Nyheder

Play

Oplev

Tip os

Spørg Os

Fortvivlede fnat-smittede kimer akuttelefon ned

Hovedstadens akuttelefon modtager omkring hundrede opkald om måneden fra fnatsmittede. De anbefaler, at man i stedet tager kontakt til egen læge - især fordi fnatmiden er begyndt at udvikle resistens.

12. dec 2019, kl. 08:32 af · ·

Miderne graver sig ned i små gange i din hud.

Her lever de så. De parrer sig med hinanden. De lægger æg. Æggende udklækkes. Og lige så stille spiser de mere og mere af din krop.

Imens begynder din krop at klø. Først starter det i det små på hænder og fingre, og til sidst er hele din krop så hårdt ramt af kløe, at det bliver nærmest ulideligt at sove om natten.

Fnatmider er et helvede for dem, der rammes. Og noget tyder på, at flere og flere bliver smittet med den omkring 0,2-0,4 millimeter lange mide, der elsker at tage ophold i menneskekroppe.

Lige nu modtager Akuttelefonen i hovedstaden omkring hundrede opkald om måneden fra personer, der er bekymrede for, om deres kløe skyldes den lille fnatmide. 

- Vi har rigtig mange henvendelser. Folk ringer ind, og de er meget fortvivlede og vil gerne have et godt råd. De sender også tit fotos ind, og nogen er virkelig hårdt ramt, fortæller Asmus Bisgaard, der er overlæge på akuttelefonen 1813.

Artiklen fortsætter under billedet

De mange henvendelser har stået på i omkring et års tid, siden en række efterskoler blev ramt af fnatepidemi i december sidste år.

Der er ikke nogle officielle tal på, hvor mange personer, der smittes med fnat. Men noget tyder på, at flere og flere smittes. Politiken kunne tirsdag oplyse, at mange hospitaler rundt om i landet overrendes med fnatsmittede. 

Også salget af den creme, som patienter behandles med, vidner om, at flere og flere rammes af fnat. Mens der er i 2012 blev solgt omkring 44.000 pakker blev der sidste år solgt 67.000 pakker.

Kontakt lægen i stedet  

Fnatsmittede bør tage kontakt til egen læge frem for at ringe til akuttelefonen, fortæller Asmus Bisgaard. 

- Det er klart, det er opkald, som tager tid fra andre, som måske har et mere alvorligt problem, siger Asmus Bisgaard. 

Det er også begrænset, hvad Akuttelefonen kan hjælpe patienten med.

- Vi vil helst have, at de går til egen læge, for lægen er bedst til at lave opfølgninger på deres sygdom. Vi kan give råd om, at de skal købe håndkøbsmedicin, vaske tøj og gøre rent efter retningslinjer, for dem er der behov for at blive oplyst om. Men det er bedst at gå til egen læge, siger Asmus Bisgaard.

Hvis kløen bliver så ulidelig, at man ikke kan vente på en tid hos egen læge, er man dog altid velkommen til at ringe til akuttelefonen, fortæller Asmus Bisgaard.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen 

Resistens gør det sværere at slippe af med miden

Fnatmedicin kan fås i håndkøb i form af en creme ved navn Nix, der smøres på kroppen. Men den medicin er miderne efterhånden begyndt at blive resistente overfor, og særligt af den grund er det vigtigt at tage kontakt til egen læge, siger Asmus Bisgaard.

- Det er mest for, at man får den rette opfølgning. Vi kan give den samme vejledning, som en læge kan, men hvis man ikke bliver kureret, og man skal trinnet videre og til speciallæge, så skal man forbi lægen først.

Hvis den creme, patienterne har købt i håndkøb, ikke virker, skal man forbi lægen for at få medicin på recept. 

 

Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version