Opråb fra ambulancepersonale: Plages af trusler og vold

Hver femte ambulanceredder har været udsat for vold, viser undersøgelse. Der er ikke samme autoritetstro længere, lyder det fra ambulancechef.

Det kan være en udsat position at arbejde i den gode sags tjeneste.

Det oplever ambulancepersonalet fra Hovedstadens Beredskab, der nu kommer med et opråb for at gøre opmærksom på arbejdsforholdene. 

- Det fuldstændigt uacceptabelt, at medarbejderne udsættes for vold og trusler. Vi er jo netop nogen, der kommer, når folk har bedt om og brug for, at vi kommer. Men vi kommer selvfølgelig også, når situationen er mest kritisk, hvor folk kan være udadreagerende, siger Kenneth Gøtterup, ambulancechef i Hovedstadens Beredskab. 

quote Det er en svær situation, for de skal jo med den ene hånd hjælpe og være omsorgsfulde, og med den anden bliver de udsat for meget.

Kenneth Gøtterup, ambulancechef, Hovedstadens Beredskab

En Analyse Danmark-undersøgelse fra 2018 viste, at ambulancepersonalet i højere grad er udsat for vold og trusler sammenlignet med faggrupperne: sygetransport, brand, autohjælp, teknik og lufthavnen.

Hver femte udsat for vold

I undersøgelsen svarer 20 procent af de adspurgte ambulancereddere, at de har været udsat for vold inden for de sidste 12 måneder. Heraf svarer én procent, at de har været udsat for vold på månedlig basis.

Også mere end hver tredje af dem, der arbejder i ambulancetjenesten, har oplevet trusler om vold inden for det sidste år. 

- Det er et reelt problem. Vi ser både hos os og andre steder i velfærdssektoren, at der ikke er samme autoritetstro og samme respekt for, at man kommer for at hjælpe, siger Kenneth Gøtterup.

Han understreger, at ingen skal føle sig utrygge, når de møder på vagt eller arbejde.

- Vi har en nultolerance, vi accepterer jo ikke, at medarbejdere udsættes for vold, så vi anmelder volden, når det nødvendigt. Men det er en svær situation, for de skal jo med den ene hånd hjælpe og være omsorgsfulde, og med den anden bliver de udsat for meget, forklarer han.

Sandsynligvis værst i hovedstaden

I undersøgelsen fremgår det ikke, om der er områder, der er værre end andre. 

quote Vi skal også have et skærpet fokus her på at kompetenceudvikle vores medarbejdere, så de bedre kan klare og håndtere situationerne. 

Kenneth Gøtterup, ambulancechef, Hovedstadens Beredskab

Men hos Hovedstadens Beredskab har man en antagelse om, at det står værst til i hovedstadsområdet.

- Det er der to årsager til. For det første har vi et ret stort natteliv og møder derfor flere personer, der er påvirkede. Det andet er, at mængden af personer, der har en psykiatrisk diagnose eller mentale udfordringer er større herinde i hovedstadsområdet, og det er ofte i mødet med dem, at redderne oplever det, forklarer operationschef, Tim Ole Simonsen, Hovedstadens Beredskab.

- Hovedstaden har en særlig udfordring, for det er jo her mangfoldigheden især optræder - på godt og ondt, lyder det fra Kenneth Gøtterup.

Ønsker større fokus

Men trods de nedslående tal tror Kenneth Gøtterup stadig på, at problemet til kan blive bedre.  

- Jeg tror, det kan lykkes, hvis vi på tværs af sektror sætter fokus på det her problem ved hjælp af oplysningskampagner, siger han også fortsætter:

- Vi skal også have et skærpet fokus her på at kompetenceudvikle vores medarbejdere, så de bedre kan klare og håndtere situationerne. 

Hos er Hovedstadens Beredskab er man begyndte at registrere alle hændelser, for blandt andet at kunne følge med i udviklingen. 

Undersøgelsen er en medlemsundersøgelse om arbejdsmiljø udarbejdet af Analyse Danmark for Reddernes Udviklingssekretariat.