Aldrig før set: Her kommer de medicinstuderende i ambulance-praktik

Som noget helt nyt får medicinstuderende fra Københavns Universitet nu mulighed for at få et unikt indblik i, hvordan borgere behandles, før de bliver patienter på hospitalerne.

Et spritnyt kursus, der blandt andet indeholder praktik i ambulancetjenesten hos akutberedskabet, skal klæde de medicinstuderende endnu bedre på til deres fremtid som læger. 

Til stor begejstring for Amalie Læssøe Markers, der er medicinstuderende på 11. semester og som har fået plads på kurset. 

-  Jeg synes virkelig, det er en fed og unik mulighed for at få den her erfaring og viden med mig ud i mit lægelige virke, siger hun.

Der er helt konkret tale om et kursus ved Københavns Universitet, der kaldes Præhospital Akutmedicin.

Kurset skal give de medicinstuderende et unikt indblik i, hvad der sker, før borgeren ender som patient på hospitalet. 

quote Man lærer meget af at se, hvor skaden er sket, og hvor borgerne er blevet dårlige. Derude skal man finde løsninger i et begrænset miljø

Theo Walther Jensen, forsker og læge ved Region Hovedstadens Akutberedskab i Ballerup  

For Amalie Læssøe Markers var hun ikke i tvivl om, at hun gerne ville være en del af kurset.

- Jeg søgte, fordi jeg virkelig gerne ville vide mere om den præhospitale organisering og struktur og få værktøjer til, hvordan jeg skal håndtere den akutsyge patient, forklarer Amalie Læssøe Markers.

Aldrig set før

Det er blandt andet forsker og læge hos Regions Hovedstadens Akutberedskab i Ballerup Theo Walther Jensen, der har været med til at udvikle konceptet helt fra sin spæde start for mere end to et halvt år siden. 

- Jeg er rigtig glad for, at det er i gang, for det er helt unikt og nyt, at de studerende kommer ud i et forløb, hvor man blandt andet er med ude og køre ambulance og er med som behandlingsteam, fortæller han.

Tidligere var de kun i praktik på hospitalerne, men ifølge Theo Walther Jensen er der meget mere at lære uden for hospitalerne.

- Man lærer meget af at se, hvor skaden er sket, og hvor borgerne er blevet dårlige. Derudover skal man finde løsninger i et begrænset miljø. På hospitalet har man jo et hav af muligheder for at undersøge patienter, forklarer han.

De studerende kommer ikke til at udføre større lægegerninger ude i ambulancerne. Og selvom der kommer til at stå observatører på ryggen af dem, så bliver de inddraget i at vurdere og tage beslutninger.

Amalie Læssøe Markers (t.h.) mangler et halvt år af sin uddannelse, og hun er rigtig glad for at få mere erfaring, før hun bliver færdiguddannet.
Amalie Læssøe Markers (t.h.) mangler et halvt år af sin uddannelse, og hun er rigtig glad for at få mere erfaring, før hun bliver færdiguddannet.
Foto: Theo Walther Jensen

Populært blandt de studerende 

I første omgang er der kun plads til tolv medicinstuderende, som er på 11. semster, men mange er interesserede.

- Vi modtog rigtig mange ansøgninger fra de studerende, men der er desværre ikke plads til alle i denne omgang. Vi satser på, at vi kan skalere op de næste gange, lyder det fra Theo Walther Jensen.

Den otte uger lange praktik byder på praktik hos alarm 1-1-2, Aktutelefonen 1813, ambulanceberedskabet, akutlægebilen og slutter så hos akutmodtagelsen.