Asylansøgere bor med skimmelsvamp i Røde Kors-center
Røde Kors trak medarbejdere ud af bygning med skimmelsvamp i Center Kongelunden, men beboerne må blive
I november sidste år blev der for anden gang konstateret skimmelsvamp i Center Kongelundens bygninger i Dragør.
Det fik Røde Kors, der står for den daglige drift af asylcentret, til at trække sine medarbejdere ud af de inficerede lokaler.
En del af asylansøgerne - 60 ud af 200 beboere - bor dog otte uger senere fortsat i de helbredsskadelige bygninger, skriver Information.
Røde Kors oplyser, at man har lavet en prioritering, i forhold til hvilke beboere der skulle flyttes, og hvilke der kunne blive boende i de skimmelramte bygninger.
Medarbejderne selv og de mest helbredsmæssigt udsatte er blevet flyttet.
- Det er jo i en kortsigtet sammenhæng, og det hører med, at hvis der er nogle af beboerne, der bliver påvirket af skimmelsvamp, så vil vi også reagere på det, siger centerchef i Røde Kors Carsten Isaksen til Information.
Udlændingestyrelsen bekræfter over for avisen, at der er konstateret skimmelsvamp. Derudover oplyser styrelsen, at beboerne vil blive genhuset. Det vil ske i allerede eksisterende centre.
Det fremgår også af styrelsens svar, at Røde Kors har vurderet, at beboerne kan blive boende, mens genhusningen arrangeres.
Det på trods af, at Røde Kors altså ikke vurderede bygningerne egnede til, at deres egne medarbejdere kunne opholde sig i dem i løbet af en arbejdsdag.
Røde Kors har ansvaret for organisationens medarbejdere i asylcentret. Udlændingestyrelsen har ansvaret for beboerne.
Det er således styrelsens ansvar, at en del af beboerne stadig bor i de skimmelsvampramte bygninger. Røde Kors har dog udvalgt, hvem der skulle flyttes, og hvem der kunne blive boende.
Ifølge Carsten Isaksen har det været svært at finde plads til samtlige beboere et andet sted. Derudover har centret særlige funktioner, der ikke varetages andetsteds.
Han erkender, at det kan virke mærkeligt at lade asylansøgerne blive i bygningerne, mens medarbejderne bliver hevet ud.
Det kan være sundhedsfarligt at opholde sig i lokaler med skimmelsvamp. Der er risiko for hovedpine, allergi og astma.
Et rådgivende ingeniørselskab har i seks ud af 11 prøver fundet høj kimbelastning, der er måleenheden for skimmelsvamp.
Ved høj kimbelastning kan der ifølge rapporten fra ingeniørselskabet udvikles helbredsproblemer for folk, der opholder sig i rummene gennem længere tid
Røde Kors vil sørge for at lufte ud og gøre rent i de bygninger, der er ramt af skimmelsvamp, indtil Udlændingestyrelsen har fået flyttet beboerne til sunde rammer.
Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version