Kulturminister vil alligevel hjælpe coronaramt kulturliv

Joy Mogensen har afvist særlig hjælp til kulturlivet under coronakrise. Nu indkalder hun til forhandlinger.

Christiansborgs kulturordførere har kritiseret kulturminister Joy Mogensen (S) for at afvise en økonomisk hjælpepakke til kulturlivet, som er hårdt ramt af coronakrisen.

Men nu indkalder Joy Mogensen alligevel ordførerne til forhandlinger for at finde løsninger på coronakrisens negative effekt på kultur- og medieområdet.

- Regeringen er optaget af, at vi får hjulpet hele kulturlivet igennem krisen på den bedst mulige måde, udtaler kulturministeren i en pressemeddelelse.

- Størstedelen af løsningerne ligger i de centrale hjælpepakker, som regeringen allerede har præsenteret, men der er brug for, at vi følger op og ser på områder, der stadig mangler en løsning.

Søndag er partierne indkaldt til forhandlinger om hjælp til højskoler, aftenskoler og folkeoplysning.

TV 2 Lorry kunne for blot to dage siden fortælle, hvordan FOF, der driver aftenskoler i København, er hårdt ramt af coronakrisens konsekvenser.

- Vi er fuldstændig lukket ned. Det er aldrig sket før. Vi står i en situation som resten af Danmark, men vi er særligt hårdt ramt som aftenskoler, for vi lever af at bringe folk sammen. Vi var nogle af de første, der lukkede ned, og formentlig også nogle af de sidste, der bliver åbnet igen, sagde Kåre Emtoft, der er direktør for FOF København, til TV 2 Lorry.

Mandag er partierne indkaldt til møde om hjælp til lokale og regionale medier, som også er hårdt presset, fordi annonceindtægterne falder.

Mange museer mærker også presset fra coronakrisen, fordi de hører under den kategori, der grundet 50 procents statsstøtte ikke kan få kompensation for tabte indtægter på entre.

Men dem kan der også være hjælp på vej til, lyder det nu fra ministeren.

- Regeringen arbejder for at ligestille alle institutionerne i hjælpepakkerne, udtaler hun.

Ud over forhandlingerne vil kulturministeren orientere ordførerne om en løsning for zoologiske haver og dyreparker. De har ingen eller meget lidt nytte af regeringens hjælpepakker til erhvervslivet.

Et par af grundene er, at de manglende entréindtægter ikke kompenseres. Derudover kan driften ikke karakteriseres som fast udgift, og kun meget lidt personale kan sendes hjem, eftersom dyrene skal fodres og passes.

Den yderste konsekvens kan blive, at dyreparkerne må slå nogle af deres dyr ned, har det lydt fra branchen.

/ritzau/