Klatgæld koster drømmerejse: Anholdt i lufthavn for øjnene af sin familie

En gammel gæld til det offentlige satte en stopper for ferieplanerne for en mand, der i stedet for at boarde flyet blev anholdt i lufthavnen.

Mange danskere drømmer sig til varme himmelstrøg i denne kolde, mørke tid.

For en mand fra Nordsjælland var drømmen tæt på at gå i opfyldelse, men en gammel klatgæld endte med at spolere det hele.

quote Vi står ikke og gnider os i hænderne, når vi for eksempel skal anholde nogen, der står på nippet til at rejse til de varme lande, men når man er blevet advaret tilpas mange gange, så har det altså konsekvenser.

Nordsjællands Politi 

Tirsdag eftermiddag mødte manden op i lufthavnen med sin familie, hvor turen gik til Thailand. Da han identificerede sig blev han dog anholdt, og han måtte i stedet overnatte i politiets varetægt.

Sådan indleder Nordsjællands Politi et opslag på Facebook. Her fortæller de, at ændringen i mandens rejseplaner skyldtes, at han havde et udestående med nogle kreditorer og fogedretten, som han ikke havde fået styr på inden afrejse.

Manden må se langt efter de thailandske sandstrande.
Manden må se langt efter de thailandske sandstrande.
Foto: Jørgen Jessen - Ritzau Scanpix

Gæld på 3000 

Nærmere bestemt drejede det sig om en gæld på 3.000 kroner, der havde fået lov til at passe sig selv så længe, at fogedretten var blevet indblandet.

- Umiddelbart kan man tænke: ”Lad dog manden rejse til Thailand med familien, når det kun drejer sig om en gæld på 3.000 kroner”, men lad os først gennemgå, hvordan sådan et forløb typisk ser ud. Det var nemlig ikke, fordi manden kunne påstå, at han var uvidende om risikoen for, at han ville blive anholdt ved udrejse af Danmark. Han havde allerede tidligere modtaget en hel del advarsler om, at han ville blive anholdt, hvis han for eksempel forsøgte at rejse udenlands, skriver Nordsjællands Politi.

Sådan kan gæld få dig anholdt:

Forløbet begynder med, at man først får besked fra fogedretten i e-Boks om, at man skal kontakte dem og lave en aftale om at møde op i retten.
 

Reagerer man ikke på den henvendelse, bliver man efterfølgende forsøgt ringet op af fogedretten.
 

Har det heller ingen effekt, bliver man forsøgt kontaktet personligt på for eksempel ens bopæl eller arbejdsplads.


Har ovenstående tiltag stadig ikke den ønskede effekt, bliver politiet inddraget og pålagt at anholde og indbringe sagens person for fogedretten.

 

Kilde: Nordsjællands Politi på Facebook

- I den konkrete sag sendte vi i sensommeren ’18 manden et fysisk brev og en besked i e-Boks. Her gjorde vi ham opmærksom på, at han ville blive anholdt, hvis vi stødte på ham, og at det blandt andet havde indflydelse på hans muligheder for at rejse uden for landets grænser. Og det fik det jo så i tirsdags.

- Vi står ikke og gnider os i hænderne, når vi for eksempel skal anholde nogen, der står på nippet til at rejse til de varme lande, men når man er blevet advaret tilpas mange gange, så har det altså konsekvenser, skriver Nordsjællands Politi.

Tog det ganske pænt

Manden fortalte da også, at han havde set advarslen i sin e-Boks, og han tog det derfor ganske pænt, da han fik at vide, at han ikke skulle med flyet til Thailand den dag, lyder det i Facebook-opslaget.

- Så vidt vi ved, ville han købe en ny flybillet til en afgang, efter hans møde i fogedretten onsdag var overstået.

- Vores pointe med denne historie er, at det er klogest ikke at lukke øjnene for henvendelser fra det offentlige. En tur i fogedretten tager oftest kun et kvarters tid, men får du det ikke klaret, kan det ende med en anholdelse på bopælen, arbejdspladsen eller i dette tilfælde i lufthavnen, lyder det fra politiet.

Hvis du vil vide mere om, hvad et besøg i fogedretten rent praktisk indebærer, kan du klikke her