Naturen Nu: Kun ét døgn til at leve og knalde i
Mød sommerfuglen, der udklækkes her i det tidlige forår og har ét døgn til at finde sig en hun og parre sig – inden den falder til jorden og dør.
Naturformidler Philip Hahn-Petersen fra Naturen Nu har været i Kongelunden på Amager i nattens mulm og mørke sammen med sommerfugleekspert Lars Andersen.
Og her fandt de en rigtig forårsbebuder, nemlig de helt friskudklækkede sommerfuglearter Grågul frostmåler og Sortbåndet frostmåler. Begge lever som voksne kort og intenst.
Fra de er udklækkede lever hannerne typisk kun 24 timer og i den tid skal de nå at finde en hun at parre sig med. Som i menneskenes verden lever hunnerne lidt længere.
Grågul og Sortbåndet frostmålere er såkaldt natsommerfugle – også kendt som natsværmere – og de her arter er ikke som mange dagsommerfugle farvestrålende, fortæller Lars Andersen: - De har grå vinger med skæl på og er ikke prangende. Men de har et spændende liv!
Grågul og Sortbåndede frostmålere starter livet som larver i forsommeren, hvor de æder løs af træernes unge blade og kan afløve en hel skov. Derfor regnes de to arter også som skadedyr i bl.a. frugtplantager.
De to frostmåler-arter forpupper sig i efteråret og udklækkes altså som sommerfugle netop nu - i disse tidligste ofte frostkolde forårsnætter.
Hunnerne kan ikke flyve, men sætter sig på træer og spreder deres duftstoffer. Det gør de for at tiltrække hannerne, der får vinger og kan flyve i frostvejr. Til gengæld har det ned til ét døgn at leve – og parre sig i.
Se Naturen Nu her:
Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version