Egedal tager kæmpe hop på rangliste

Dansk Byggeri har netop offentliggjort sin årlige rapport om kommunernes erhversvenlighed - og Egedal Kommune har taget det største spring på listen.

Det kan tage lang tid, når man skal i gang med et større byggeprojekt, men i Egedal Kommune er vilkårene bedre til en hurtig og effektiv byggeproces.

Og det belønner sig ved, at Egedal Kommune har taget et ordentligt nøk op ad ranglisten, der definerer kommunernes erhvervsvenlighed. Erhvervsvenlighed viser, hvor imødekommende en kommune er overfor det private erhvervslivs interesser.

Egedal Kommune ligger i toppen blandt landets mest erhvervsvenlige kommuner på plads nummer 15 ud af 98 kommuner. Egedal Kommune er dermed sprunget hele 42 pladser op på Dansk Byggeris rangliste over, hvor erhvervsvenlige landets kommuner er.

Det oplyser Dansk Byggeri, der er der er erhvervs- og arbejdsorganisationen inden for byggeri, anlæg og byggeindustri, i en pressemeddelelse.

Egedal Kommune har de seneste år taget flere initiativer i brug i håbet om at blive en mere erhvervsvenlig kommune. Det er nu lykkedes, og det glæder Karsten Søndergaard (V), der er borgmester i Egedal Kommune.

- Jeg har en klar ambition om, at Egedal Kommune skal være blandt de bedste i Danmark, når det kommer til at være en erhvervsvenlig kommune. Det er vi nu, men vi hviler ikke på laurbærrene, vi fortsætter indsatsen, siger han og fortsætter:

- Vi skal kunne tilbyde vores lokale erhvervsliv de bedste vilkår. Et godt og sundt erhvervsliv er ensbetydende med et højt serviceniveau og en økonomisk sund kommune. Vi har en ambition om at skabe verdens bedste hverdag for Egedalborgerne – og det indebærer også masser af arbejdspladser lokalt – så det går hånd i hånd med vores erhvervsambitioner, siger han.

Ranglistens betydning

Dansk Byggeri laver hvert år en analyse, der rangerer alle landets kommuner efter 22 forskellige parametre.

Det kan være alt fra åbningstider på genbrugspladsen, til ventetiden på en byggetilladelse, byggesagsbehandlingstid, dækningsafgift, kommunale investeringer og størrelsen på skatter og afgifter.

Og det er blot ét af de parametre, som Egedal Kommune har valgt at skrue på. Kommunen har blandt andet valgt, at sagsbehandlingstid på erhvervssager i 2020 skal være på fire uger og ikke være op til 12 uger.

Et af de andre gennemtrængende initiativer er, at kommunen har valgt at nedsætte dækningsafgiften med 50 procent fra 5,31 til 2,66.

Egedal med stærke mål

Én af grundene til at Egedal Kommune er rykket så markant frem på listen skyldes, at kommunen har halveret dækningsafgiften, der er en særskat på virksomhedernes bygninger.

Samtidig har kommunen hævet grænserne for, hvornår en virksomhed, der vil arbejde for kommunen, skal i banken efter en bankgaranti, til først at gælde ved opgaver til en million kroner.

Egedal Kommune har som mål at være blandt de allermest erhvervsvenlige kommuner i hovedstadsregionen. Det mål er nået nu, og det er Charlotte Haagendrup, der er formand for Kultur- og Erhvervsudvalget i Egedal Kommune, rigtig tilfreds med.  

- Det er intet mindre end fantastisk. Det her har vi arbejdet så hårdt på – nemlig at være en erhvervsvenlig kommune. Nu høster vi for den politik, som vi har fulgt i de seneste år, siger hun og fortsætter:

- Vi har haft stort fokus på samarbejde mellem skoler og vores lokale virksomheder, dækningsafgiften er blevet nedsat med 50 procent, og ikke mindst er der nu et tæt samarbejde mellem kommunen og de lokale virksomheder, siger hun.

Nogle af Egedal Kommunes indsatser: 

  • Arbejdsmarked og uddannelse: Kommunen har pr. 24. januar 2020 indgået partnerskabsaftale med Dansk Byggeri og har en formuleret politik om, at folkeskolerne skal sende udskolingseleverne i erhvervspraktik.
  • Konkurrenceudsættelse af driftsopgaver: Kommunen har under CoVID 19 fremrykket anlægsopgaver.
  • Investeringsplanen: Renovering af skolerne, hvor de lokale inviteres til møde i løbet af efteråret, når hovedentreprenøren er valgt. Fremrykning af investeringer og anlægsopgaver.. Der er stor synlighed omkring vores udbud og kommende opgaver.
  • Arbejdsgarantien er forhøjet fra 500.000 kr. til 1.000.000 kr., hvilket betyder at virksomhederne sparer penge til bankgarantier ved mindre opgaver for kommunen.
  • Udbudspolitik: Kommunen har under Coronakrisen fremskønnet investeringer, indført straksbetaling af regninger, og opfordrer vores lokale virksomheder til at byde på de opgaver vi har. Desuden har kommunen sat en ”køb Lokalt” kampagne i gang.
  • Dialog: Rundbordssamtaler, basarer, virtuelle netværksmøder og arbejdsfrokoster danner grundlag for dialogen med erhvervslivet – med deltagelse af borgmester og udvalgsformand.

Imponerende indsats

Kommuner som Allerød, Gribskov og Furesø er og så hoppet et godt nøk op på ranglisten, og det er noget Jørgen Simonsen, der er formand for Dansk Byggeri, gerne vil anerkende. 

- Kommunerne har skruet gevaldigt op for erhvervsvenligheden, og er derfor sprunget mellem 20 og 40 pladser op af ranglisten. Det er imponerende, siger han.

Kommuner som Frederiksberg, Taastrup og Glostrup har også klaret sig godt og her skyldes fremgangen, at der er sket en stigning i de kommunale investeringer og der er et lavere byggesagsgebyr. 

Frederiksberg Kommune er selv sprunget fra en plads som nummer 51 til nummer 30. Under coronakrisen har kommunen fremrykket betalinger til leverandørerne, så de har penge i kassen og udskudt betalingen af årets dækningsafgift.