Kanariefuglen har alle dage været et genialt dyr til at advare mennesker om fare.
I gamle dage havde minearbejdere en kanariefugl i et bur med ned i minerne. Og hvis det lille væsen drattede omkuld, vidste minearbejderne, at luften var fuld af giftige dampe.
I en ny opfindelse bruges kanariefuglen i en moderne og kunstig version til at advare lærere og elever om dårligt indeklima på fire skoler i Kokkedal.
Her pipper den kunstige fugl op, når den registrerer, at indeklimaet ikke længere er, som det skal være.
- Det er et meget spændende projekt, fordi vores undervisningsmiljø er afhængigt af, at der er et godt indeklima. Lige præcis CO2 kan man jo ikke fornemme, så at have nogen, der kan minde en om, at der skal lukkes døre og vinduer op, er rigtig vigtigt, lyder det fra Kirsten Birkving, skoleleder på Kokkedal Skole.
Airbird måler luften
GXN, VELUX Group og Leapcraft har samarbejdet om ide, design og udvikling af fuglen. AirBird er testet af erhvervsforskeren Lara Hale fra CBS, og det har hun gjort i samarbejde med VELUX. Forskningsprojektet har samtidig fået støtte fra både Realdania og Innovationsfonden.
Airbird, hedder den kunstige kanariefugl. Og den er udstyret med sensorer, der måler luftkvaliteten i det rum, den befinder sig i. Og når luftkvaliteten bliver dårlig, for eksempel fordi der er for mange mennesker og for lidt ilt i lokalet, så begynder fuglen at synge.
Og det er en løsning, som selv yngre skolebørn nemt kan forholde sig til. Som Valdemar Marius Garodkin fra 0.B. svarer på spørgsmålet om, hvad man skal gøre, når fuglen synger:
- Man skal åbne vinduet lidt.
Kanariefugleprojektet er en del af det store projekt Smart Buildings, Smart Cities, der handler om at finde intelligente løsninger, som kan forbedre menneskers liv i både bygninger og bymiljøer.
Fuglen findes endnu kun som prototype, men den forventes at blive sat i kommerciel produktion snarest.
Fugl bedre end vægsensor
Og at det er en fugl og ikke bare en lampe på en væg, giver mening netop i forhold til børn, lyder det fra Lara Anne Hale, der har udviklet den.
- Vi startede med en indlende research, hvor vi satte en indendørs klimasensor op på en væg. Og i løbet af få dage havde alle glemt den. Men med fuglen kunne vi omgående se en reaktion fra børnene. De forholder sig til den og spørger: Hvordan har fuglen det, forklarer hun.
Og i modsætning til gamle dages levende kanariefugle i kulminerne, så må Airbird ikke lade livet, når luften er dårlig. Den skal allerhøjest have et nyt batteri engang imellem.