Efter klamme fund: Bøder til to Fakta-butikker

Bødeblokken blev fundet frem, da Fødevarestyrelsen for nylig besøgte to Fakta-butikker.

Snavs, skimmel og flere måneder gammelt pålæg fik i sidste uge fødevarekontrollen til at hive bødeblokken frem efter at have besøgt to Fakta-butikker i hovedstadsområdet. 

Den største bøde, som lød på 10.000 kroner, blev givet til Fakta på Bygaden i Kirke Hyllinge.

Her fandt fødevarekontrollen blandt andet kyllinge- og kødpålæg, der lå til salg, selvom de var gået op mod flere måneder over sidste salgsdato. 

Samme butik har tidligere fået indskærpet, at der ikke skal ligge gamle madvarer til salg, og da kontrollen var afsluttet, havde bunken med gamle madvarer vokset sig så stor, at der ikke var anden udvej end at udstede den store bøde. 

Fødevarekontrollen fandt disse gamle varer:

Følgende fødevarer lå salg i butikken med overskredet 'bedst før' uden adskillelse fra andre varer og/eller skiltning:

 

11 pakker kylling pålæg (22.09.2020), 2 pakker grill pølser (26.09.20), kyllingbryst pålæg (20.07.20), kålpølser (18.09.20), kødpølse (02.09.29), makrelsalat (21.09.20), skinketern (26.09.20), phillidelphia (25.09.20), toppings (24.07.2020), 3 stk muslybar (10.09.2020), 18 stk rostated chick peas (01.08.2020), 18 skt roasted split peas (01.08.2020), 9 stk roasted broad beans (23.08.2020), 16 stk roasted lentils (10.08.2020). 

 

Virksomheden havde følgende bemærkninger: 'Vi får kigget det igennem.'

 

Kilde: Fødevarestyrelsens kontrolrapport.

Skimmel og snavs

Også en Fakta på Diget i Glostrup måtte modtage et bødeforlæg i sidste uge. Her lød bøden på 5.000 kroner for dårlig rengøring.

- Der er ansamlinger af skimmeldannelser langs kant af kølereol i butik, hvor der opbevares måltidssalater og andet grønt. Der er ligeledes ansamlinger af skimmeldannelser på hylder med riller i mælkekølerum, hvor der opbevares små yoghurt, står der i kontrolrapporten.

- Der er beskidt under stålreol i mælkekølerum med ansamling er af ældre snavs og i hjørne af reol ud til glaslåge. I butikken ses ansamlinger af støv og ældre snavs imellem reoler og køleskabe samt langs kanter af reolmoduler, står der yderligere i kontrolrapporten.

Der blev også fundet "en del bananfluer" omkring noget returemballage på butikkens lager.

Virksomheden havde ifølge kontrolrapporten ingen bemærkninger til de snavsede fund.

Fandt tilbagekaldte snøfler

Butikken fik også kritik for ikke have fjernet fødevarer, der var blevet tilbagekaldt.

Dagen inden kontrollen var en kunde komme ind med en pakke Snøfler, der skulle trækkes tilbage over hele landet, fordi der var fundet plastikstykker i enkelte Snøfler.

Men da kontrollen kom forbi, lå de stadig fremme til salg i butikken. Udover bøden kan butikken derfor også se frem til opfølgende, gebyrlagte kontrolbesøg i den nærmeste fremtid. 

Ifølge kontrolraporten havde butikken havde følgende bemærkninger: 'Vi fjerner varene nu, og vi plejer at trække varer tilbage med det samme.'

TV 2 Lorry har rettet henvendelse til Coop, der ejer Fakta-kæden. Adspurgt om hvordan man kan finde mere end en måned gammelt pålæg til salg i Fakta i Kirke Hyllinge, lyder forklaringen, at det blev fundet i forbindelse med en kasse mod madspild. 

- Størstedelen af varerne nævnt i rapporten er nedsatte varer, som var faldet ned bag madspildskassen og fundet af den tilsynsførende. Varerne var ikke lige til at få øje på, og derfor var nogle af varerne også af ældre dato. Der skal selvfølgelig ikke være for gamle varer i vores butikker, hverken på hylder eller gemt bag madspildskassen, lyder det i et skriftligt svar fra afdelingchef for fødevaresikkerhed i Coop, Bettina Ørsnes Larsen.

Og i forhold til den manglende rengøring i Fakta i Glostrup, bliver der nu hyret ekstern rengøring ind. 

- Der er desværre fundet støv og snavs nogle steder. Derfor har vi nu hyret ekstern rengøring til hele butikken, så vi kan komme rundt i alle hjørner. Bøden kan virke lidt voldsom i forhold til, hvordan tilstanden i butikken reelt set er, men bøden gives fordi butikken tidligere i år har fået en indskærpelse på rengøring, forklarer Bettina Ørsnes Larsen.