Hed debat i Køge og Stevns: Finder sig ikke i færre brandmænd
Udsigten til færre lokale brandmænd får kommunerne til at true med at trække sig helt ud af Østsjællands Beredskab.
Beredskabet, der både slukker ild og håndterer forskellige typer ulykker, udgøres af et samarbejde mellem de otte kommuner Roskilde, Greve, Høje-Tåstrup, Ishøj, Solrød, Vallensbæk og så altså Køge og Stevns.
Men en ny model for fordelingen af bemanding risikerer nu at få samarbejdet til at gå op i røg.
For i Køge reduceres den døgnbemandede station fra seks til fire brandmænd, mens en deltidsbemandet station i Stevns reduceres fra seks til to mand.
- Vi er altså ikke helt trygge ved, om vi kan levere den service over for vores borgere i tilfælde af brand osv., som vi kan i dag, siger Køge Kommunes borgmester, Marie Stærke, Soc.dem., og hun suppleres af Stevns Kommunes borgmester:
- Vi er jo i tvivl om, hvorvidt vores beredskab kan nå frem på de 15 minutter, der er sat af, og det har vi bedt om at få undersøgt nærmere. Kommunalbestyrelsen har meldt klart ud, at det er vigtigt, der er to stationer i kommunen, og at der er et beredskab, som vi mener, er forsvarligt. Her har man ikke helt kunnet imødekomme os, lyder det fra Anette Mortensen, Venstre.
Skal spare fem millioner
Den nye fordeling af mandskab kommer samtidig med, at Østsjællands Beredskab har skullet spare fem millioner kroner om året.
Men efter en tilbundsgående analyse af de seneste ti års udrykninger, er vurderingen, at man har fundet en model, hvor man ikke går på kompromis med serviceniveauet.
- Vi ser ikke isoleret på kommunegrænser. Vi ser på det som ét stort område, hvor vi dækker 330.000 borgere. Vi kommer stadigvæk ud med de samme biler med det samme antal folk. Men de bliver sammensat på en anden måde, så vi udnytter ressourcerne endnu bedre, siger beredskabsdirektør ved Østsjællands Beredskab, Lars Robetje.
Brandstationernes placeringer ændres der ikke på, så udrykningstiden forbliver den samme. Og da mandskabet alligevel bruger nogle minutter efter ankomst til en brand på at undersøge stedet, kan køretøjer fra andre stationer nå frem i mellemtiden, lyder vurderingen.
- De får stadigvæk brandbiler ud på den samme tid, som de har kendt tidligere. Så ud fra det perspektiv og de vurderinger, vi har lavet, vil de stadigvæk få en rigtig god service derude, siger Lars Robetje.
Take it or leave it
Alt tyder på, at de øvrige seks kommuner accepterer den nye beredskabsmodel. Derfor er meldingen til Køge og Stevns, at de enten må betale ekstra, hvis de vil fastholde deres nuværende bemanding - eller forlade Østsjællands Beredskab.
- Vi håber jo selvfølgelig, de bakker op om det og fortsætter med at være i beredskabet. For jeg tror egentlig ikke på, at et alternativ hos dem vil være en bedre løsning, siger Pernille Beckmann, der er formand for Østsjællands Beredskab og samtidig borgmester i Greve Kommune for Venstre.
Selv hvis Køge og Stevns skulle beslutte at træde ud af beredskabet, har hun en forventning om, at samarbejdet mellem de øvrige seks kommuner vil fortsætte som hidtil.
- Det er i hvert fald min ambition, og det tror jeg også er mine kollegaers ambition, at vi fortsætter i den eksisterende konstruktion. Så må bestyrelsen kigge på, hvordan man gør det bedst muligt, lyder det.
Køge står fast på bemanding
I Køge Kommune står borgmesteren fast. Hun vil fastholde den nuværende bemanding inden for kommunegrænsen.
Så nu må byrådet drøfte, om man vil betale den ekstra udgift på anslået fem millioner kroner årligt til Østsjællands Beredskab - eller igen få sit eget beredskab, som man havde frem til 2015.
- Jeg har stor respekt for den faglighed, som beredskabschefen repræsenterer. Men der er også nogle områder, hvor jeg tænker, det næsten er for godt til at være sandt. ”Det hele er stadig okay, vi får bare lidt færre mænd.”
- Vi kan ikke acceptere at gå ned til fire. Så derfor arbejder vi kun med stadigvæk at have seks mand i Lellinge, siger Marie Stærke.
I Køge skal byrådet træffe beslutning om kommunens fremtid i Østsjællands Beredskab den 20. marts, mens kommunalbestyrelsen i Stevns har besluttet at afvente konklusionen fra Køge og behandle sagen dagen efter.
- Vi afventer, hvad Køges beslutning bliver, for det har væsentlig betydning for hele Østsjællands Beredskab. Hvis det viser sig, Køge ikke er en del af det længere, er hele setup’et jo et helt andet, siger borgmester Anette Mortensen.
Østsjællands beredskab har eksisteret siden den 1. oktober 2015.
Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version