Igen, igen, igen: Håbløs køreprøve-situation i Nordsjælland

Hver gang der er pres på Nordsjællands Politi, går det ud over køreprøverne og elevernes pengepunge, lyder det fra Nordsjællands Kørelærerforening.

For de fleste køreskoleelever er det i forvejen en stor udfordring at bestå køreprøven, men bor man i Nordsjælland er det i øjeblikket stort set umuligt. 

Det er nemlig kun muligt for ganske få elever at gå op til køreprøve og det frustrerer de nordsjællandske kørelærere. 

- Vi oplever at ventetiden både på de teoretiske og de praktiske prøver er blevet væsentlige længere end de har været tidligere. Der er ikke lige så mange prøver at få fat i, fortæller Jan Andersen, der er formand for Nordsjællands Kørelæreforening til TV 2 Lorry. 

Og betyder eleverne må tage flere ekstra køretimer for at holde deres nyerhvervede køreegenskaber vedlige. 

quote Det er næsten et spil i lotteriet, om man er heldig at få en elev op til prøve.

Jan Andersen, formand for Nordsjællands Kørelæreforening

- I onsdags da vi skulle booke prøver, blev der lagt tre prøver ud, og vi skulle ellers have haft 21. Det er næsten et spil i lotteriet, om man er heldig at få en elev op til prøve. 

- Elever kan typisk gå max to uger uden at være ude at køre. Hvis de er rigtig dygtige. Men de fleste skal ud en gang om ugen for at have den træning, der skal til. Og hvis man så skal vente fire uger fra man faktisk er klar til at gå til køreprøve, er det fire ekstra timer, man skal betale for. Og det synes vi er uholdbart. Det er en stor flaskehals for os, siger Jan Andersen.  

Sagkyndige i risikogruppen
Nordsjællands Politi oplyser i et skriftligt svar, at der på grund af coronavirus er begrænsning på, hvor mange der må gå til teoriprøve ad gangen. 

Derudover er der flere af politiets sagkyndige, der er i risikogruppen og derfor ikke kan varetage deres arbejde i øjeblikket. 

Og det har man en forståelse for i Nordsjællands Kørelærerforening, men alligevel ryster man på hovedet.

- For hver gang der sker noget i Danmark, når det er terror, når det er coronaen, som kom nu, eller præsidentbesøg, så er det altid de sagkyndiges politifolk, der bliver taget til de opgaver. 

Og det er langt fra første gang, der er lange ventetid på teori- og køreprøver i Nordsjællands Politikreds. 

Svar fra Nordsjællands Politi: 

Tilbage i 2015 måtte Nordsjællands Politi afgive betjente i forbindelse med terrorangrebet på Krudttønden i København. Og i 2017 var den gal igen, hvor kørelærer demonstrerede foran Christiansborg. I få måneder efter måtte kørelærerne igen råbe vagt i gevær, da der igen var ekstrem mangel på køreprøver. 

De er altså hårdtprøvede de Nordsjællandske kørelærere, og derfor har Jan Andersen også en opfordring til statsminister Mette Frederiksen. Hun skal sende en hjælpepakke til politiet. 

- Sådan at man kan sætte flere sagkyndige på. Jeg ved at der er sagkyndige, der gerne vil køre en ekstra prøve hver dag, men som ikke må, fordi de så får overarbejde. Så det er måske et sted, der kunne trænge til en hjælpepakke, afrunder formanden. 

Se TV 2 Lorrys indslag fra 2017. Her skulle køreskoleelever finde den helt store tålmodighed frem, mens de ventede på kortet. For der var igen stor mangel på køreprøver her i Lorryland. Køreprøverne frigives af politikredsene en gang om ugen - Men de blev revet væk på få minutter - til stor frustration, også for kørelærerne