Nyheder

Play

Oplev

Tip os

Spørg Os

"Naturtossen" samlede skrald alene - Nu får hun hjælp af 100 frivillige

Fællesskabet Halsnæs Affaldshelte er blandt de nominerede til prisen som Årets Fantastiske Fællesskab 2019.

06. nov 2019, kl. 15:00 af · ·

- Jeg synes, det er fantastisk, at noget så skamfuldt som at samle skrald, kan bliver anerkendt og hyldet på den her måde.

Begejstringen er ikke til at tage fejl af, når Annemette Rosenborg Eriksen fortæller om Halsnæs Affaldshelte, som hun selv er stifter af.

Et fælleskab der startede med én kvinde, som gerne ville samle affald i sit nærområde, men som i dag tæller flere end 100 frivillige.

Sammen med fire andre fællesskaber i Hovedstadsområdet blev de i september nomineret til at blive årets mest fantastiske fællesskab, og nu er det tid til at finde vinderen.

Frem til den 14. november kan du nemlig stemme på din favorit, og være med til at bestemme, hvem der skal kåres som Årets Fantastiske Fællesskab 2019 og modtageren af 100.000 kroner.

Send en SMS med LORRY 3 til 1272 for at stemme på Halsnæs Affaldshelte.

Prisoverrækkelsen finder sted fredag den 22. november.

Naturtossen

Halsnæs Affaldshelte er en stor gruppe af lokale, som i flere år har kæmpet for at rydde op på Halsnæs ved at gå ture rundt i kommunen. De gør det for at gavne naturen og for at styrke sammenholdet på Halsnæs.

- Formålet er, at vi skal leve rent. Det nytter ikke noget, at vi lever på en losseplads, og vi bliver selv nødt til at handle som mennesker, her hvor vi står og går. Det er her, vi kan gøre noget, siger initiativtager Annemette Rosenborg Eriksen.

Hun har altid været et stort naturmenneske, og var i flere år med i Naturfredningsforeningen i Halsnæs. For fem år siden oplevede hun dog, at det flød med affald over alt. Da hun elsker at være i naturen besluttede hun sig for at tage sagen i egen hånd og begynde at samle skrald.

Hun ville dog gerne have mange flere med, så man virkelig kunne få gjort noget ved problemet. Hun fandt senere på navnet Halsnæs Affaldshelte og oprettede fællesskabets Facebook-side.

- Folk blev nysgerrige, når de så mig gå der og samle affald. En dag var der en, der tog et billede af mig og spurgte på en af vores Halsnæs-sider på Facebook, som folk skriver på: "Hvem er den dejlige naturtosse derude?". Det gav ny synlighed, siger Annemette Rosenborg Eriksen.

Mangfoldig indsamling

Siden da har initiativet bare udviklet sig og efter en tid blev Annemette inviteret til møde med borgmesteren i Halsnæs Kommune. Han tilbød, at hans folk i Vej og Natur kunne tage sig af at hente, sortere og bortskaffe affaldet - noget der har har været en kæmpe hjælp.

Nu sætter man bare sin skraldesæk et godt sted, når man er færdig, taster positionen ind på Tip Halsnæs-appen, så bliver sækken hentet af folkene fra Halsnæs Vej og Park, som sørger for resten.

- Mange vil gerne gå og samle affald, men de færreste kan overskue at stå og sortere det og køre det på genbrugspladsen også. Nu er det overkommeligt lige at tage ud og samle noget affald i naturen. Jeg ved det, for i starten gjorde jeg det hele selv, siger Annemette Rosenborg Eriksen.

I dag er det alle typer mennesker, som samles om Halsnæs Affaldshelte. Alt fra private, erhversliv og kommunen bakker op. Affald smidt i naturen engagere mange i området på tværs af bysamfund, uddannelsesniveau, socialt funktionsniveau og alder.

- Vi er ikke kun en flok frelste naturtosser. En af vores affaldshelte er en gammel mand, der samler skrald i sin rollator. Vi har familier med små blebørn, der bruger deres lørdag på at samle affald, og en rocker, der har skaffet opsamlingsudstyr til sig selv og sin datter. Borgmesteren og hele byrådet kommer også med ud og samler affald, siger Annemette Rosenborg Eriksen.

Vil inspirere mange flere

Succesen ved fællesskabet bunder blandt andet i, at folk selv bestemmer, hvornår de vil ud at gøre godt, og det har gjort indsatsen lystbetonet. Når folk skal ud, skal de have følelsen af at de giver noget til fællesskabet, fortæller stifteren.

- Hvis vi fik penge for det, så ville det slet ikke være glæde og lysten til at hjælpe hinanden, der ville drive værket. Så frivilligheden betyder alt for det her.

Ambitionen for Annemette Rosenborg Eriksen stopper dog ikke ved Halsnæs kommunegrænse. Hun håber på at kunne udbrede budskabet til resten af landet og også gerne udover Danmarks grænser. 

- Folk med anden kulturel baggrund skal lære ikke at smide alt muligt ud ad bilruden eller dumpe større mængder skrald i vejkanten. I mange andre lande er det normalt, for man har ikke noget organiseret affaldssystem. Her tænker jeg særligt på østarbejdere, som ikke sviner af ond vilje, de ved bare ikke, hvordan vi gør her. Det er en kode, jeg meget gerne vil knække.

Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version