Det betyder dronningen for danskerne

Hendes Majestæt Dronningen har gjort indtryk på mange danskere i sin regeringstid. Her giver to royalister deres bud på, hvad dronningen betyder for dem.

Mange danskere har en form for relation til dronning Margrethe, og én af dem er royalisten Kristoffer Gadeberg, som fortæller om den første gang han stiftede bekendtskab med dronningen.

Han husker nemlig tydeligt, hvordan han som barn - blot 10 år gammel - var med til at fejre Magrethes fødselsdag på Amalienborg Slotsplads.

- Der var mange mennesker, og vi blev skubbet op foran, så jeg følte, at jeg var tæt på dronningen. Jeg kan huske, at jeg tænkte, at hun var et rigtigt menneske, som man kunne se fra top til tå, fortæller han.

Kristoffer Gadeberg tog sidste år et stort Dannebrogsflag med for at fejre dronningen.
Kristoffer Gadeberg tog sidste år et stort Dannebrogsflag med for at fejre dronningen.
Foto: Kristoffer Gadeberg

Dengang Kristoffer Gadeberg var dreng var det ikke med nutidens hurtige adgang til internettet, så mens han sad og ventede flere minutter på at komme online, studerede han frivilligt den danske kongerække.

- Jeg kan huske, at min mor fandt en lille kongerække, som hun hængte op ved siden af vores stationære computer. Hvis man så havde downloadet noget, så sad man og ventede og kunne kigge på den kongerække, fortæller han.

Fulgt dronningen tæt i 80 år

En anden royalist er Ruth Bach Larsen, som er jævnaldrende med dronningen. På den måde har deres liv fulgtes ad, og for Ruth Bach Larsen har Margethe været en form for frontfigur igennem hendes snart 80-årige liv.

Både dronningen og Ruth Bach Larsen er begge krigsbørn fra 1940, og det har også betydet, at deres børn er fra samme generation.

Ruth Bach Larsen husker tydeligt dronningens opvækst og særligt den folkeafstemning, der skulle afgøre om Margrethe skulle overtage tronen efter sin afdøde far, Frederik den 9.

Dronningen var blot 32 år dengang, og når Ruth Bach Larsen tænker tilbage, så synes hun bestemt, at dronningen har gjort det godt i sin regeringstid.

For år tilbage var mediedækningen ikke ligeså massiv, som den er i dag, mener Ruth Bach Larsen, der også med stor glæde husker tilbage på dengang Magrethe blev gift med Prins Henrik den 10. juni i 1967.

- Dronningen var så smuk, jeg glemmer aldrig det syn.

Dronningen gør stort indtryk på danskerne

Danmark er kendt for mange eventyr, og det passer godt, når hele vores kongerige er et stort eventyr med dronningen, prinser og prinsesser.

Dronningen og Kongehuset har før modtaget ros for at være moderne, og de inddrager befolkningen i meget af deres liv, så som når dronningen modtager hyldest på Amalienborg Slotsplads på sine fødselsdage.

Midt i coronaudbruddet valgte dronningen også at tale til befolkningen, og det er noget, som danskerne havde stor respekt for.

- Hun er en stærk person, meget samvittighedsfuld og dygtig. Det er mit indtryk, at hun ikke springer over, hvor gærdet er lavest. Hendes tale i krisen var meget stærk, og hun satte ord på, hvor alvorlig den her krise er, fortæller Ruth Bach Larsen.

Dronningen er en sammenhængskræft mellem Danmark, Færøerne og Grønland, og hun repræsenterer alle tre lande.

- Hun er god til at samle kongeriget på en måde, som ingen andre har formået at gøre, så der er hun en god frontfigur for Danmark, fortæller Kristoffer Gadeberg.

Herfra skal det lyde et stort tillykke til Hendes Majestæt Dronningen og til Ruth Bach Larsen med deres 80-års fødselsdag.