Hvad ville du betale for at sikre mindre urenset spildevand i din lokale natur?

Der venter en gigantregning, hvis kommunerne skal undgå at lede kloakvand ud i hav og søer for eksempel ved kraftig regn. Nogle steder er man i gang, men der er lang vej endnu. Og spørgsmålet er, hvor meget vi borgere vil betale for?

4.000 kroner?

10.000 kroner?

60.000 kroner?

Hvor meget ville du betale for at sikre, at din kommune ikke udleder urenset spildevand i den lokale natur?

Det er spørgsmålet, som flere borgere i TV 2 Lorrys sendeområde i nær fremtid muligvis kan komme til at gruble over.

quote Jeg ville ikke have noget imod at betale lidt ekstra for det

Lisbeth Tanding, Hillerød

Fra 2014 til 2018 har Hillerød Kommune eksempelvis udledt to milliarder liter urenset spildevand i naturen. Det viser en aktindsigt, som TV 2 Lorry har foretaget hos Miljøstyrelsen. Udledningen sker blandt andet i Pøle å, som løber ud i Arresø. 

TV 2 Lorry har i de seneste uger fortalt, at der i hele sendeområdet udledes massevis af urenset spildevand - blandt andet i Øresund.

For at undgå den udledning har Hillerød Kommunens Natur-, Miljø- og Klimaudvalg planer om at indføre såkaldt seperatkloakering, hvor et rør leder regnvand ud i naturen og et andet leder spildevand til et rensingsanlæg.

- Vi oplever stadig, at når der kommer ekstrem regn, så er det overløb, siger formand for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget, Louise Colding Sørensen (S).

Kommunen skal i deres spildevandsprojekt for 2018 - 2021 lave seperatkloakering i midtbyen i Hillerød. Det er både dyrt og besværligt. 

- Det er et ret stort logistisk projekt, siger Louise Colding Sørensen.

Men da planerne første gang blev fremlagt i 2014, vakte det ikke stor begejstring. I de nye spildevandsplaner er det derfor frivlilligt for private at slutte sig til de ny kloakker - og på et møde i udvalget tirsdag har de derfor diskuteret, hvordan projektet fremover skal fremlægges for kommunens borgere.

- Jeg vil foreslå, at vi skal bede forvaltningen i kommunen og i forsyningen udarbejde en kommunikationsplan, fordi det er ekstremt vigtigt, at borgerne tilslutter sig seperatkloakering, hvis de overhovedet har mulighed for det, siger hun.

Lisbeth Tanding bor tæt på Pøle å i Hillerød.
Lisbeth Tanding bor tæt på Pøle å i Hillerød.
Foto: Anna Clara Ingemann - TV 2 Lorry

Hvad vil du betale for kloakering?

Udover den rette kommuniaktion kræver projektet nemlig også en ret stor sum penge - det nøjagtige beløb er ikke regnet ud i Hillerød. Kommunen ved dog, at det indtil videre vil koste 238 millioner kroner at seperere kloakken i midtbyen.

I Rudersdal Kommune vil de også udvide kloakkerne med to rør - og her lyder beløbet på fire milliarder kroner og en egenbetaling for hver husstand på i gennemsnit 60.000 kroner.

De informationer tog TV 2 Lorry tirsdag med på gågaden i Hillerød.

Hvad vil du betale for at få seperatkloakering, der hvor du bor?

- Jeg ville ikke have noget imod at betale lidt ekstra for det, siger Lisbeth Tanding fra Hillerød.

Hun bliver dog noget overrasket over at høre beløbet på 60.000 kroner.

- Det, synes jeg, er rigtig meget. Jeg har selv boet i hus med to børn, og det havde vi slet ikke kunne klare, siger hun. 

Anne Jacobsen fra Slangerup synes, det er en del, men hun vil gerne være med til at betale det.

- Men det er jo ikke alle, der har råd til det, siger hun. 

Og Robert Rawson fra Allerød ville på forhånd gætte på, at det ville koste 1.000 - 4.000 kroner om året. 

- Det kan godt være, at man skal bestemme over folk, så de ikke får lov til at vælge fra, siger han. 

Spildevand i Øresund

TV 2 Lorry har den seneste tid sat fokus på hovedstadsområdets store udledning af urenset spildevand i Øresund.

 

Sagen startede, da TV 2 Lorry kunne afsløre, at kommunerne København og Gentofte havde givet tilladelelse til at lede 290 millioner liter urenset spildevand direkte ud i havet over fem dage i maj som led i en byggemodningsproces i Nordhavn.

 

Efter sagen fik national og international opmærksomhed, valgte parterne bag - kommunerne, forsyningsselskaberne Hofor og Novafoss og bygherren AP Pension - at udskyde udledningen til oktober, hvor badesæsonen er overstået og miljøkonsekvenserne af udledningen er mindre.

 

Siden viste en aktindsigt, som TV 2 Lorry fik, at de 290 millioner liter spildevand blot er en dråbe i havet i forhold til den store udledning af spildevand, som hovedstadskommunerne leder ud i Øresund hvert år. Over en fireårig periode mellem 2014 og 2018 har Københavns Kommune alene udledt 35 milliarder liter urenset spildevand. For Gentofte er tallet 10 millarder liter.

 

Afsløringerne har fået danske såvel som svenske politikere samt miljøorganisationer og fagpersoner til at kræve handling, så udledningen mindskes.

 

Flere eksperter peger på, at udledning af store mængder spildevand er skadeligt for havmiljøet, især om sommeren, hvor næringsstofferne fra lortevandet skaber algevækst.