Nyheder

Play

Oplev

Tip os

Spørg Os

Ildsjælen Githa får lov til at tømme supermarkeder

Frivillige får lov til at tømme Coop-butikker og give varerne til de trængende i juletiden.

05. dec 2017, kl. 14:45 af · ·

Når en lang række af Coops butikker lukker ned lillejuleaftensdag, kan trængte familier på den københavnske vestegn se frem til at få noget af butikkernes overskudsmad til at forsøde julen med.

Og her spiller ildsjælen Githa Nomie Eline Nielsen fra Glostrup en væsentlig rolle, da hun ikke kan lade være med at hjælpe sine medmennesker, der har færre ressourcer i dagligdagen.

For et år siden oprettede hun den lokale facebookgruppegruppe ”Stop Spild Lokalt – Glostrup” med inspiration fra 17-årige Rasmus Erichsen, der startede madspildskonceptet "Stop Spild Lokalt", der er blevet spredt ud i landet. 

Men udover at være administrator af den populære Facebookside, har Githa Nomie Eline Nielsen også op til juleaften påtaget sig at stå i spidsen for indsamling af varer i flere forskellige Coop-butikker på den københavnske vestegn, som ikke er blevet solgt den 23. december.

Har samlet 50 frivillige

Indtil videre har hun udpeget en række mulige Coop-butikker, som inkluderer Kvickly, SuperBrugsen og Fakta, men det kræver først og fremmest, at butikkerne holder lukket i juledagene.

- Jeg har samlet omkring 50 frivillige hjælpere, som stiller deres biler til rådighed, når butikkerne skal ud og tømmes den 23. december. Min opgave har så været at udpege ansvarlige for de enkelte butikker. Jeg skal også selv ud og tømme en af butikkerne, når vi på et tidspunkt får en tilbagemelding fra Coop om hvilke butikker, der vil være med, forklarer hun.

Desuden er Githa Nomie Eline Nielsen så godt som sikker på at låne Odd Fellow-lokalet på Roskildevej i Glostrup, hvor alle overskudsvarerne skal samles, så folk kan komme og hente dem der.

Alle kan få hjælp

- Jeg kan godt lide tanken om at gøre en lille forskel, og jeg tænker meget lokalt i stedet for globalt i forhold. Det er rigtig dejligt at se folk i øjnene og opleve hvor meget det betyder for dem, at de kan få mad på bordet til jul, siger hun til TV 2 Lorry.

Og alle der har behov for hjælp er velkomne. Der vil ikke blive skelnet til om man er høj eller lav.

- Jeg skal ikke stå og gøre mig til dommer og vurdere, hvem der er mest værdige til at få den og den vare, siger Githa.

Men hun mener også, at folk selv har et ansvar for ikke at rage unødigt til sig. Dem der kommer først må tage, hvad de skal bruge, men Ghita Nomie Eline Nielsen vil gerne appellere til, at man ikke tager mere, end man har brug for, så der er også er nok til andre.

- To mennesker behøver jo ikke tage en flæskesteg på halvandet kilo, men kan godt nøjes med det halve, så andre også får glæde. Men jeg har også den opfattelse, at folk der tager imod hjælpen er gode til at dele. Tit ser man også at hjemløse er de bedste til at dele. Får de 100 kroner, giver de en halvtredser til sidemanden, fordi han ikke har noget, siger hun og tilføjer:

- Jeg glæder mig bare helt vildt til den 23. december.

Coop: Det er fantastisk

Hos dagligvarekoncernen Coop føler de, at initiativet giver rigtig god mening, fordi kæden vil få julevarer i overskud. Det fortæller Signe Frese, der er ansvarlighedsdirektør i Coop.

- Vi synes, det er en rigtig super god idé. Det er fantastisk, at der er så mange frivillige, der gerne vil gøre en ekstraordinær indsats for at hjælpe folk, der har lidt mindre i julen, siger Signe Frese, der er ansvarlighedsdirektør i Coop.

Hun forklarer, at det typisk vil være ferskvarer med kortere holdbarhed, der bliver givet videre, fordi det ikke kan sælges efter helligdagene. Det er som regel varer som frugt og grønt, brød, kød, mejeriprodukter og i det hele taget den slags varer, som kan være svære at vurdere, hvor meget der skal købes ind af.

Fødevaresikkerhed skal overholdes

Det er endnu uvist, hvor mange butikker, der deltager i juleaftalen. Enkelte af Coops Fakta-butikker er med i samarbejdet, men de lokale Kvickly- og SuperBrugsen-butikker kan selv bestemme, om de vil være med i aftalen.

Når først "Stop Spild Lokalt" har skrevet under og modtaget varerne, så er det herefter deres juridiske ansvar at fødevaresikkerheden bliver overholdt, og at varerne der gives videre er i orden.

Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version