Lars er Danmarks bedste til at huske

Lars Christiansen er dobbelt Danmarksmester i hukommelse, og selvom det er en introvert sport, så handler det også om venskaber med ligesindede.

Lars Christiansen lægger to gange hjerter 9 på toppen af hver sin bunke spillekort.

- Den var rigtig. Og det var en tid på et minut, to sekunder og 88 hundrededele, siger han med slet skjult tilfredshed, selvom hans rekord i disciplinen Speed Cards er på bare 54 sekunder.

Den 44-årige hukommelsesatlet har lige bladret igennem et godt blandet kortspil, memoreret rækkefølgen og lagt et andet sæt spillekort i akkurat samme rækkefølge.

- Folk spørger mig: Er du autist? Nej, det er jeg ikke. Og jeg har heller ikke autistiske træk. Jeg er bare fascineret af, hvad man kan, siger Lars Christiansen.

Sporten kort

Hukommelseskonkurrencerne består af en række discipliner:

  • Tal på én time 
  • Tal på fem minutter 
  • Oplæste tal 
  • Binære tal på 30 minutter 
  • Spillekort på én time
  • Ord på 15 minutter 
  • Navne og ansigter på 15 minutter
  • Historiske datoer på 15 minutter
  • Abstrakte billeder på 15 minutter
  • Billeder på 5 minutter
  • Speed Cards

Der bliver kåret vindere både samlet og i de enkelte discipliner.

 

Pi er ikke en del af de officielle mesterskabskonkurrencer, men har sit eget mesterskab.

Det er imponerende at overvære, men det kræver egentlig “kun” træning og teknik.

- I princippet kan man bare tænke: Hvad er et spar es for mig? Hvad ligner det? For mig er det et skelet. Det ville sprænge rammer at fortælle hvorfor, men i virkeligheden handler det om at finde billeder, og det gør vi ved alt: Ved spillekort, ved tal og ved navne. Plus at man skal bruge en teknik, der hedder rutemetoden eller mind palace til at finde den rigtige rækkefølge. Det er jo det der med, at man går rundt i byen, i sin lejlighed eller i sit barndomshjem og laver rutepunkter, hvor man lægger kortene. Når man så går rundt i lejligheden igen og tænker: Hvad har jeg lagt der ved skabet? Nå ja, det var jo spar es. Det var skelettet, der sad på skabet, forklarer Lars Christiansen.

Lars Christiansen har syv Danmarksrekorder og har vundet Danmarksmesterskabet i hukommelse de to seneste gange, det har været afholdt - desværre uden den store modstand. 

Der er meget få, der dyrker hukommelsessporten herhjemme, så Lars har mere fokus på de internationale konkurrencer. Her er han blandt andet blevet kåret til Stormester i Hukommelse ved VM i 2017. Samme år blev han nummer 3 til EM, hvor han vandt disciplinen Speed Cards.

Teknik

Hukommelsesatleterne bruger mange forskellige teknikker i forskellige kombinationer til forskellige discipliner.

 

Til Speed Cards bruger mange en metode, hvor hvert kort repræsenterer et konkret billede, som man placerer i rækkefølge på en rute i hukommelsen - det, der hedder rutemetoden eller hukommelsespaladset.

 

Lars Christiansen har 26 rutepunkter på hver rute, så han placerer to kort på hver.

 

Når man skal genkalde rækkefølgen, så går man ruten igen, registrerer billederne og kobler dem til kortene.

Også i træningen søger den 44-årige hukommelsesatlet udlandet. 

Når han træner i sin lejlighed på Nørrebro i København, så er det ofte med sin tyske veninde Susanne Hippauf med på en videoforbindelse, så de kan presse hinanden til at opnå endnu bedre resultater i de mange forskellige discipliner.

- Vi mødte hinanden i København under EM i hukommelse i 2018. Vi kom med det samme godt ud af det med hinanden, fordi vi havde så meget til fælles. Nu træner vi sammen og skubber hinandens evner i hukommelsessport, så det er fantastisk, fortæller Susanne Hippauf, som blandt andet har memoreret 11.104 decimaler af det uendelige tal, pi.

Så selvom sporten primært foregår oppe i hovedet, så er der også grobund for nye venskaber.

- Vi har allesammen et godt, venskabeligt forhold til hinanden, og for mig er det bare fedt at være med i en gruppe, som fungerer på samme måde som mig, fortæller Lars Christiansen.

Lars Christiansen holder foredrag om hukommelse, hvor han udlægger den grundlæggende viden om memoteknik for helt almindelige mennesker.

- Når jeg holder foredrag, så vil jeg gerne have, at de prøver at memorere de ord, jeg skriver på tavlen. De er jo forbløffede over, hvad man kan, og jeg oplever stort set hver gang, at folk de tænker: Det havde jeg sgu ikke lige set komme, at det faktisk fungerer. Og det gør det.

Lars’ anbefalinger

Lars Christiansen har en række anbefalinger til, hvordan man bliver bedre til at huske:

 

  • “Memo” af Oddbjørn By: En bestseller, der forklarer de grundlæggende teknikker, så alle kan være med. Specielt god til nybegyndere.
  • “Moonwalk med Einstein” af Joshua Foer: Bogen, som har fået de fleste hukommelsesatleter til at begynde med sporten. Handler mere om sporten end om teknikken bag.
  • “Knivskarp. Fra normal til genial - træn din hjerne på 6 uger” af Mikael Birkkjær og Troels W. Kjær: En bog med øvelser af forskellig slags - nærmest at betragte som et mentalt fitnesscenter.
  • YouTube: Lars Christiansen fremhæver kanalen “Ron White Memory Expert”, som forklarer mange af teknikkerne bag, men der er mange andre gode kanaler på området.
  • Sidst, men ikke mindst, tilbyder Lars Christiansen selv 1 til 1-coaching og foredrag, hvis man gerne vil udfordre sin hukommelse.

Lars Christiansen udfordrer selv sin kunnen ved at multitaske. Han jonglerer med tre bolde, samtidig med, at han reciterer decimalerne af pi. Han kan 10.000, men hans evner som jonglør sætter dog en begrænsning for, hvor langt han kommer i talrækken.

- Det er meget sjovt, og det giver også en god fysisk træning, smiler han.

Ved siden af arbejde, foredrag og træning arbejder Lars Christiansen også på at få et nyt - og mere tilskuervenligt - Danmarksmesterskab op at stå allerede til næste år.

- Jeg overvejer lidt, om man kan lave et nyt koncept ud af det - at man kan inddrage publikum lidt mere ved, at det bliver mere visuelt. Går man til en tenniskamp til Wimbledon, så er det spændende, fordi man kan se det og man kan være med. Her ved man ikke, hvad der foregår, indtil der kommer resultater, og det er i virkeligheden den største udfordring, vi har i hukommelsessporten.

Historien om Lars Christiansen er en del af programrækken De Ukendte Danmarksmestre.