Nyheder

Play

Oplev

Tip os

Spørg Os

Vildt genbrug: Hel skole rives ned og genbruges som børnehus

En hel skole bliver revet ned og genopført som en ny bygning i Gladsaxe.

23. sep 2020, kl. 13:58 af · ·

Genbrug når op i helt nye dimensioner i Gladsaxe Kommune, hvor den gamle Gladsaxe Skole nu er ved at blive revet ned.

For i stedet for at køre byggematerialerne væk bliver de lagt til side, og planen er, at de skal genbruges, når der efter nedrivningen opføres et børnehus på stedet.

Cirkulært byggeri hedder den slags projekter. Og det er første gang, der skal bygges et børnehus på den måde.

- Vi er utrolig stolte af at få verdens første cirkulære børnehus. Det bliver også Gladsaxes tredje svanemærkede børnehus og sætter endnu engang Gladsaxe på klima-verdenskortet, siger Gladsaxes borgmester Trine Græse (S).

Det halve energiforbrug

Men tankerne om genbrug og bæredygtighed stopper ikke der. For nybyggeriet bliver svanemærket - og dermed har der været fokus på bæredygtighed, miljø og godt indeklima i hele processen.

Samtidig får det nye hus et energiforbrug, der bliver det halve af, hvad tilsvarende børnehuse har.

- Vi ved fra vores andre svanemærkede børnehuse, at børn trives rigtig godt i svanemærkede rammer. Og med den indretning og arkitektur, der er lagt op til, er jeg sikker på, at børnene får et hus, de bliver rigtig glade for, siger Trine Græse. 

Gladsaxe Kommune oplyser i en pressemeddelelse, at indretningen af huset har fokus på, at børnene både kan være i mindre grupper og være en del af fællesskabet på tværs af grupperne.

Huset opdeles i forskellige zoner med forskellige stemninger, så børnene kan få mange forskellige oplevelser og udfoldelsesmuligheder i løbet af dagen i institutionen.

Selve ankomstrummet er et stort flot ’orangeri’ af glas, som binder husene sammen, og hvor der vil være grønt året rundt. 

Også børnenes mad bliver økologisk, og børnene vil lære om madspild og selv dyrke krydderurter og grønsager i børnehusets have. 

Madspild og økologi

Nedrivningen af den gamle skole begyndte lige før sommerferien. Og alle de materialer, der skal genanvendes for at få bygget børnehuset, bliver renset og derefter lagt i depot på grunden, indtil nybyggeriet starter.

Det sker efter planen til foråret, og går alt derefter som planlagt kan børnehuset tages i brug i løbet af april 2022.

Gladsaxe er den første kommune i Norden, der har indarbejdet FNs verdensmål for bæredygtig udvikling i sin kommunestrategi.

Gladsaxe har blandt andet to gange fået et klimatilpasningsanlæg fremhævet blandt verdens 100 mest visionære projekter. Gladsaxe Skovbørnehave løb med prisen som Danmarks bedste Dagtilbud i 2019 og nu er Gladsaxe så i gang med at bygge verdens første cirkulære børnehus.  

Det cirkulære byggeri giver ifølge Gladsaxe Kommue god mening.

Kommunen oplyser, at i Europa står byggeriet for 40 procent af det samlede energiforbrug, for 40 procent af det samlede materialeforbrug og for mellem 25 og 30 procent af miljøskaderne.

Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version