Efter skuddrab: To bud på hvordan unge kommer væk fra gaden
Der er brug for indsatser der kan fjerne de unge fra gaden, siger lokale kræfter på Nørrebro efter skuddrabet på 16 årige Servet Abdija.
Skuddrabet på Servet Abdija har rystet København.
Den 16 år gamle dreng, som politiet ikke umiddelbart forbinder med bandemiljøet, blev skudt foran sit hjem på Østerbro af 2-4 maskerede mænd.
Lokale kræfter på Nørrebro efterspørger ikke mere politi eller "her og nu" løsninger. De vil have langsigtede løsninger, som kan fjerne de unge fra gaden, så det kriminelle miljø ikke kan nå dem.
Fædrene mere på banen
Fædregruppen Baba på Nørrebro er et initiativ, der arbejder for, at forældre skal være mere tilstede i deres børns liv. De arbejder tæt sammen med børn og unge og især deres fædre for at styrke båndet imellem dem.
Det er det, der er brug for, mener de.
- Man kan sagtens undgå at være i berøring med det kriminelle miljø på Nørrebro som ung. Men det kræver først, at man er glad for at være derhjemme, at man har et trygt hjem, som man glæder sig til at komme hjem til. Det skal faren og moren jo sørge for, det er deres ansvar, siger Mohamad El-Jahim fra Fædregruppen baba.
Familien er vigtig, men vigtigere endnu er farrollen i de her familier. Derfor tager fædregruppen per definition også fat her - for at genskabe og styrke farrollen som en rollemodel, de unge respekterer.
- Farrollen er vigtig i de her familier. Det er ham børnene ser op til. Hvis han ikke er tilstede fysisk eller mentalt derhjemme, så har børnene et behov, de mangler at få opfyldt, og så søger de ud på gaden, siger Mohamad El-Jahim.
For Mohamad El-Jahim er det et afgørende skridt på vejen, at der bliver skabt et ligeværdigt forhold og samarbejde mellem fædre, og det system de lever i, hvis man skal påvirke de unge forebyggende. Og fædrene vil gerne det samarbejde, understreger han.
- Der er rigtig mange gode fædre, som ønsker deres børn det bedste, og de gør deres bedste. Problemet er, at de ikke har noget forhold til systemet. Der mangler et tæt og ligeværdigt samarbejde. Lige nu bliver de bare stemplet som dårlige forældre, fordi børnene er jo sådan.
Flere fritidstilbud
På ydre Nørrebro holder aktivitetscenteret RCYN (Ressourcecenter Ydre Nørrebro) til. De startede deres lokale arbejde i 2009, og tilsammen har medarbejderne årtiers erfaring med at aktivere børn og unge. De tror også på en langsigtet løsning, hvor der skal skabes flere fritidstilbud.
- En af de problematikker som vi oplever, og som de unge fortæller om, det er, at der simpelthen ikke er fritidsaktiviteter nok på Ydre Nørrebro. Mange af de børn og unge som faktisk går til noget, gør det i andre bydele, siger Maria Kudsk Borghus, frivillig koordinator i RCYN.
Selve RCYN styrer både frivillige kræfter, der gerne vil arrangere aktiviteter for de unge, de er med til at oprette foreninger og så styrker de eksisterende foreninger, herunder også Copenhagen Muay Thai, hvor den skuddræbte Servet Abdija trænede.
- Selvom han har været velfungerende i den forstand, at han har passet sin skole og gået til noget i sin fritid, så har man i de udsatte boligområder en større risiko for at komme i berøring med det kriminelle miljø, det kan ikke undgås når man bor så tæt, siger Maria Kudsk Borghus.
Løsningen er ifølge Maria Kudsk Borghus at minimere det kriminelle miljø mest muligt, og et af de bedste midler til det, er at skabe positive fællesskaber med aktiviteter for de unge.
Og de unge efterspørger allerede aktiviteter, som de kan blive en del af og har gjort det længe. Hvis der bliver skabt flere aktiviteter for dem, får de et sted at tage hen, og det kan trække dem i den rigtige retning: Væk fra gaden.
- I de her aktiviteter kan de unge finde nogle positive rollemodeller, så det kriminelle miljø ikke tiltrækker. Hvis du istedet holder til på gaden, som de kriminelle gør, så er det de rollemodeller som du har at se op til, siger Maria Kudsk Borghus, frivillig koordinator i RCYN.
Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version