Nyheder

Play

Oplev

Tip os

Spørg Os

Ekspert: Derfor bør du ikke være bange for at dø af Coronavirus

Cornavirussen har ramt Danmark, og derfor er mange bange. Det er der ingen grund til, hvis bare man tager sine forbehold, siger læge.

27. feb 2020, kl. 16:51 af · ·

Den første dansker er blevet ramt af coronavirussen, efter han havde været på skiferie i Norditalien. 

Det betyder, at flere danskere torsdag morgen er kørt en omvej forbi det lokale apotek, hvor der er blevet købt masker til munden og rigeligt med håndsprit.

Afdelingslæge på Statens Serum Institut, Peter Henrik Andersen, fortæller til TV 2 Lorry, at der ikke er grund til bekymring, da vi indtil videre ikke har en situation i Danmark, hvor nogen er risiko for at blive smittet. 

- Det er ikke, fordi der er et tilfælde, der påviser, at der i Danmark er nogen smitterisiko. Det er jo det, alle bestræbelserne går på nu, så smitten bliver inddæmmet, så den ikke spreder sig yderligere. Og indtil det måtte være tilfældet, så er der ingen risiko, fortæller han til TV 2 Lorry.

I over en måned har man kunne følge, hvordan coronavirussen har bredt sig fra Kina, videre til Europa og nu til Skandinavien, hvor Norge først blev ramt og nu også Danmark. Det har betydet, at flere danskere har måtte aflyse deres ferieplaner og i stedet for er blevet hjemme i regnfulde Danmark. 

Men er der overhovedet grund til at frygte virussen? 

Da man allerede nu har set personer dø af infektion som følge af coronavirus, er der ifølge Peter Henrik Andersen en risiko. Men den er primært knyttet til ældre personer og personer med forudgående kroniske sygdomme.

Det gælder for eksempel sygdomme som hjertekarsygdomme, lungesygdomme, kræft eller sukkersyge.

Corona bliver ikke din død

Peter Henrik Andersen forklarer, at hvis man i forvejen er syg af en af ovenstående sygdomme, så er der større risiko for, at man får en alvorlig infektion, men det gælder med alle infektioner og ikke kun corona. Samtidig kan man sige, at ingen i verden har immunitet mod coronavirus, da det er første gang, at vi bliver mødt af den.

Peter Henrik Andersen minder i den forbindelse om, at det er vigtigt at huske på, at der hvert år i den almindelige influenzasæson dør cirka 1.500 danskere, og han mener, det er vigtigt at sætte dette i perspektiv i forhold til folks frygt for coronavirus.

Coronavirussen og influenza minder meget om hinandnen, da de begge er luftvejsinfektioner, der smitter ved dråbepartikler. Der er dog nogle enkelte forskelle mellem de to infektioner, fortæller Peter Henrik Andersen.

- Coronavirussen er næsten dobbelt så smitsom som influenzaen. Det vil sige, at en person i gennemsnittet smitter dobbelt så mange. Hvis en person har influenza, så smitter personen halvanden person, hvor en person med corona smitter den 2-3 personer.

- Dog smitter coronavirussen langsommere, da der går op til seks dage fra en smittet person smitter en anden, og med influenza er det to dage. Så der er altså forskellige ting, der taler for og imod, om den er mere eller mindre alvorlig i forhold til influenza, siger Peter Henrik Andersen.

Måske smittet uden at vide det 

Der er flere i udlandet, der er blevet testet, hvor de har haft coronavirussen, men ikke har haft nogle symptomer. De personer er blevet podet i fugtveje, hvis de har været i kontakt med nogle af dem, der har været smittet. Det kan skyldes, at de har haft en lille infektion. 

- Der er en masse situationer, hvor man har podet folk, og hvor de så har fundet virussen. De har båret den uden at blive syg af den, og det kan skyldes, at det har været en lille infektion, siger Peter Henrik Andersen. 

Det er positivt, at der er tilfælde, hvor man slet ikke bliver syg af virussen. Det vil altså sige, at langt over halvdelen af dem, der bliver smitet, vil opleve mild infektion som forkølelse, eller eventuelt mere alvorlige symptomer som ved influenza. Det vil altså kun være få, der vil blive syge og har brug for at komme på et sygehus. 

- Man kan sige, at der indtil videre ikke er en kæmpe risiko for at få infektionen i Danmark, lyder det fra Peter Henrik Andersen. 

Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version