135.000 joints og 700 anholdte: Så travlt har politiet haft på Christiania
Københavns Politi har haft et travlt 2018 med massevis af anholdelser og beslaglæggelser på Christiania. Se tallene her.
Københavns Politi har onsdag offentliggjort deres ”årsopgørelse” for indsatsen på Christiania, hvor man siden maj sidste år intensiverede tilstedeværelsen på Pusher Street.
Og tallene taler deres tydelige sprog, for 2018 sprænger rammerne, hvad angår anholdelser og beslaglæggelse af hash og kolde kontanter på Christiania.
Sammenlignet med 2017 har politiet anholdt ikke færre end 525 personer mere på Christiania, og som du kan læse i tabellen herunder, så er der beslaglagt store partier af cannabis-produkter samt mange millioner kroner.
Politiets massive indryk møder dog kritik blandt flere gamle christianitter. To af dem, Nils Vest og Britta Lillesøe fra Christianias pressegruppe, mener, at politiets razziaer er som en skrue uden ende.
- Det er ikke spor besynderligt, at så mange er blevet anholdt. Det er jo nærmest matematik for burhøns, at hvis man laver dobbelt så mange razziaer på Christiania, så kommer der også flere anholdelser og flere beslaglæggelser. Hvis man firedobler indsatsen, så vil der også komme endnu mere, så det er skruen uden ende. Nogle gange er politiet kommet tre-fire fem gange i løbet af en dag i modsætning til tidligere år, hvor de måske kom en eller to gange om ugen, siger Nils Vest.
Politidirektør i Københavns Politi, Anne Tønnes, er meget tilfreds med resultaterne.
- De afspejler, at vi har skruet op for indsatsen med daglige patruljeringer. Vi har ryddet boder flere gange ugentligt, og det har ført til markant flere anholdelser og varetægtsfængslinger end året forinden.
- Anholdelserne er dog ikke målet i sig selv. Vores helt overordnede mål på Christiania og Pusher Street er at opnå en gradvis normalisering, så vi kan lave en helt almindelig politibetjening af borgerne på Christiania, som vi også gør i resten af København, siger politidirektøren til TV 2 Lorry.
'Den trygge hashhandel er ødelagt'
Ifølge Nils Vest og Britta Lillesøe, så betyder de mange anholdelser, at man har ødelagt den trygge hashhandel på Christiania, hvor christianitterne kendte de folk, der stod og solgte på Pusher Street.
- Politiet har anholdt en masse af de folk, som netop havde en særlig tilknytning til Christiania, og som prøvede at opføre sig ordentligt. Nu er de væk, og det har så betydet, at der i stedet er kommet en masse folk udefra, som vi altså har meget mindre tjek på, lyder det fra Nils Vest.
Politidirektør Anne Tønnes peger på, at salget af hash i Pusher Street er faldet væsentligt det seneste år, men så længe der foregår åbenlys organiseret hashhandel, vil hun fastholde presset i ét langt sejt træk.
- Vi vil ikke se det store hash-supermarked i København. Det vi så før maj sidste år, var etablerede boder med stort udvalgt af hash-produkter, og det vi ser i dag, det er nogle midlertidige boder af mælkekasser og paller, hvor man sælger derfra, eller direkte fra lommerne. Så det er noget helt andet, og det er også et succeskriterie for os, at få sat os på den åbenlyse organiserede hashhandel, og det er vi meget tilfredse med, siger Anne Tønnes.
Skræmmer gamle pushere væk
Britta Lillesøe håber dog på, at man en dag kan vende tilbage til ”det gamle” Pusher Street, som i hendes optik var en langt bedre løsning – og hun håber ligeledes, at politiet fremover møder mindre talstærkt op.
- Politiets massive tilstedeværelse giver stress og skaber utryghed. Det bliver hårdere og sværere for os almindelige borgere herude at færdes i området, og mange går efterhånden udenom Pusherstreet. Vi mener ikke, at flere politifolk på Christiania hjælper, for det skræmmer de gamle, mere hippieagtige pushere væk, og så kommer der bare helt andre hårde typer til, som kan opføre sig uhensigtmæssigt på grund af ‘jobbets' indbyggede stress og den medfølgende paranoia, siger hun til TV 2 Lorry.
Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version