Nyheder

Play

Oplev

Tip os

Spørg Os

Skildpadden Fusse på 76 år stak af – 14 dage efter dukkede hun op i naboby

Ejer og skildpadde er nu genforenet, efter at skildpadde pludselig dukkede op i indkørsel i naboby.

13. aug 2020, kl. 14:02 af · ·

En to uger lang rejse over veje, marker og åløb endte onsdag lykkeligt for både landskildpadden Fusse og ejeren Rickey Kruse Pedersen fra Sæby i Hornsherred.

Fusse er en russisk landskildpadde på 76 år, og hun smuttede den 29. juli ud af sin skildpaddefold i Rickey Kruse Pedersens have.

- Vi har jo altid kaldt den for udbryderkongen, for den kan grave og kravle meget mere, end man tror, siger Rickey Kruse Pedersen.

Han har også et par hunde, der normalt plejer at gø, når skildpadden finder på at stikke af, men det skete altså ikke denne gang. 

- Der gik nok tre til fire timer, før vi fandt ud af, at den var væk. Vi fes rundt og ledte i seks timer, men den var allerede over alle bjerge og havde nok begivet sig ud på markerne ved siden af vores landsted, siger Rickey Kruse Pedersen.

Den 26-årige blikkenslager lavede et opslag om forsvundne Fusse i flere lokale Facebook-grupper, mens han indstillede sig på, at han nok ikke ville se Fusse igen.

- Vi var nervøse for, at den var blevet slugt af en mejetærsker på de nærliggende marker, hvor de høstede et par dage efter, at den var blevet væk, siger Rickey Kruse Pedersen.

Fusse fundet!

Der går nogle dage, før der er nyt i sagen, og historien bevæger sig nu to en halv kilometer i fugleflugtslinje - over marker, veje og et åløb - fra Sæby til Lille Karleby, hvor Janne Pfeiffer Brun Larsen bor. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

Hun går rundt i sit hus, da hun pludselig hører flere stemmer kalde ude fra vejen. 

- Da jeg kommer ud, er der en dame på en cykel og en mand i en bil, der peger ned på jorden. Og der kan jeg så se en stor skildpadde i min indkørsel, siger Janne Pfeiffer Brun Larsen til TV 2 Lorry.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Det viser sig - senere - at det er Fusse, og Janne Pfeiffer Brun Larsen tager skildpadden med sig. Hun finder straks en papkasse i sit skur og installerer her den gamle skildpadde med både vand og salatblade.

Hun kan hurtigt fornemme, at papkassen ikke kan holde Fusse i skak, og hun beslutter sig for at placere et stykke af en palle ovenpå kassen.

Herefter laver hun straks et opslag om sit fund på Facebook-gruppen, “Hjælpsom i Kirke Hyllinge.” Inden længe skriver flere personer i gruppen, at skildpaddens ejer må være Rickey Kruse Pedersen.

Artiklen fortsætter efter billedet...

En hård tur

Tilbage i Sæby gør skildpadde-ejeren store øjne. 

- Det var sgu min. Selvom skildpadder ligner hinanden, kan jeg med det samme se, at det var min, siger Rickey Kruse Pedersen. 

Da skildpadde og ejer bliver genforenet hjemme hos Janne Pfeiffer Brun Larsen kan Rickey Kruse Pedersen se, at Fusse har flere rifter og skrammer på frontpartiet.

Artiklen fortsætter efter billedet...

- Den har nok kæmpet for at komme gennem de fem til seks marker. Det har været en hård tur, men den har det godt, og vi er glade, siger den lettede ejer. 

Rickey Kruse Pedersens mener, at Fusse kan have drukket morgendug fra blade og spist mælkebøtteblade og måske insekter på sin vej fra Sæby til Lille Karleby.

Torsdag efter arbejde skal Rickey Kruse Pedersen bruge eftermiddagen på at opgradere indhegningen til Fusse. Han skal blandt andet grave paller ned langs folden.

- Der skal bare lukkes af, så det her ikke sker igen.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Skildpadder kan klare markflugt

I 2015 døde en skildpadde i en zoologisk have i Calcutta, Indien i en alder af 250 år. Russiske landskildpadder som Fusse kan blive op mod 100 år gamle, oplyser Mads Bertelsen, der er dyrlæge i Københavns Zoologiske Have. 

Han kalder skildpadder for små "tonsere".

- Det er en lille tank, der bare kører. Så længe den kan mase og kratte, så gør den det, siger Mads Bertelsen, der bekræfter, at skildpadder er i stand til at foretage flugtture, som Fusse forsøgte. 

Skildpadder som Fusse kan således i princippet klare sig uden mad i op mod fire måneder, ligesom hun har en stor blære, der kan holde på væske i længere tid. De lever normalt i Syd- og Østeuropa, hvor natur og klima er mere tørt, oplyser Mads Bertelsen. 

Og samtidig er marker ikke et problem af forcere.

- De er ikke så hurtige, men forholdsvis terrængående. Vejene har dog været en stor udfordring, siger Mads Bertelsen.

Han opfordrer til, at ejere af skildpadder passer godt på deres kæledyr, da der er flere eksempler på, at skildpadderne forsvinder og ender deres liv på tragisk vis.

Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version