Nyheder

Play

Oplev

Tip os

Spørg Os

Forurenet drikkevand rammer Roskilde og dele af Lejre: Kog i to minutter inden brug

Der er fundet for store mængder tarmbakterier i drikkevandet. Derfor skal borgere i store dele af Roskilde Kommune samt dele af Lejre Kommune koge det inden brug.

01. sep 2020, kl. 17:46 af · ·

Borgere i størstedelen af Roskilde Kommune og dele af Lejre Kommune skal koge vandet inden brug.

Roskilde Kommune oplyser i en pressemeddelelse, at en måling af drikkevandet i store dele af kommunen viser tegn på forurening med enterokokker og coliforme bakterier, som begge er forskellige typer tarmbakterier.

Derfor skal borgere koge vandet i mindst to minutter, inden man drikker det eller bruger det til madlavning, opvask eller kaffebrygning.

Det er ikke farligt at tage brusebad i vandet eller at vaske tøj, meddeler kommunen.

- Jeg vil opfordre alle til at tage anbefalingen om at koge vandet alvorligt - og at bringe beskeden videre til naboer og andre, siger borgmester i Roskilde Kommune, Tomas Breddam (S) og fortsætter:

- Vi arbejder selvfølgelig sammen med Fors på at finde fejlen.

Forsyningsselskabet Fors oplyser i en pressemeddelelse, at anbefalingen om at koge vandet også gælder dele af Lejre Kommune.

Forureningen betyder, at drikkevandet flere steder i Roskilde kun må bruges til toiletskyl.

Det gælder i børne- og handicapinstitutioner, dagplejer, tandlæger og læger.

Vandprøverne blev foretaget af det tværkommunale forsyningsselskab Fors torsdag den 27. august fra Vandværk Hornsherred.

Svaret på prøven kom i dag tirsdag den 1. september og viste altså en for høj forekomst af enterokokker og coliforme bakterier.

Derfor har Roskilde Kommune i samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed besluttet at anbefale borgerne at koge drikkevandet.

Der er siden blevet taget nye vandprøver den 30. og 31. august, som kommunen nu afventer svar på. Disse venter kommunen at have i hænde fredag den 4. september.

Har man drukket af vandet, og føler man sig utilpas og oplever høj feber med opkast og diarré eller voldsomme mavesmerter, så anbefaler Roskilde Kommune, at man kontakter Lægevagten.

Generelt anbefaler Styrelsen for Patientsikkerhed, at hvis man oplever maveonde, skal man drikke rigeligt med væske - og selvfølgelig ikke direkte fra hanen. 

Her skal borgerne koge vandet

På kortet nedenfor kan du se, hvilke områder kogeanbefalingen gælder. Under kortet kan desuden få svar på, hvad du som berørt borger skal gøre, når du benytter vandet.

De blå streger viser Fors' vandforsyningsledninger. Det er i disse områder, man skal koge vandet, inden man indtager det.

Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version