Nyheder

Play

Oplev

Tip os

Spørg Os

Væggelus overalt: Sådan kan du undgå dem

Væggelus er ikke på retræte, tværtimod. Skadedyrsbekæmpere rapporterer om stadig flere væggelus, mens bekæmpelsen er blevet sværere. Sådan undgår du at få dem med hjem.

07. feb 2019, kl. 13:17 af · ·

Intet tyder på, at væggelus er et moderne skadedyrsproblem på retræte. Tværtimod, lyder det fra flere skadedyrsbekæmpere i hovedstadsområdet. Væggelusene vrimler frem i danske hjem.

Flere giver udtryk for, at antallet af henvendelser stadig stiger. Alle giver udtryk for, at man ligger på et stabilt, højt niveau.

Det er også den samlede opfattelse i Brancheforeningen for professionelle skadedyrsbekæmpere, at problemet kun er blevet værre siden midten af 90'erne.

- Vi sidder i en brancheforening, hvor vi er cirka 45 firmaer, og hvis vi spørger rundt om bordet: 'Er det her et problem, der er støt stigende?' Så nikker alle og siger ja, det er det, siger Claus Schulz, formand for BS, brancheforening for skadedyrsfirmaer.

Modstandsdygtige blodsugere

Der findes ikke nogen officielle opgørelser over, hvor slemt det står til herhjemme i dag. I 2010 lukkede man Statens Skadedyrslaboratorium, der indtil da havde holdt øje med udviklingen.

I dag, siger flere eksperter, får man den bedste fornemmelse af problemets omfang ved at spørge skadedyrsbekæmperne selv.

Statens Skadedyrslaboratorium undersøgte i sin tid også resistensen hos væggelus i Danmark. De konkluderede i 2007, at væggelusene havde moderat eller høj resistens overfor giftstoffer i kategorien syntetiske pyrethroider.

Det slås skadedyrsbekæmperne med i dag, eftersom der er sket en gradvis udfasning af giftstoffer fra markedet. I dag er der kun giftstoffer i kategorien syntetiske pyrethroider tilbage, fordi andre stoffer har været sundhedsfarlige.

- Vi er efterladt med nogle aktivstoffer, som allesammen, mere eller mindre, ligner hinanden og i hvert fald allesammen arbejder på det samme sted på væggelusens nervesystem. Hvis man har selekteret resistens op mod det ene aktive stof, så er der meget stor risiko for, at man også selekterer op på de andre aktive stoffer, fordi det er samme gruppe, siger Karl-Martin Vagn Jensen.

Det betyder med andre ord, at væggelusene kan tåle at gå på giften.

Forebyg selv

Resistensen hos væggelus er dog ikke komplet endnu. Skadedyrsmidlerne har stadig en effekt, omend den er begrænset.

Selvom syntetiske pyrethroider stadig har en effekt, bliver nogle bekæmpelsesmidler alligevel udfaset fra markedet. Det hænger sammen med, at der bliver stillet større miljøkrav. Ved udgangen af januar forsvandt to midler fra skadedyrsbekæmpernes sortiment, og nu står man med de sværeste vilkår hidtil for at bekæmpe væggelusene.

- Vi går lidt en anden vej, hvor vi siger, at gift ikke længere er det essentielle i vores behandling, men det er alternative metoder. Det er selvfølgelig positivt i forhold til miljøet og alle mulige andre ting, men det er til gengæld også mere tidskrævende, og så er der jo kun én til at betale, og det er jo kunderne, siger Claus Schulz.

De alternativer metoder er fysisk behandling med frys, damp, varme og kraftig støvsugning - metoder som du selv kan gøre brug af, hvis du vil undgå at få væggelus.

Hvis du gerne vil undgå væggelus...

...så er der heldigvis flere ting du kan gøre.

 

Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version