbefalingen nu, at mundbind med fordel kan bruges i kollektiv trafik på særlige tidspunker, hvor det kan være svært at holde afstand til andre passagerer.

  • Krav om mundbind indføres i offentlig transport i Aarhus

    Fra 11. august bliver det et krav at bære mundbind i offentlig transport i Aarhus. 

    Det meddelte Magnus Heunicke (S) efter et møde med de øvrige partier i Folketinget. Kravet gælder til 1. september. 

  • Krav om mundbind i offentlig transport gælder seks kommuner

    Foruden Aarhus Kommune indføres nu krav om mundbind i fem andre kommuner. Det gælder Silkeborg, Odder, Favrskov, Skanderborg og Horsens.


    Det siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde i Eigtveds Pakhus i København.


    Han tilføjer, at myndighederne desuden anbefaler, at man også bruger mundbind, hvis man handler i indkøbscentre, supermarkeder og andre større butikker i Silkeborg. 

  • Krav om brug af mundbind i offentlig transport for alle

    Alle danskere skal fra lørdag den 22. august bære mundbind i den kollektive trafik. 

    Kravet gælder på alle tidspunkter af døgnet. Det sagde Mette Frederiksen på et pressemøde 15 august. Her udtalte hun samtidig, at kravet kan brede sig til andre dele af samfundet, for eksempel supermarkeder.