Nyheder

Play

Oplev

Tip os

Spørg Os

På tur i naturen: Her er hvad man må og ikke må

Eventyrer og turcyklist Tore Grønne guider dig igennem alt det, du skal vide, når du tager på ekspedition i Lorryland. Her fortæller han om, hvad man egentligt må i den danske natur.

26. jun 2020, kl. 14:18 af · ·

Må du sove på stranden? Tænde bål i skoven? Gå på toilettet i naturen? 

Vi må mere i den danske natur, end de fleste nok tror, men kender man ikke reglerne, får man det ikke udnyttet. 

- Jeg synes, at vores tur gennem Lorryland virkelig stiller skarpt på, hvor meget vi må og kan i den danske natur, siger Tore Grønne, der har cyklet omtrent 50.000 kilometer rundt i verden, men for første gang har været på cykeltur i Danmark; nemlig rundt i Lorryland. 

- Vi fandt jo ret nemt nogle virkelig fornemme overnatningspladser, vi hyggede ved bålet, vi havde faktisk planlagt at sove direkte på stranden, men det satte vejret desværre en stopper for. Men det må vi altså gerne, og det tror jeg, der er mange, som ikke ved, siger Tore Grønne. 

Denne sommer er han taget på eventyr gennem Hovedstadsområdet fra Gilleleje til Stevns, sammen med sin gamle ven Bertel Henning, som ikke har cyklet, siden han var knægt. Turen kalder vi "Ekspedition Lorryland". En tur, du selv kan tage, uanset form og erfaring.

Tores top fem: Det skal du vide

Tore  har samlet fem centrale råd, du skal kende, når du vil opholde dig i naturen:

1. Her må du færdes:

Hovedstadsområdet har masser af skove, og der er rig mulighed for at opleve dem. Der gælder dog lidt forskellige regler, alt efter om skoven er offentlig eller privatejet. 

Er du på opdagelse i en offentlig skov, må du færdes der døgnet rundt, og det gælder på veje, stier og i selve skovbunden. 

Er du derimod i en privatejet skov, så skal du holde dig til veje og stier, og du må kun være der fra kl. 06.00 til solnedgang.

Uanset hvilken type skov, du er i, så skal du holde dig til veje og stier, hvis du er på cykel.

Strande: Man må man færdes på stort set alle strande; også de privatejede. 

En god tommelfingerregel er, at du må vandre og opholde dig på strande, som består af sten og sand. Har stranden derimod mere karakter af en have, så skal du ud i vandkanten for lovligt at kunne passere.

Vil man ’gøre ophold’ og f.eks. nyde en kop kaffe eller bade på en privat strand, så skal man være mindst 50 meter fra nærmeste bebyggelse.  

Læs mere om, hvor du må færdes i den danske natur på Miljø- & Fødevareministeriets hjemmeside 

Guiden fortsætter under billedet...

2. Her må du overnatte

I offentlige skove må du overnatte i telt på lejrpladser, primitive overnatningssteder og i særlige friteltningsskove, som der er 46 af i Lorryland.

Vil du sove direkte i skovbunden på et liggeunderlag, i soveposen, i hængekøje eller under et regnslag, så må du også det i de offentlige skove. 

Du må også gerne overnatte på strandene i Hovedstadsområdet – bare ikke i telt. Du må gerne lave et primitivt ly med for eksempel en tarp (teltdug på pinde) mod regn, eller bare overnatte under åben himmel. 

Husk, at hvis du vil overnatte på en privatejet strand, så skal der være mindst 50 meter til nærmeste beboelse.

Læs mere om overnatning i naturen på Naturstyrelsens hjemmeside.

3. Hvad med bålet?

Man må frit tænde bål i Naturstyrelsens skove på de særligt indrettede bålpladser uden først at spørge om lov. 

I andre offentlige skove og i privatejede skove skal du altid spørge ejeren om lov, inden du tænder bål.

stranden må du tænde et lille bål, hvis der ikke vokser planter på stranden. Du må ikke tænde bål i klitterne, og hvis stranden er privatejet, skal du være mindst 50 meter fra bebyggelse. 

Læs mere om at tænde bål i naturen her.

Guiden fortsætter under billedet

4. Hvad må jeg samle i naturen? 

Der er masser af ting, du gerne må samle i naturen.

Det er f.eks. tilladt at plukke blomster, samle svampe, bær, kogler, urter osv. til eget brug. Husk at gøre det med omtanke, og tag aldrig mere, end du har brug for. 

Og husk, at du kun må samle det, som du kan nå fra vejen eller stien, hvis skoven er privatejet.

Når det kommer til at samle brænde, så skal du have et såkaldt sankekort. Det kan du læse mere om på Naturstyrelsens hjemmeside.

Læs mere om, hvad du må samle på Miljø- & Fødevareministeriets hjemmeside

 5. Hvad med toiletbesøg? 

Vi kommer ikke uden om det. At og til kalder naturen, når vi er i naturen. Og hvad gør man så?

Som udgangspunkt skal man faktisk finde et toilet, men det er selvfølgelig ikke altid muligt. Skal man, så skal man: Find et uforstyrret sted. Grav et hul. Gør, hvad der skal gøres. Dæk hullet til igen. 

Du må ikke efterlade toiletpapir i naturen.

 

Se Ekspeditionens anden dag her: Punktering og Paradis i Nakkehoved (2:7) 
Guiden fortsætter under videoen

 

Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version