Bandekonflikten raser: Men betjente sættes til at stemple pas
Samtidig med regeringen vil bandekonflikten i København til livs, bliver halvdelen af mandskabet fra SSP-afdelingen flyttet væk.
10 ud af 20 betjente i Københavns Politis kriminalpræventive sektion er blevet flyttet fra at bevæge sig på gadeplan i hovedstaden til Københavns Lufthavn for at udføre paskontrol samt klare bevogtningsopgaver ved blandt andet synagogen.
En af dem er politiassistent Jens Juhl Dyrbjerg, der er nu laver pas-kontrol af passagerer i Københavns Lufthavn. Selvom han ikke vil frasige sig opgaven med at kontrollere pas, fordi det er en vigtig opgave, er der andre opgaver, som han hellere vil løse.
- Det vil give god mening for mig, at jeg var ude at lave noget kriminalpræventivt lige i kraft af den her aktuelle situation. Jeg tror på, at jeg kan gøre en forskel, fortæller Jens Juhl Dyrbjerg til TV 2.
I løbet af sommeren har over tyve banderelaterede skudepisoder fundet sted i København. Så sent som torsdag aften rykkede politiet ud til tre skudepisoder på under to timer.
Udnytter ikke sine kompetencer
Før Jens Juhl Dyrbjerg kom til lufthavnen arbejdede han i Den Kriminalpræventive Sektion i ti år.
- Mit arbejde er sat på hold, fordi jeg skal assistere et andet sted. Det er det generelle problem, man har i politiet, at man assisterer alle mulige andre steder end dér, hvor man egentlig er, og hvor man lægger sit hjerteblod, siger han.
Han mener, at han og hans kollegers erfaring kunne bruges meget bedre ude på gaden til at skabe relationer til de unge, som er i risikozonen for at blive hvervet til banderne. I sit tidligere arbejde i Den Kriminalpræventive Sektion havde Jens Juhl Dyrbjerg kontakt til de unge på gaden, var på hjemmebesøg og mødte de unge i skolerne.
- Man gør en forskel, når man er ude blandt de unge mennesker hvor de færdes. Det handler om at være der kontinuerligt for at blive et kendt ansigt.
Får alvorlige konsekvenser
Ifølge Jens Juhl Dyrbjerg vil flytningen af de ti betjente få konsekvenser, da politiets SSP-indsats bliver ødelagt.
- Den er sat ud af kraft, i og med at man har taget nogle af vores folk og flyttet herud. De tilbageværende politibetjente skal løbe dobbelt så hurtigt. Det synes jeg ikke, at man kan byde dem. Der er tale om en vigtig opgave. Det går det ikke, at vi udsulter dem.
Ifølge TV 2s oplysninger opfylder Københavns Kommune de krav, der skal til for, at politiet kan lave SSP-arbejde.
- Der er nogle ’skal-ting’, som bliver opfyldt, men der er nogle ’kan-ting’, som der er blevet sat lidt på standby. Det, synes jeg, er ærgerligt, siger Jens Juhl Dyrbjerg.
Politidirektør: - Stod det til mig havde jeg dem allesammen på gaden
Jørgen Bergen Skov, der er chefpolitiinspektør ved Københavns Politi, fortæller at man valgte at sende politibetjentene ud til lufthavnen i begyndelsen af året, hvor man ikke vidste, at der ville ske en opblusning af bandekonflikten.
- Det kriminalpræventive arbejde er vigtigt, men fordi vi gennem lang tid har skulle prioritere grænsearbejde og sikkerhedsarbejde, så har vi været nødt til at prioritere.
Flytningen skal også ses i lyset af, at der er flere rejsende om sommeren og dermed flere kontroller. Den kriminalpræventive indsats går ud på, at politibetjentene over længere tid opbygger et forhold til de unge på gaden. Adspurgt om den igangværende forebyggende indsats ikke bliver skadet af nedskæringen, svarer politidirektøren:
- Der er jo stadigvæk nogle politibetjente, der arbejder på gadeplan. Der er ingen af dem, der arbejder på Nørrebro, der er flyttet til andre steder. Men stod det til mig, så havde jeg dem allesammen på gaden.
Politidirektøren er positiv over, at justitsministeren netop fredag har fortalt, at der bliver afsat flere midler til området.
- Vi har fået at vide, at der kommer flere midler til den kriminalpræventive indsats. Det giver os muligheder for i højere grad at holde liv i den løbende.
Justitsministeren vil ikke blande sig i prioritering
På Nørrebro Politistation præsenterede justitsministeren i dag 12 nye tiltag til at bekæmpe bandekriminalitet.
Da TV 2 adspurgte justistsminister Søren Pape Poulsen, om nedskæringen i Den Kriminalpræventive Sektion ikke er med til at undergrave projektet med at få styr på bandekonflikten, lød svaret:
- Det viser hvilken situation politiet er i, og at vi nu hjælper dem med nogle flere ressourcer.
Han ønskede ikke at kommentere på politiets prioritering.
- Jeg kommer ikke til at blande mig i, hvordan politiet prioriterer deres ressoucer i den enkelte politikreds, siger justitsministeren.
Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version