Tadre Mølle vinder andenplads i skønhedskonkurrence om smukke vandmøller

En skønhedskonkurrence i vandmøller har sendt Tadre Mølle direkte ind på en flot andenplads.

17 smukke vandmøller har medvirket i en skønhedskonkurrence om at blive Danmarks smukkeste vandmølle.

Der er som bekendt kun én som kan bryste sig af vindertitlen, og det blev Børkop Mølle, beliggende mellem Vejle og Fredericia.

quote Vi er meget begejstrede for at have været med. Vi synes jo det er Danmarks mest vidunderlige mølle, og det vækker også stor begejstring hos de mange frivillige som arbejder her

Morten Thomsen Højsgaard, direktør hos ROMU

Med 19 procent af stemmerne fra de i alt 10.000 borgere, som har stemt via hjemmesiden Historiske Huse, løb den jyske mølle med sejren.

Lige i hælene på vindermøllen, var Tadre Mølle i Lejre, med hele 17 procent af stemmerne. 

Selvom møllen blev bygget i 1300-tallet, kører den stadig som den skal i dag.

Derudover fungerer møllen som naturcenter og kulturhistorisk museum.

Om konkurrencen 'Danmarks Smukkeste Vandmølle'

  • Det er organisationen Historiske Huse som har stået for konkurrencen hvor 17 vandmøller har dystet om at blive kåret som den smukkeste vandmølle i Danmark.
  • Et ekspertpanel bestående af: Susanne Jervelund, formand for Dansk Møllerforening, Ellen Warring, Mmuseumsinspektør for Odense Bys Museer, Boum Pyndiah, etnolog og forfatter til Først til mølle, Anne Marie Lesbech-Sørensen, forfatter til Vind-og vandmøller i Danmark, Per Gliese, forfatter og fotograf og Morten Stenak, uddannelsesleder i organisationen Danske Museer.
  • Præmien er en plakette med inskriptionen 'Danmarks Smukkeste Vandmølle' og et træ til at plante.
  • Ideen bag konkurrencen var at vise danskerne de danske mølleanlæg rundt omkring i landet, og for at skabe opmærksomhed omkring den trussel, som manglende vand udgør.
  • Ifølge Historiske huse fører genopretningn af vandløb til, at man tager vandet fra møllerne, hvilket skader trædelene på møllehjulene. Desuden kan det betyde, at de frivillige, der er afgørende for at pase på møllerne, forsvinder, hvis ikke møllen kan køre.

10.000 besøgende om året

Morten Thomsen Højsgaard, direktør for ROMU, er stolt og begejstret for at have været en del af konkurrencen.

- Vi er meget begejstrede for at have været med. Vi synes jo det er Danmarks mest vidunderlige mølle, og det vækker også stor begejstring hos de mange frivillige som arbejder her, siger Morten Thomsen Højsgaard til TV 2 Lorry.

Tadre Mølle er en del af Roskilde Museum, som indsamler og formidler kulturarv i Roskilde, Lejre og Frederikssund Kommuner.

Roskilde Museum, ROMU, er et af 10 museer, som på landsplan, er blevet udpeget af Slots- og Kulturstyrelsen til at varetage tilsynet med landets fredede fortidsminder, herunder Tadre Mølle.

Tadre Mølle klædt i sne fra top til tå.
Tadre Mølle klædt i sne fra top til tå.
Foto: ROMU

Møllen har årligt 10.000 besøgende, og Morten Thomsen Højsgaard er imponeret over ideen om konkurrencen om Danmarks Smukkeste Mølle, som både sætter fokus på kulturhistorie og lokalområder.

- Det er rigtig godt tænkt af Historiske Huse. Vandmøllerne spillede jo en rigtig vigtig rolle i fortidens energiforsyning. Og i dag er møllen jo med til at binde en masse mennesker sammen, udtaler Morten Thomsen Højsgaard til TV 2 Lorry.

En vaskeægte TV mølle

Den smukke Mølle i Elverdamsdalen nær Aastrup Gods har i den grad historie med i bagagen.

Tidligere hed møllen Taderød Mølle og har dannet kulisse for mangt og meget. Heriblandt den populære julekalender fra Danmarks Radio, Nissebanden i Grønland, som blev sendt første gang i 1989.

Også Danmarks Radios TV-serie ’Livsens Ondskab’ fra 1972, faldt for møllen i Lejre, og her dannede møllegården også kulisse for den møllegård som indgår i serien

To af Nissebandens nisser, Lunte (Flemming Jensen red.) og Puk (Kirsten Lehfeldt red.), som holdt til på den gamle Tadre Mølle under optagelser til julekalenderen, Nissebanden i Grønland.
To af Nissebandens nisser, Lunte (Flemming Jensen red.) og Puk (Kirsten Lehfeldt red.), som holdt til på den gamle Tadre Mølle under optagelser til julekalenderen, Nissebanden i Grønland.
Foto: Mini Wolff/NF/Ritzau Scanpix

Den dag i dag danner møllen  ramme om et tilbagevendende julemarked, hvor der både skal vækkes staldnisser, og der køres i hestevogn i Tadre Skoven. I år er mandskabet i særdeleshed klar til at byde de fremmødte velkommen i den gamle mølle.

- Vi er lidt spændte. For i år har 200.000 set vores facebook-begivenhed om julemarkedet, så vi forventer at der kommer mange besøgende og vores medarbejdere på møllen er helt klar til at modtage folk på søndag (1. december red.),  fortæller Morten Thomsen Højsgaard.

Der er dømt masser af hygge på den gamle mølle ved det årlige julemarked.
Der er dømt masser af hygge på den gamle mølle ved det årlige julemarked.
Foto: ROMU
Bliver nissemylderet for meget, kan man køre en tur i hestevogn gennem Tadre Skov.
Bliver nissemylderet for meget, kan man køre en tur i hestevogn gennem Tadre Skov.
Foto: ROMU

Sidste år dukkede 1.500 mennesker op til julemarkedet ved Tadre Mølle. På grund af den øgede opmærksomhed omkring arrangementet i år har ROMU øget kapaciteten.

Møllemor mindes

Den daværende ejer af Tadre Mølle, Marie Hansen, også kaldet Møllemarie, har i højeste grad æren af, at møllen stadig står den dag i dag.

Marie Hansen købte møllen i 1952. Den blev fredet i 1959, og for at sikre dens bevaring solgte hun den senere til staten for vurderingssummen. Pengene, satte hun ind i en fond, der skulle støtte bevaringen af møllen. Til gengæld ville hun have lov at bo i møllen til sin død.

Møllen blev udvalgt til bevaring af Nationalmuseet i 1950’erne, og i 1978 blev foreningen, Tadre Mølles Venner, iværksat som hjælp til at opretholde møllens vedligeholdelse som nationalt kulturminde.

I en alder af 90 år fik Marie Hansen den ubehaglige overraskelse, at staten erklærede, at møllen skulle sælges til højeste bud. Salget blev dog forpurret af foreningen Tadre Mølles Venner, og "Møllemarie" fik lov at blive boende til hun 100 år gammel døde 4. februar 2003.

quote Det er fantastisk, at der er ejere og frivillige, der kæmper for, at vi har fungerende møller, som kan fortælle den enestående historie om vores brug af vandkraft gennem 1.000 år

Birthe Luel, præsident for Historiske Huse

På møllegården ses stadig tydelige sport efter Frk. Marie. På caféen, Maries Minde, fremgår det tydeligt, at man sætter pris på det som Møllemarie har gjort for stedet.

Cafe Marie Minde, er indrettet i gammel stil og som Møllemaries eget hjem. Her æres kvinden som var med til at holde den gamle mølle i live, og der sælges blandt andet bøger og film om hende.
Cafe Marie Minde, er indrettet i gammel stil og som Møllemaries eget hjem. Her æres kvinden som var med til at holde den gamle mølle i live, og der sælges blandt andet bøger og film om hende.
Foto: ROMU

- Det er fantastisk, at der er ejere og frivillige, der kæmper for, at vi har fungerende møller, som kan fortælle den enestående historie om vores brug af vandkraft gennem 1.000 år. Vi håber, at befolkningen i højere grad får øjnene op for de smukke møller, der ligger strøet ud over hele landet, udtaler Birthe Luel, præsident for Historiske Huse.

Se TV 2 Lorrys indslag, hvor vi er forbi Tadre Mølle: