Københavns Kommune har ikke styr på betalinger af CO2-afgifter for tusindvis af flyrejser

Kommunen ved ikke, om den har betalt CO2-kompensation for flyrejser de sidste otte år. Alternativet vil have sagen udredt.

København har i årevis brystet sig af at være grøn og klimavenlig.

Men nu viser det sig, at kommunen ikke har styr på, om den har betalt CO2-afgifter for tusindvis af flyrejser over de sidste otte år - svarende til et beløb på flere hundredtusinde kroner.

Det viser et svar fra Økonomiforvaltningen, som har det overordnede ansvar for kommunens økonomi.

Det blev ellers politisk besluttet i Borgerrepræsentationen helt tilbage i 2011, at der skulle betales kompensation for CO2-udledningen på kommunens flyrejser,

Men i Økonomiforvaltningens svar står der sort på hvidt, at man ikke har kunnet finde de centrale betalinger. 

- Dette kan skyldes, at forvaltningernes konteringer ikke er foretaget på en måde, der gør det muligt at identificere betalingerne, men det er også muligt, at årsagen er, at der ikke er blevet fulgt op på beslutningen fra 2011 i tilstrækkelig grad. I det omfang, det sidste er tilfældet, er det meget beklageligt, skriver forvaltningen.

R: "Det er absurd"

quote Det er absurd, at vi i en grøn kommune ikke har styr på den slags

Mette Annelie Rasmussen, De Radikale

Det var i sin tid De Radikale der stillede forslaget om, at der skulle betales CO2-afgifter for flyrejser. Noget, som også Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten stemte for. Meningen var, at kommunens syv forvaltninger én gang årligt skulle indbetale en kompensation centralt i stedet for ved hver bestilling af flyrejser. 

Spørgsmålet er nu, om beslutningen er blevet håndhævet. 

- Det er absurd, at vi i en grøn kommune ikke har styr på den slags. Det skal vi have. Især når vi har en politisk vedtagelse, der siger, at det skal vi, siger De Radikales gruppeformand, Mette Annelie Rasmussen, til TV 2 Lorry.

quote Hvis ikke det er sket, så er det hamrende kritisabelt

Fanny Broholm, Alternativet

- Jeg går ud fra, at når vi aftaler noget på Rådhuset, så følger forvaltningerne op på det. Hvis ikke det er sket, så er det hamrende kritisabelt og meget overraskende, siger hun.

Fanny Broholm fra Alternativet, som har stillet Økonomiforvaltningen spørgsmålet om, hvorvidt der er blevet betalt CO2-afgifter i de forgangne år, kalder det ”meget beklageligt”, at hun ikke har kunnet få et entydigt svar.

- Jeg synes, det er en meget stor fejl at begå. Hvis det er foregået bevidst, er det endnu mere beklageligt. Fra mit synspunkt er det centralt, at vi går i den grønne retning, som borgerne gerne vil have, vi skal gå. Og kompensation på flyrejser er fuldstændig afgørende, siger Fanny Broholm til TV 2 Lorry.

Udledte for 55.000 kroner sidste år

Ifølge Økonomiforvaltningen udledte kommunen sidste år sammenlagt 442 tons CO2 fra flyrejser - fordelt på 2.573 enkelte ture. 

CO2-kvoterne, som kompenserer for flyrejser kan ifølge forvaltningen indkøbes til en aktuel pris af cirka 125 kroner per ton CO2. Alene i 2017 skulle der altså betales en kompensation på 55.250 kroner på flyrejser.

Økonomiforvaltningen oplyser, at de nu vil tage initiativ til at udsende en årlig påmindelse til alle forvaltningerne om afregningen. 

Forvaltningens svar til Fanny Broholm fra Alternativet.
Forvaltningens svar til Fanny Broholm fra Alternativet.
Foto: Københavns Kommune

Alternativet vil have sagen udredt

Alternativets Fanny Broholm vil i mellemtiden have undersøgt have sagen undersøgt til bunds for at få klart og entydigt svar på, om pengene er blevet betalt.

- jeg har udarbejdet et medlemsforslag om at få udredt, hvad det er sket, og om at få betalt CO2-kompensationen med tilbagevirkende kraft helt tilbage til 2010 - nu er jeg spændt på at se, om de andre partier vil være med, siger hun.

Også De Radikale ønsker at se regnestykket.

- Men jeg vil ikke hive de store kanoner frem, før vi ved, om der er tale om et kæmpe svigt, eller om man i Økonomiforvaltningen bare ikke har styr på, hvad de forskellige forvaltninger gør. Det kan jo være, nogle af dem har haft styr på det. Det vil jeg da håbe, at Teknik-og Miljøforvaltningen, hvor jeg selv er udvalgsmedlem, har haft, siger Mette Annelie Rasmussen.