Datteren fandt ham: Peter Brixtofte er død

Peter Brixtofte, tidligere skatteminister og borgmester i Farum, er død i en alder af 66 år.

Peter Brixtofte, i en lang årrække borgmester i Farum, er død i en alder af 66 år.

Det oplyser hans døtre Vibeke Brixtofte, Signe Brixtofte og Marie Magne Larsen i en pressemeddelelse.

Familien er tynget af sorg, tilføjer døtrene. 

quote Retsopgøret og det efterfølgende fængselsophold tog hårdt på ham og førte til et omfattende alkoholmisbrug, som han kæmpede med i flere år.

Pressemeddelelse fra døtre

Det var den ene af døtrene, som fandt den tidligere borgmester alene i sin lejlighed i Farum, skriver Ekstra Bladet.

Det var i samme by, Peter Brixtofte for alvor blev kendt i offentligheden, og at han i 1986 overtog posten som borgmester.

Storhed og fald

Brixtofte regerede nytænkende og uortodokst i kommunen, og han havde stor succes med at få arbejdsløse i job, ligesom Farum blev landskendt for vellykket integration af det store antal borgere af fremmed herkomst.

I 1990'ernes og 00'erne var han en af landet mest toneangivende politikere, men med årene udviklede Peter Brixtofte sig til dog til en stadigt mere enerådig borgmester, hjulpet på vej af et eskalerende alkoholforbrug.

Dyre vine og middage på skatteborgernes regning, tvivlsomme sponsoraftaler og forsøg på at skjule kommunens dårlige økonomi for byrådet satte en brat stopper for den kommunalpolitiske karriere i 2002.

Efter en lang række afsløringer i dagbladet BT måtte han forlade sin borgmesterpost. Peter Brixtofte fortsatte dog som løsgænger i Folketinget frem til 2005.

Døtre: Retsopgør tog hårdt på ham

I 2006 blev Peter Brixtofte dømt for groft mandatsvig ved Københavns Byret. Dommen blev stadfæstet ved både Landsretten og Højesteret i 2008.

Han blev idømt fire års fængsel og blev prøveløsladt i 2011.

 - Retsopgøret om Peter Brixtoftes tid som borgmester i Farum og det efterfølgende fængselsophold tog hårdt på ham og førte til et omfattende alkoholmisbrug, som han kæmpede med i flere år, oplyser døtrene.

Efterfølger i Farum: Han var en fighter

Brixtoftes efterfølger som borgmester i Farum, Lars Carpens, fortæller, at Brixtofte var et menneske med stor empati - og en ægte fighter. 

- Nogle spiller flot tennis. Man kan ikke sige, at Peter Brixtofte spillede flot tennis. Men han samlede op hele tiden. Han returnerede hele tiden. Han bragte altid sine modstander i en situation, hvor det var modstanderen, der lavede fejlen. Det var en karakteregenskab. Han var en fighter ud over alle grænser, siger Lars Carpens til Ritzau.

Ud over sine døtre efterlader Peter Brixtofte sig syv børnebørn, en mor og en kæreste.

Peter Brixtofte var uddannet Cand.polit. fra Københavns Universitet. Den politiske karriere begyndte allerede i 1973. Her blev han valgt til Folketinget for Venstre, hvor han sad som medlem i tre perioder over 30 år.

 

 

Lorry besøgte Peter Brixtofte, da han satsede på et ejendomsprojekt i Tyrkiet