Kommer med advarsel til hesteejere: Flere heste er døde af giftig plante

Ahorn er giftigt for heste og kan få fatale konsekvenser, hvis de spiser det. Netop nu meldes der om flere heste, som er døde efter at have spist de små spirende ahorn, og derfor advarer Dyrenes Beskyttelse alle hesteejere.

Tirsdag morgen tog Marie Thielsen og hendes døtre ud for at morgenfodre deres islænder Eyja, som gik i fold sammen med ni andre heste i Nordsjælland.

Alt var fint, hestene fik mad og de tog hjem for at begynde dagen. Men senere samme dag ved 17-tiden fik Marie Thielsen et voldsomt opkald. Hendes hest var alvorligt syg, og hun skulle komme straks.

Marie Thielsen skyndte sig ud til Eyja for at se, hvad der var galt. Da hun kom frem, rystede hesten, næsen løb, og den kunne ikke længere stå på sine ben - samtidig tissede den blodig urin.

quote Heste er sensitive, og de forkerte planter kan have dødelige konsekvenser

Yvonne Johansen, dyrlæge og dyreværnschef ved Dyrenes Beskyttelse

En dyrlæge var allerede på stedet, da Marie Thielsen ankom, og hendes hest havde derfor allerede fået morfin. Desværre havde det ingen effekt, og det blev derfor besluttet, at hesten skulle køres på Universitetshospitalet for Store Husdyr i Taastrup.

Blev aflives otte timer senere

Hoppen Eyja nåede kun at være på dyrehospitalet i et par timer, før hun måtte aflives. Og ikke nok med det; to andre heste fra samme fold måtte også aflives. Alle tre heste var blevet forgiftet af ahorn, som de havde spist, hvilket er livsfarligt for heste.

- Heste er sensitive, og de forkerte planter kan have dødelige konsekvenser. Ahorntræer er giftige for heste, og derfor er det vigtigt, at man sørger for, at der ikke vokser ahorntræer i nærheden af folden, siger Yvonne Johansen, dyrlæge og dyreværnschef ved Dyrenes Beskyttelse, i en pressemeddelelse.

Giftige planter for hesten

Frøene fra ahorn spredes med vinden, så selv om ahorntræet står flere meter fra hestefolden, kan de små helikopterformede frø bevæge sig langt. Lige nu spirer ahorn og står rundt omkring som små træer på mellem 5 og 15 centimeters højde. Når hesten indtager blot en lille mængde ahorn, vil den hurtigt blive meget afkræftet, få stive bevægelser og få symptomer, der minder om kolik.

Flere tilfælde af ahornforgiftning

Indtil videre er der set flere tilfælde af ahornforgiftning i år rundt omkring i landet. Marie Thielsens hest gik på fold ved Dyrehaven i Nordsjælland, men også flere andre steder i landet har dyrlægeklinikker advaret om flere tilfælde af forgiftning, oplyser Dyrenes Beskyttelse.

quote Hesteejere skal ikke være bange for at lukke deres heste ud på folden, men det er vigtigt, at de tilser folden regelmæssigt og grundigt

Yvonne Johansen, dyrlæge og dyreværnschef ved Dyrenes Beskyttelse

Dyrenes Beskyttelse anbefaler derfor på det kraftigste, at man som hesteejer er særligt opmærksom på sin fold, så man undgår de giftige ahorntræer.

- Hesteejere skal ikke være bange for at lukke deres heste ud på folden, men det er vigtigt, at de tilser folden regelmæssigt og grundigt. Hestene har godt af fri bevægelse på fold. Af andre planter, man skal være på udkig efter, findes også engbrandbæger og taks, som er meget giftige for heste. Man skal også være opmærksom på, at hvis hø eller wrap er slået på en mark med giftige planter, kan det stadig gøre heste syge selv i tørret tilstand, siger Yvonne Johansen.