Nyt netværks-kaos i metro: Nu er der først forbindelse til efteråret

En række udfordringer under jorden betyder, at der først til efteråret vil være fuld netværksforbindelse på M3 Cityringen og M4 Nordhavn. 

Savner du billetkøb, telefonopkald og Instagram-scrolling, når du rejser med M3 Cityringen og M4 Nordhavn i København, må du væbne dig med yderligere tålmodighed.

Der var udsigt til at få dækning under jorden senest ved udgangen af marts, men nu vil der først være fuld netværksforbindelse på de to metrolinjer til efteråret.

Det oplyser Metroselskabet og Teleindustrien i en fælles pressemeddelelse. 

Udfordringer med installationerne har vist sig større end forventet, og derfor er det endnu ikke lykkedes at levere mobildækning i de nye metrolinjer, lyder forklaringen fra blandet andet Anne-Grethe Foss, direktør i Metroselskabet, i pressemeddelelsen. 

- Der er en række udfordringer ved at skulle installere den slags følsomme udstyr i tunneler, som i forvejen er fyldt med teknisk metroudstyr. Det er måske også en af grundene til, at mange andre metrosystemer i Europa og resten af verden ikke har den slags installationer. Vi glæder os til, at vi sammen med Teleindustrien kan tilbyde vores fælles kunder den mulighed på M3 og M4 også, siger Anne-Grethe Foss i pressemeddelsen.

Flere forsinkelser

Oprindeligt skulle kablerne i tunnellerne være klar i februar 2018. Herefter skulle teleselskaberne TDC, 3,Telia og Telenor bruge et halvt år på at tilslutte deres udstyr. Den deadline skred.

Leveringen af kabler blev derefter udsat til februar 2019. I december 2019 - måneder efter åbningen af M3 Cityringen åbnede i september - var “monteringen af udstyr” stadig ikke leveret.

Metroselskabet lovede dengang, at “infrastrukturen til netværksdækning” ville være på plads før jul. Herefter skulle Teleindustrien, der repræsenterer de føromtalte teleselskaber, bruge tre måneder på at få signalet ud til kunderne, skrev Jyllands-Posten i december.

Derfor var der altså udsigt til forbindelse senest i udgangen af marts 2020. Men nu er det hele altså udsat endnu engang.

Installationerne vil være klar på M4 fra Orientkaj til Sortedams Sø til sommer, mens resten rulles ud “etapevis”. 

Teleselskaber ærgrer sig

Metroselskabet og teleselskaberne har sammen lagt en plan for de afsluttende arbejder med installationsarbejdet, lyder det. Der skal blandt andet tages højde for, at arbejdet skal udføres, mens metroen er i drift - og at der er ekstra coronarestriktioner.

Jakob Willer, direktør i Teleindustrien, siger, at man glæder sig til at kunne give kunderne dækning. 

- Vi er selvfølgelig ærgerlige over, at kunderne endnu ikke kan bruge deres mobiltelefoner, når de kører med de nye metrolinjer. Vi arbejder tæt sammen med Metroselskabet for at sikre, at der også i metroen kommer et velfungerende, robust og fremtidssikret mobilnet, der kan håndtere de voksende mængder datatrafik, siger han.