Badestrand afspærret efter fund af granatlignende genstand

Et opsigtsvækkende fund på en strand langs Sjællands nordkyst lørdag afspærrede stranden i flere timer.

- Det starter med, at jeg møder ind i morges og åbner biksen, som jeg plejer, siger Villads Krarup om en dag på den nordsjællandske strand Lille Kulgab ved Liseleje, der blev lidt ud over det sædvanlige.

Han arbejder som livredder på stranden, og kort efter ankomsten ved 10-tiden lørdag formiddag, var der brug for hans hjælp.

Nogle badegæster havde bemærket noget mærkværdigt i vandkanten, og nu skulle livredderen hjælpe dem med at identificere genstanden.

- Så jeg går med ned, og de spørger mig, hvad det er. Det var svært at se, men jeg kunne se, at det var rustent og umiddelbart stort, siger Villads Krarup.

Som livredder på Lille Kulgab strand mellem Liseleje og Tisvildeleje i Nordsjælland er synet af rustne genstande i vandkanten eller opgravede metalgenstande ikke helt uvant.

Tidligere militært øvelsesterræn

Stranden ligger nemlig nær det tidligere militære øvelsesterræn og kaserne Melbylejren, hvor der siden 1903 har været kastet både granater og brugt svær ammunition til militære øvelser, hvor der blandt andet er blevet skudt ud over vandet.

Fra tid til anden dukker levn fra fortiden op på stranden, og så skal politiet involveres, lyder det fra Villads Krarup.

- Jeg kunne se, at det ikke var en sten men lignede noget, der kunne være en granat. Så jeg gjorde, som jeg er blevet instrueret i. Så jeg ringede til politiet, siger livredderen.

Mens politi og ammunitionsryddere banede sig vej til stranden på nordkysten, gennede Villads Krarup roligt badegæsterne væk.

- Jeg skyndte mig at sætte de røde flag og få badegæsterne hen i den anden ende.

- Vi skulle jo overhovedet ikke være i nærheden af det, hvis det nu var en granat, siger han.

Efter omtrent halvanden time, var politi og ammunitionsrydderen endelig fremme, og efter lidt tid blev livredderens og badegæsternes frygt afkræftet.

Ingen granat

Det var nemlig ikke en granat, som Villads troede. I stedet var det et patronhylster af en ”meget, meget stor kaliber”, som Villads beskriver det.

Derfor blev stranden hurtigt genåbnet, og ifølge livredderen har det været en skøn stranddag på nordkysten.

- Det har bare været en fantastisk dag heroppe. Sikke et vejr at gå på stranden i. SÅ det har været helt perfekt, siger han.