Fiskeekspert advarer: Danmarks giftigste fisk kan husere på nordkystens strande

For første gang nogensinde er den giftige fisk, lille fjæsing, blevet fisket op af vandet i Sjællands Odde – og det giver bekymring på nordkystens badestrande.

Når man denne sommer vil hoppe i badevandet på strandene langs den sjællandske nordkyst kan der være god grund til at se ekstra godt efter, hvor man træder, når turen går ud på sandbunden i bølgen blå.

Sådan lyder beskeden fra fiskespecialisten Henrik Carl fra Statens Naturhistoriske Museum, efter tjenesten Fiskeatlasset har fået en indberetning om en helt særlig fangst.

På Sjællands Odde er der nemlig blevet fanget en fisk, der er den absolut giftigste i Danmark – og det er første gang, den er blevet fanget så sydligt i Danmark.

Fangsten på Sjællands Odde giver anledning til bekymring – for hvis den giftige lille fjæsing er blevet fanget på Sjællands Odde, kan den være mange andre steder, siger eksperten.

quote Der ingen grund til at tro, at den ikke er i hele Nordsjælland og i Øresund

Henrik Carl, fiskespecialist, Statens Naturhistoriske Museum

- Hvis den er på Sjællands Odde, så er der ingen grund til at tro, at den ikke er i hele Nordsjælland og i Øresund, siger Henrik Carl og tilføjer, at hans egen chef mener, at han så en af de små, giftige fisk allerede sidste år ved Helsingørs kyst.

Her ses den lille fjæsing, som blev fanget ved Sjællands Odde.
Her ses den lille fjæsing, som blev fanget ved Sjællands Odde.
Foto: Privatfoto

Den giftigste fisk i Danmark

Lille fjæsing er, som navnet antyder, lillebror til den giftige fjæsing, der er velkendt i de danske farvande.

Ifølge fiskespecialisten Henrik Carl er der hvert år adskillige badegæster, som ender på hospitalet efter at være blevet stukket af en almindelig fjæsing.

quote Denne her fisk er man meget bange for ved badestrande i Sydeuropa, hvor den er et velkendt problem

Henrik Carl, fiskespecialist, Statens Naturhistoriske Museum

Den lille fjæsing er dog endnu mere giftig og velkendt på badestrande, der ligger langt mod syd.

- Denne her fisk er man meget bange for ved badestrande i Sydeuropa, hvor den er et velkendt problem. Den stikker med piggene, som sidder på dens rygfinner og på gællelåget, og så ligger den begravet i sandet, så kun øjnene og rygfinnerne er over sandbunden, fortæller Henrik Carl.

Fakta om fjæsing

Selvom der er masser af fjæsinger i de danske farvande, giver den lille fjæsing imidlertid anledning til større bekymring for badegæster.

Ikke nok med at lille fjæsing er mere giftig end dens storebror, så ligger den typisk i sandbunden ved strandene langt tættere på land i både dag- og nattetimer.

- Problemet er, at man ikke rigtig kan tage sig nogen forholdsregler. Den almindelige fjæsing ligger typisk omkring to meters dybde og kommer kun længere ind om natten, hvor den æder. Den lille fjæsing går derimod på lavvande, hvor badegæster færdes, hele døgnet, siger fiskespecialisten, som pointerer, at han ikke vil fraråde nogen at bade, selvom risikoen for et smertefuldt stik kan være større end hidtil.

Her ses en sammenligning mellem lille fjæsing og fjæsing. Selvom lillebror er mindst, har fisken den kraftigste gift.
Her ses en sammenligning mellem lille fjæsing og fjæsing. Selvom lillebror er mindst, har fisken den kraftigste gift.
Foto: Henrik Carl, Statens Naturhistoriske Museum

Badegæster kan indberette stik

Henrik Carl arbejder som ekspert hos Fiskeatlas, der er et projekt under Statens Naturhistoriske Museum, som skal kortlægge udbredelsen af danske saltvandsfisk.

I forbindelse med fangsten af lille fjæsing på Sjællands Odde efterlyser han nu dokumentation fra andre, som enten har set eller oplevet stik, der kan stamme fra lille fjæsing.

- Vi kunne godt efterlyse, at folk indsender fotodokumentation for, hvor det geografisk er sket og stikket, hvis man oplever det. Og så vil vi gerne have billeder fra personer, som har fanget lille fjæsing, siger Henrik Carl.

Du kan finde kontaktoplysninger om Fiskeatlas ved at klikke her.

Det skal du gøre, hvis du bliver stukket af en fjæsing eller lille fjæsing