Borgmestre og brancheorganisation i opråb: Danmarks hovedstad har brug for hjælp

Borgmestre og brancheorganisation vil have Folketinget til at hjælpe Københavns turismeerhverv, der er hårdt ramt. Statsministeren anerkender problemet.

På Folketingets åbningsdag, tirsdag, meddeler statsminister Mette Frederiksen (S), at hun anerkender, at København er særligt hårdt ramt af coronapandemiens konsekvenser.

- Så der er behov for nogle særlige indsatser i hovedstaden. I det videre arbejde med den grønne omstilling og genopretning skal vi have et særligt blik på, om vi kan lave noget i København, der skaber øget aktivitet i hovedstaden, siger hun.

Udmeldingen kommer, efter vi på TV 2 Lorry spurgte ind til netop, om regeringen vil gøre noget for at rette op på, at hovedstadsområdets turismeerhverv er særligt hårdt ramt af en række corona-restriktioner.

Statsministeren vil ikke komme ind på mere specifikt, hvilke tiltag regeringen vil tage i brug for at styrke for eksempel restauranter og hoteller i København.

- Men man må forvente, at der stadig vil være restriktioner i efteråret, og der skal vi selvfølgelig afbøde så godt, vi kan. Jeg vil så også sige, at virksomheder også skal indrette deres hverdag efter den virkelighed, vi er i og nok vil være i i en længere periode, siger hun.

Hovedstaden er særligt hårdt ramt

I København har mange hoteller og restauranter været vant til, at en stor del af deres indkomst er kommet fra oversøiske turister, for eksempel turister fra USA og Kina, krydstogtsturismen, og erhvervs- og kongresturismen. Alt sammen noget, der stadig stort set er lukket ned for.

Det er også noget, der rammer blandt andet Københavns Lufthavne, der i øjeblikket har 80 pct. færre passagerer, end de plejer. Tivoli og andre turistattraktioner er også hårdt ramt.

Så hårdt er hovedstadsområdet ramt:

  • Wonderful Copenhagen har estimeret, at den samlede turismeøkonomiske omsætning i København er faldet med 16,4 mia. kr. fra marts til august. Det svarer til et fald på 76 pct. sammenlignet med samme periode i 2019.
  • Pr. september 2020 har Danmark haft 99 pct. færre krydstogtturister end i 2019 baseret på realiserede tab og aktuelle aflysninger.

  • Ifølge Horesta er der i Københavnsområdet ca. 7.000 virksomheder i restauranterhvervet, der har fået halveret deres forretning med regeringens forbud mod at holde åbent efter kl. 22.

  • I september var der 13.400 flere ledige i Region Hovedstaden sammenliget med før corona-nedlukningen. Heraf var 6.600 af dem fra København.

  • Ledigheden i København toppede i maj, hvor der var 25.000 ledige i København, hvilket er det højeste antal siden ledighedsstatistikkens begyndelse i 2008.
  • Københavns Lufthavne har på nuværende tidspunkt en nedgang i passagertal på ca. 80 procent, og måtte senest i slut august skære 511 fuldtidsstillinger væk.

  • Ifølge Københavns Kommune var der fra juni til august 2020 knap 40 pct. færre overnatninger fra danske gæster i  København og 90 pct. færre overnatninger fra udenlandske gæster sammenlignet med 2019. Og krisen fortsætter ind i efteråret, hvor tre ud af fire overnatninger er forsvundet på byens hoteller.

Turismeerhvervet er tidligere blevet hjulpet af blandt andet lønkompensationsordningen, men den ordning udløb i slut august.

Hos Hotel Kong Arthur i København har det konkret betydet, at de har været nødt til at fyre halvdelen af hotellets ansatte.

- Det er hårdt, og det er rigtig alvorligt det her. Vi bliver nødt til at få noget hjælp, for det er jo ikke, fordi vi er dårlige til at drive forretning. Det er fordi, vi er ramt af nogle restriktioner, hvor vores gæster ikke bliver lukket ind i landet, siger Kirsten Brøchner, der er direktør på hotellet.

Borgmestre og Horesta foreslår konkrete tiltag

Både brancheorganisationen Horesta og borgmestre i Københavns Kommune forsøger nu at råbe Folketinget op.

På Christiansborg er de i gang med at forhandle om en genstartspulje til eksporterhverv, og Horesta og københavnske borgmestre vil have et flertal til at prioritere hovedstadsområdet og København.

- Hvis Københavns turismeerhverv skal op at køre igen, skal vi have genindført lønkompensationsordningen, og så skal momsen på ydelser købt på hoteller og restauranter sænkes, sådan som man har set det i andre lande, mener Annette Hyldebrandt, der er chef for Turisme og Oplevelsesøkonomi i Horesta.

I Horesta ønsker de også en mere langsigtet plan, som kan skabe noget mere forudsigelighed for erhvervslivet.

Overborgmester Frank Jensen (S) vil have, at man laver en mere målrettet markedsføring af København for at få de turister, der kan rejse ind i landet, til at vælge Danmarks hovedstad som destination.

- Skal vi have Danmark tilbage på et økonomisk fornuftigt spor, er det nødvendigt, at det bliver prioriteret, at turismen i hovedstaden kommer op i omdrejninger igen, siger han.

Udenfor krisetider skaber hovedstadens turisme 40 pct. af omsætningen, jobskabelsen og skatteindtægterne fra turisme generelt i Danmark.