Nyheder

Play

Oplev

Tip os

Spørg Os

Forening mod Madspild: Spis gerne disse varer efter datoens udløb

På en lang række fødevarer, kan det give mere mening at kigge og dufte til indholdet end at læse på datomærkningen, mener 'Stop Spild af Mad'.

25. jul 2017, kl. 15:48 af · ·

Danskerne omkring hovedstaden har stadig mere fokus på madspild. 

Det viser en undersøgelse, som Danmarks Statistik har foretaget for foreningen 'Stop Spild Af Mad', der siden 2008 har arbejdet på at mindske danskernes overflødige forbrug af fødevarer. 

I undersøgelsen svarer 43,6 procent af de adspurgte i Region Hovedstaden, at de er mere bevidste om ikke at smide mad i skraldespanden - sammenlignet med sidste år. Kun 3,4 procent mener slet ikke, at de tænker sig om. 

Mange tons mad ender i skraldespanden

Det er en udvikling, som ligner den generelle i landet, hvor 44,5 procent af danskere mener, de har større fokus på madspild. 

Tallene skal dog ikke nødvendigvis tolkes som, at vi rent faktisk smider færre rester i skraldespanden. 

Ifølge de seneste tal fra Miljø- og Fødevarerministeriet smider danskerne i alt 700.000 ton mad ud hvert år, som kunne være spist, og husholdningerne står for 36 procent af det samlede affald. Om tallet er faldet i takt med den øgede bevidsthed er ikke belyst. 

Datomærkning er kun vejledende

'Stop Spild af Mad' har da også lavet en ny guide i et forsøg på, at få flere danskere til at handle på intentionerne om kaste mindre mad i skraldespanden. 

Man har udpeget en række varer, der faktisk kan spises, selvom datomærket er overskredet. 

Fødevarestyrelsen oplyser, at datomærkningen "mindst holdbar til"/"bedst før" kun er en vejledende datomærkning, og hvis varen dufter og smager fint, kan den sagtens spises.

 

Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version