Nyheder

Play

Oplev

Tip os

Spørg Os

Sådan gør du, hvis du har corona-symptomer

Sundhedsmyndighederne har skiftet strategi fra inddæmning til afbødning. Sådan skal du forholde dig, hvis du får corona-symptomer.

12. mar 2020, kl. 15:18 af · ·

Coronavirus og nye tiltag giver anledning til mange spørgsmål.

Et af dem er, om alle med corona-symptomer stadig skal kontakte læge, Corona-hotlinen eller andre myndigheder, så de kan blive testet? 

Og kort sagt var smitteundersøgelser og behandling fokuseret på de sygeste - mens lette symptomer kunne håndteres i hjemmet. 

På et pressemøde torsdag d. 12. marts blev alle med mulige symptomer opfordret til at "sætte sig selv i karantæne": 

- Hold dig hjemme, lød budskabet fra Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Fremover er alle at betragte som potentielt bærere af virus, lød det. 

På et foregående pressemøde blev det blandt andet fortalt, at beredskabet overfor covid-19 skifter fokus fra inddæmning til afbødning. 

- Den nye strategi indebærer, at vi skifter fra at have fokus på alle dem, der har været i risikoområder, og hvor mange har lettere grad af sygdom, til at have stort fokus på dem, der bliver så syge af coronavirus, at de har brug for et sundhedsvæsen, siger centerchef i Sundhedsstyrelsen, Helene Bilsted Probst, i en meddelelse på deres hjemmeside. 

- Det betyder, at de patienter, der har lette symptomer, skal blive derhjemme, mens de patienter, der har det skidt, skal ringe til deres praktiserende læge. Den praktiserende læge vil så vurdere sygdomsgrad og behov. 

Størsteparten af de personer, der bliver syge med covid-19 vil få milde symptomer - nogle vil slet ikke få symptomer.

Man prioriterede at teste og eventuelt behandle patienter med moderate til alvorlige forløb. Personer med lette symptomer skulle altså som udgangspunkt blive hjemme og ikke kontakte lægen. 

(Opdateringer): Onsdag d. 18. marts opdaterede Sundhedstyrelsen dog igen sin strategi, så blandt andre sundhedspersonale og andre i kritiske funktioner nu også kan testes for milde symptomer. 

Søndag d. 22. marts oplyste Sundheds- og Ældreministeriet, at man sammen med Sundhedsstyrelsen vil udbygge kapaciteten til at teste. 

Onsdag d. 1. april meddelte direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, at man nu også åbner op for, at almindelige danskere med lette symptomer kan blive testet. 

Og d. 20. april lød meldingen, at alle med symptomer nu skal testes.

Du bør dog ringe til din læge, uanset om du er barn eller voksen, hvis:

Symptomerne ikke bedres over flere dage, symptomerne bliver værre, hvis du har problemer med din vejrtrækning eller har andre symptomer, der bekymrer dig. 

Udenfor åbningstid skal du ringe til lægevagt eller akuttelefon i din region. 

For de to regioner i TV 2 Lorrys sendeområde, som er Region Hovedstaden og Region Sjælland, er telefonnummeret henholdsvis 1813 og 70150700. Du finder telefonnumrene for alle landets regioner her.

Ny praksis for folk i karantæne og isolation

Sundhedsvæsenet følger ikke længere op på personer, der er sat i karantæne på grund af mulig smitte med coronavirus eller folk med konstateret smitte sat i isolation.

Det betyder, at personer, der af myndighederne er blevet sat i karantæne, ikke længere vil blive kontaktet dagligt og nu i stedet selv skal være opmærksomme på symptomer og reagere på disse.

Samtidig med ændringen i strategien ophører begrebet 'isolation i eget hjem', oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed. I stedet skal man nu betragte sig som 'syg i eget hjem', enten hvis man tidligere af myndigheder er sat i isolation eller som person i karantæne har observeret sygdomstegn.

Også her gælder det, at man skal forblive i hjemmet og minimere fysisk kontakt til andre mennesker.

Du bør altid ringe - og ikke bare møde op. 

Husk også stadigvæk de gode råd om forebyggelse

Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version