I Nordsjælland er sundheden i top - Brøndby skraber bunden: Se, hvor din kommune ligger

Kommunalt barometer rangordner kommunernes sundhed, og hvor Gentofte er landets ubestridt sundeste kommune, er Brøndby nær bunden. Egedal er rykket flere pladser op.

Der er en kort køretur på 30 minutter eller godt 26 kilometer mellem rådhuset i Brøndby Kommune og rådhuset i Egedal Kommune.

Alligevel er der noget nær en verden til forskel mellem de to steder, når det gælder borgernes sundhed.

En ny undersøgelse, Kommunebarometeret, rangordner landets kommuners sundhed på 39 forskellige parametre, og her kommer Egedal ind på en femteplads, mens Gentofte sætter sig på førstepladsen som den sundeste kommue i landet.

I den anden ende af skalaen finder man Brøndby, der er havnet på 96. pladsen - det vil sige den tredje lavest placerede kommune. 

Det viser Kommunebarometeret 2020, som er udarbejdet af Nyhedsbrevet Kommunal Sundhed, der drives af fagbladet Dagens Medicin.

Barometerets 10 øverste pladser deles næsten udelukkende af nordsjællandske kommuner, idet kun to pladser indehaves af andre kommuner.

Det er Dragør, der lægger sig på 9. pladsen og Solrød, som har plads nummer 10. 

I bunden finder man Brøndby som nummer 96, mens de to absolutte bundplaceringer går til Slagelse og Lolland kommuner.

Det er anden gang, Kommunal Sundhed, rangordner landets kommuner, og også første gang var Gentofte placeret på førstepladsen.

Nyhedsbrevet undersøger 39 indikatorer inden for 5 forskellige emner som sundhed, uddannelse, økonomi, offentlig sikkerhed og sammenhængskraft - og herefter rangordnes landets 98 kommuner i "Kommunebarometeret." Og selv om der er tale om begreber, der ikke direkte handler om sundhed - for eksempel boligforhold, så bruges de mange indikatorer til at give et samlet billede af sundhedstilstanden i de enkelte kommuner.

Kommunal Sundhed har i deres undersøgelse, Kommunebarometeret 2020, rangordnet landets kommuner i forhold til sundhed, og i listen herunder kan du se, hvordan de 34 kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde placerer sig.

Vidtgående arbejde

I Brøndby er der ingen overraskelse over, at kommunen befinder sig langt nede på skalaen. Men forebyggelseschef Louise Svarre Jakobsen understreger over for TV 2 Lorry, at Brøndby har gjort et vidtgående stykke arbejde, når det handler om borgernes sundhed.

- Barometeret her er bygget på ting, som ikke kun handler om sundhed og sundhedstilbud. Det handler også om uddannelse, indkomst, etnicitet, og andel af almene boliger. Alle de faktorer har vi jo ikke nødvendigvis indflydelse på. Men selvfølgelig skal vi gøre noget. En af dem er at sørge for, at flest mulige unge får en ungdomsuddannelse. Det er også at arbejde med sundhedstilstanden, og det står højt på den politiske dagsorden her i Brøndby, siger hun.

Louise Svarre Jakobsen fortæller, at Brøndby er den kommune i landet, der har den største andel af almene boliger. Og den førsteplads placerer kommunen langt nede på barometeret.

- Så hvis vi byggede flere ejerboliger, ville vi komme højere op på listen. Men det ville jo bare være at flytte et problem til nabokommunerne, siger hun.

Direkte sundhedstilbud

Derudover nævner hun de mere direkte sundhedstilbud, og at Brøndby forsøger at tilpasse sine tilbud til befolkningssammensætningen.

Det kan for eksempel betyde, at nogle helt konkrete sundhedstiltag bliver kommunikeret på urdu eller arabisk.

- Og så prøver vi at indarbejde sundhed på en masse felter. Vi har tilbud til udsatte borgere i forhold til bevægelse og kostpolitik, og vi arbejder sundhed ind overalt, hvor vi kan. For eksempel er vores daginstitutioner idræts-certificerede, og vi er med i 'Bevæg dig for livet, forklarer hun.

Bevæg dig for Livet er et landsdækkende samarbejde mellem Nordea-fonden, TrygFonden, DIF og DGI.

Tre hovedområder

Brøndbys sundhedspolitik fokuserer på tre områder. Fysisk sundhed, hvor det blandt andet handler om rygning, overvægt og manglende bevægelse. Mental sundhed, hvor man arbejder med angst, depression og stress, og så det, kommunen kalder uligheds-sundhed, hvor ambitionen er at nå ud til de forskellige befolkningsgrupper med forskellige sundhedstiltag.

Men I ligger jo langt nede på listen. Gør I det godt nok?

- Man skal da altid arbejde på at blive bedre. For eksempel er der jo under coronaepidemien fokus på digitalt arbejde og hjemmearbejde. Det er naturligt at finde ud af, om vi kan bruge det til et eller andet også, siger hun.

Egedal: Naturen er en faktor

En af de kommuner, der klarer sig godt på listen er nordsjællandske Egedal, som også kan kalde sig selv højdespringer. Kommunen er placeret som landets femte sundeste, og dermed har den bevæget sig fire pladser op ad listen.

 

Borgmester Karsten Søndergaard (V) mener, at kommunens arbejde med at tænke naturen ind på mange områder har en del af fortjenesten.

 

- Vi har helt bevidst prioriteret naturen i vores byudviklingsområder. Vi har mange steder med nye ejendomme og nye områder, der forsøger vi at tænke naturen ind. Vi ved, at vi har familier som er fyssiske aktive, og vi ved, at naturen betyder meget, siger han til TV 2 Lorry.

 

Forskellig befolkningssammensætning

Karsten Søndergaard fremhæver også Egedal Kommunes sundhedshus, som blandt andet arbejder med genoptræning af borgere efter hospitalsophold, og så peger han på et aktivt foreningsliv med mere end 300 foreninger som endnu et eksempel på noget, der placerer Egedal højt på listen.

 

Men der er vel også en forskel i befolkningssammensætningen, som har indflydelse?

 

- Der er da ingen tvivl om at vi er en kommune med ressourcestærke og veluddannede borgere, og at sundhed er en prioritet for dem. Og jeg skal ikke komme med gode råd til andre, men alle kan jo noget med naturen, siger han og tilføjer, at enhver kommune må tilpasse sine målsætninger de muligheder, der er.