Her er reglerne for opsætning og nedtagning af valgplakater

Det er lørdag, og valgplakaterne hænger snart overalt i gadebilledet. Men hvordan er reglerne egentlig? Vi giver dig overblikket her.

Folketingsvalget er udskrevet, og det betyder, traditionen tro, at valgplakater i hundretusindvis bliver hængt op på gader og stræder overalt i landet.

Men hvad er reglerne egentlig?

Vi giver dig overblikket med hjælp fra Vejdirektoratet og Økonomi- og Indenrigsministeriet her.

1. Valgplakater må hænges op på offentlige veje og private fællesveje den fjerde lørdag før valget klokken 12.00.

Det er i dag, lørdag den 11. maj 2019, at valgplakaterne må hænges op. Men først klokken 12, som der står ovenfor.

Den regel holdt dog ikke alle steder, og allerede lørdag morgen klokken 05.30 hang der plakater med den socialdemokratiske folketingspolitiker Mattias Tesfaye på lygtepælene langs Gammel Køge Landevej i Brøndby Kommune.

Her ses de ulovligt ophængte valgplakater på Gammel Køge Landevej i Brøndby Kommune. Socialdemokratiet beklager.
Her ses de ulovligt ophængte valgplakater på Gammel Køge Landevej i Brøndby Kommune. Socialdemokratiet beklager.
Foto: Lene Skallebæk - Privatfoto

- Vi har ikke koordineret, at der skulle hænges plakater op før klokken 12 i dag. Men vi beklager, ligesom alle andre beklager, at de hænger der for tidligt, lød svaret blandt andet fra kampagnekoordinator Dan Holt Højgaard til TV 2 Lorry.

quote Men vi beklager, ligesom alle andre beklager, at de hænger der for tidligt

Dan Holt Højgaard, kampagnekoordinator for Socialdemokratiet

Men det var ikke første gang under dette års valgkamp, at der har været tvivl om reglerne hos Socialdemokratiet.

Allerede ugen før statsministeren udskrev folketingsvalg, huserede plakater på lygtepælene. Årsagen er det forestående europaparlamentsvalg, som skal afholdes den 26. maj.

2. Det gælder både folketingsvalg, kommunal- og regionalvalg og valg til Europa-Parlamentet.

Reglerne om den fjerde lørdag før valget gælder nemlig alle valg.

Og selvom reglerne burde være klar for enhver, har der alligevel sneget sig flere gråzone-plakater ind i europaparlamentsvalgkampen.

I Høje-Taastrup Kommune hang Socialdemokratiets Jakob Thiemann plakater op, hvor hans kollega Anne Sina også prydede billedet med teksten "Anne Sina i Folketinget".

3. Ved folketingsvalg gælder dog, at valgplakater ikke må hænges op, før statsministeren har annonceret valgets udskrivelse

Ifølge politikeren selv var der dog ikke nogen snyd forbundet med plakaterne - selvom statsministeren end ikke havde udskrevet valget på det tidspunkt.

- Nej, nej, nej. Jeg er ikke begyndt at hænge valgplakater op. Billedet er jo af både Jakob og mig. Det er en valgplakat til Europa-parlamentet, lød forklaringen fra Anne Sina til TV 2 Lorry den 5. maj.

Den socialdemokratiske folketingskandidat Anne Sinas ansigt pryder nu lygtepælene i Taastrup.
Den socialdemokratiske folketingskandidat Anne Sinas ansigt pryder nu lygtepælene i Taastrup.

4. De skal hænge mindst 2,3 meter over fortov og cykelsti, og de skal være forsynet med navn, adresse, telefonnummer og e-mail på den, der står bag opsætningen.

Én af dem, som også er på gaden lørdag for at hænge valgplakater op, er udenrigsminister Anders Samuelsen fra Liberal Alliance.

Samuelsen stiller op i sin kreds i Nordsjælland, og glæder sig over, at plakaterne nu kan komme op at hænge.

- Valgkampen starter sådan for alvor, når plakaterne kommer op og hænge. Og jeg glæder mig til at bruge valgkampen på at tale med danskerne i hele landet og i Nordsjælland, hvor jeg stiller op. Det er et vigtigt valg, vi står overfor, lyder det nlamdt andet fra ministeren i en pressemeddelelse, som er ledsaget af to fotos, hvor Anders Samuelsen ophænger valgplakater.

Men Liberal Alliance har ikke fået læst grundigt nok op på reglerne.

Plakaterne skal nemlig hænge i mindst 2,3 meters højde - og det gør den plakat, som ministeren poserer ved siden af, ikke.

Her ses Anders Samuelsen posere med sin egen valgplakat - men den hænger ulovligt. Efter TV 2 Lorry konfronterede partiet med reglerne, er det blevet rettet.
Her ses Anders Samuelsen posere med sin egen valgplakat - men den hænger ulovligt. Efter TV 2 Lorry konfronterede partiet med reglerne, er det blevet rettet.
Foto: Liberal Alliance

TV 2 Lorry ringede derfor til Martin Lünell, som er særligt rådgiver for Anders Samuelsen, for at konfrontere dem med ulovlighederne.

Ved I godt, at den er ulovligt sat op?

- Nej, det vidste jeg ikke. Vi tjekker lige op på det, siger Martin Lünell og vender tilbage efter et kvarters tid.

- Vi får det rettet med det samme. Den var sat sådan op, for at man skulle kunne se Samuelsen sammen med plakaten, forklarer den særlige rådgiver og tilføjer:

- Men det er klart, at vi også skal overholde loven - og dér gjorde du os opmærksom på det. Vi ringer til dig igen, hvis vi bliver i tvivl, lyder det grinende fra Martin Lünell.

Øvrige regler

Foruden reglerne ovenfor, er der flere finurlige regler, som skal følges, hvis man vil opsætte valgplakater i byrummet.

Dem kan du læse herunder:

5. Plakaterne må ikke være større end 0,8 kvadratmeter. Hvis man ønsker at have større plakater, bannere eller skærme, skal der søges om tilladelse.

6. De må ophænges i lys- og elmaster på private fællesveje. På kommune- og statsveje må man også benytte hegn, vejtræer og genstande, der er fæstnet i jorden.

7. Valgplakater, strips, snore eller andre midler, der er brugt til at hænge dem op med, skal tages ned igen senest otte dage efter valgdagen.

Kilde: Vejdirektoratet, Økonomi- og Indenrigsministeriet