Corona-gevinst: Færre får andre infektioner på sygehusene

Fordi vi alle har haft et øget fokus på værnemidler og god håndhygiejne, er andelen af sekundære infektioner faldet markant på hospitalerne.

2020 vil nok mange år frem primært være husket for det negative omkring coronavirus - men der er også mange positive ting at tage med sig af brugbare erfaringer i fremtiden.

Året har nemlig haft det laveste antal døde i hele seks år - på trods af covid-19-pandemien.

Det skyldes blandt andet, at almindelige infektioner som influenza er blevet markant minimeret på landets hospitaler og i samfundet generelt - fordi vi alle er blevet bedre til at benytte os af god håndhygiejne.

- Vi kan tydeligt se, at alle de tiltag, der er blevet sat i værk i forbindelse med nedlukningen af vores samfund har hjulpet. Alt fra god håndhygiejne til brug af værnemidler har gjort, at vi har set et stort fald i antallet af øvrige infektioner, der typisk smitter via kontakt, siger ledende overlæge i mikrobiologi på Amager og Hvidovre Hospital Christian Østergaard Andersen til TV 2 Lorry.

Ikke nok med, at 2020 har haft et lavere dødstal i Danmark end de forgangne år, så var forventningerne på forhånd, at dødstallet ville være højere i år - men det fik coronavirus sat en stopper for. For coronarestriktionerne har også reddet andre liv.

- Vi har stort set ikke haft nogle tilfælde af den klassiske influenza, som også normalt slår mange mennesker ihjel. Siden covid-19 har der der ikke bare været meget få influenza-indlæggelser - der har næsten heller ikke været nogle tilfælde, siger Christian Østergaard Andersen, hvis afdeling står med ansvaret for halvdelen af det samlede registrerings-arbejde omkring infektionssygdomme på hospitalerne i Region Hovedstaden.

Mange færre tilfælde af infektioner

Ifølge mikrobiologerne skyldes det både, at vi alle og særligt sundhedspersonalet er blevet meget bedre til at benytte værnemidler samt have god håndhygiejne, mens også den begrænsede rejseaktivitet har hjulpet til med at nedbringe andelen af øvrige infektioner.

- I Region Hovedstaden har vi typisk 130-140 månedlige tilfælde med MRSA-bakterier, som eksempelvis kan komme til Danmark i et inficeret myggestik fra en ferie i Thailand. Men efter covid-19 er antallet af MRSA-tilfælde halveret.

 
 
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

En anden hospitalsinfektion som eksempelvis Clostridium difficile-bakterien, der kan give slem diarré og tarmbetændelse, findes typisk i 8-9 tilfælde om måneden på Amager og Hvidovre Hospital - men efter coronavirus er det tal også blevet markant minimeret, så det nu er nede på nogle meget få tilfælde om måneden.

- Det interessante er jo, at vi kan se, at vi ikke har haft et fald i eksempelvis urinvejsinfektioner og blodforgiftining, som ikke smitter via kontakt på samme måde som de andre infektioner. Så det er nogle ret illustrative data, vi efterhånden har at gøre med, siger ledende overlæge Christian Østergaard Andersen.

Forsker: God hygiejne virker

En usædvanlig mild influenzasæson og en coronapandemi, der aldrig rigtig fik tag i den danske befolkning, før fysisk afstand, håndsprit og flere restriktioner fik smittetallene til at falde, er den direkte årsag til, at Danmark har det laveste antal døde i seks år.

- Det, der er sket, er, at den nye hygiejne og aftstand til hinanden, vi har tillært os og benyttet os af, har hevet andre vira med sig i købet, siger Lone Simonsen, der er pandemiforsker og professor på Roskilde Universitet til TV 2.

Hun tilføjer:

- Så vi har eksempelvis set en betydelig nedgang i almindelig sæsoninfluenca, som ellers normalt giver nogle store udsving på kurven over døde i løbet af året - og det er det, vi ikke ser i år, siger Lone Simonsen, der er pandemiforsker og professor på Roskilde Universitet til TV 2.

Det er Statens Serum Institut (SSI), der opgør dødeligheden uge for uge og ser på, hvordan det faktiske antal døde adskiller sig fra de seneste fem år i gennemsnit.

Her viser det sig, at de første 30 uger af 2020 havde den laveste dødelighed siden 2015. Og samtidigt er antallet under niveauet for den forventede dødelighed.

- Alt i alt betyder det jo, at det har en kæmpe effekt, når vi har god håndhygiejne og beskytter os med værnemidler på hospitalerne. Derfor håber vi, at vi alle fremover i langt højere grad vil tage smittesygdomme seriøst og forebygge dem ved at bruge korrekt beskyttelse og god håndhygiejne, siger Christian Østergaard Andersen.

Sundhedsudvalg vil følge op på god hygiejne

Formanden for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden er glad for udviklingen, og han vil i slutningen af måneden, sammen med resten af Sundhedsudvalget, se på, hvordan hospitalerne fortsat kan sikre den gode hygiejne. 

- Vi kommer til at tage en dialog med alle hospitalerne, og med de medarbejdere, der står i felten, for det er dem, der ved det allerbedst. Vi kommer til at tale med de pårørende og pårørendeforeninger om, hvad kan vi gøre, hvad kan vi lære af coronakrisen, og der er en af de her ting som øget fokus på hygiejne en rigtig vigtigt ting. Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at vi sikrer en høj patientsikkerhed, for det handler det her også om, siger Christoffer Buster Reinhardt, formand, Sundhedsudvalget, Region Hovedstaden til TV 2 Lorry.