Lille landsby får 100.000 kroner til at oprette pedelkorps

Nordea-fonden støtter aktive fællesskaber rundt om i landet, og i år er en del af kagen tilfaldet den nordsjællandske landsby Torup, der har fået midler til at oprette et korps af landsbypedeller.

En utæt radiator, en græsslåmaskine, der ikke vil starte eller måske en dør, der binder.

Vi kender alle til de små daglige udfordringer, der af og til dukker op og kræver lidt tid og snilde. Måske kan de fleste selv klare opgaverne, mens det for andre måske kan føles som en uoverskuelig mission at fikse et toilet, der løber.

I den lille nordsjællandske landsby Torup, der ligger i Halsnæs Kommune, skal et nyt frivilligt korps af landsbypedeller fremover gøre livet lettere for de medborgere, som har svært ved at løse de små hverdagsproblemer.

Med 100.000 kroner fra Nordea-Fondens ”Her bor vi”-pulje, kan projektet nu realiseres.

Nordea-Fonden har i 2020 uddelt 36 millioner kroner til 78 småbyer rundt om i landet, fordi man vil anspore lokale ildsjæle til at sætte aktiviteter i gang, som styrker det lokale fællesskab og sammenhængskraften i mindre byer.

Fakta om 'Her bor vi'-puljen

* Puljen er på 60 mio. kr. som uddeles i to runder; september og oktober

* Der kunne søges fra 100.000 kr. til 1 million kr. per projekt.

* Bysamfund på mellem 200 og 5.000 indbyggere kunne søge støtte til initiativer, der styrker fællesskabet.

* Der er godt 1.300 mindre bysamfund i Danmark og de bebos af ca. 1,2 mio. mennesker.

* Hovedstadsområdet eller andre storbyområder, herunder bydele kan ikke modtage støtte.

* For de, der ikke nåede at søge Her bor vi-puljen, er der heldigvis stadig mulighed for at søge Lokalpuljen.

* Læs mere på www.nordea-fonden.dk

 

Blandt de 78 støttede projekter, som fordeler sig over hele landet, har flest småbyer i regionerne Midtjylland (24) og Syddanmark (22) fået støtte efterfulgt af Nordjylland (17), Sjælland (11) og Hovedstaden (4).


I alt uddeler Nordea-fonden 36 mio. kroner af den 60 mio. kroner store pulje. Den 29. oktober offentliggøres de resterende støttemodtagere.

 

Kilde: Nordea-fonden

 

Og Torup, som i 2019 vandt titlen som årets landsby, er i dén grad en lille by med kun 356 borgere.

Kan blive bedre til at hjælpe hinanden

Det er foreningen Torup Ting, der har ansøgt om fondsmidlerne, og formand Peter Plant glæder sig over udsigten til at stable projektet på benene.

- Idéen er, at landsbypedellen skal hjælpe de borgere, som ikke er så fiks på fingrene, og som ikke selv kan klare diverse småting. Der ligger også et socialt aspekt i det, for hvis Fru Hansen, der bor alene i et stort hus og ikke rigtig magter det, lige kan få hjælp med at få justeret en ventil i radiatoren, så hjælper vi til, siger Peter Plant til TV 2 Lorry.

- Vi kan hver især noget, og måske kan vi blive bedre til at hjælpe hinanden, end vi gør i øjeblikket.

De 100.000 kroner skal blandt andet bruges til at købe grej til grejbanken, som Peter Plank kalder det. Her kan byens beboere så trække på fælles redskaber og værktøjer.

- Det kan være alt fra et partytelt, havemaskiner og andre ting. Men vi har ikke det fulde overblik over, hvad pengene præcist skal bruges til, men jeg tænker vi skal finde frem til i det fællesskab, og vi har også oplevet øget tilflytning, så de nye tilflyttere vil vi også gerne høre, siger han.

Tre frivillige landsbypedeller

Det er planen, at der skal være tre frivillige landsbypedeller med hver deres kompetencer, der skiftes om at have tjansen.

- Vi en idé om, at det skal være fordelt på to mænd og en kvinde, som er gode til hver deres ting. En er for eksempel god til at ordne elektronik, mens en anden er god til husarbejde. Det skal i hvert fald ikke kun være bundet op på en enkelt frivillig, fordi så risikerer man at løbe sur i det, siger Peter Plant.

Formanden for Torup Ting fortæller, at projektet har været på tegnebrættet i noget tid, og at man tidligere har været i dialog med Halsnæs Kommune for at få dem med indover og måske skabe en seniorordning, men det blev afslået af kommunen.

-  Det synes jeg nok er lidt ærgerligt, men nu starter vi det her, og så må vi se, hvad det fører til, siger Peter Plant.

Udover Torup har tre andre landsbyer i Nordsjælland samt to landsbyer i henholdsvis Lejre og Stevns også fået del i Nordea-Fondens midler.

Herunder kan de se hvilke:

De har også fået midler fra Nordea-Fonden

Tipperuphus - et forsamlingshus i naturen Foreningen Esrum-Tisvildevejen – har fået 995.000 kroner til istandsættelse af det gamle skovløberhus Tipperuphus beliggende på vandreruten EsrumTisvildevejen ved indgangen til Gribskov.

 

Ramløse Hallen i Ramløse har fået 200.000 kroner til etablering af en padeltennisbane.

 

Vejby Idrætsforening har fået 236.375 kroner til etablering af en udendørs klatrevæg på idrætsforeningens arealer.

 

”Vores Skatepark” ønsker at etablere en skatepark, træningsfaciliteter og legeområde for små børn i Lejre. Det har de fået 170.000 kroner til.

 

Hellested Borgerforening på Stevns har fået 280.000 kroner til et projekt, der omhandler en ny bålhytte, et shelter og akustisk forbedring af forsamlingshuset i Hellested.