Nyheder

Play

Oplev

Tip os

Spørg Os

Vikingeborg i Køge skal med på liste over verdensarv

I en fælles satsning vil kommunerne, der er hjemsted for Danmarks fem ringborge, arbejde på at få vikingefæstningerne optaget på Unesco’s verdensarvsliste.

04. maj 2019, kl. 15:38 af · ·

Endnu en attraktion i TV 2 Lorrys område kan være på vej til at blive optaget på Unesco’s liste over verdensarv.

Således barsler fem kommuner nu med en fælles ansøgning, der skal få Danmarks fem ringborge fra vikingetiden indlemmet på FN’s eksklusive liste over steder med enestående værdi for hele menneskeheden.

Til fælles har de fem forsvarsværker fra vikingetiden nemlig det, at de er bygget som et samlet projekt i et netværk af borge på tværs af Jylland, Fyn og Sjælland, alt sammen bygget på foranledning af kongen Harald Blåtand. Derfor giver det mening for de fem kommuner at indsende ansøgningen samlet, påpeges det.

En af disse fem ringborge ligger ved landsbyen Lellinge, lige uden for Køge. I 2014 blev den som den seneste af borgene opdaget og udgravet.

Her glæder kommunens borgmester sig over det landsdækkende samarbejde og ser frem til at sende en ansøgning af sted.

- Vi fem kommuner, der har en ringborg inden for kommunegrænsen, har et helt særligt fællesskab, som vi nu cementerer i form af samarbejde om at få borgene på Unesco´s verdensarvsliste. Her mener jeg, at de (ringborgene, red.) hører til, og det kommer vi til at arbejde intenst for de kommende år, siger Køge-borgmesteren Marie Stærke fra Socialdemokratiet.

Vækker fortsat forundring fagfolk iblandt

Foruden Køge er kommunerne Vesthimmerland, Mariagerfjord, Odense og Slagelse også hjemsteder for de lidt mere end 1000 år gamle ringborge, der stadig vækker forundring hos arkæologer den dag i dag.

For hvad formålet helt præcist har været med netværket af borge på tværs af Danmark, er stadig noget, som diskuteres flittigt blandt fagfolk. De kan være bygget som samlingsborge for vikinger eller som en anden type fæstningsværk på baggrund af den politiske situation i landet dengang.

Man ved dog med sikkerhed, at borgene blev opført på foranledning af Harald Blåtand.

- Det er ganske enkelt fantastisk at se, hvordan man i Harald Blåtands tid på tværs af Danmark har placeret disse ringborge, siger Marie Stærke.

Netop Marie Stærke og Køge Kommune har fået til opgave at lede og koordinere den tværkommunale indsats i samarbejde med museerne i de fem kommuner. Efter planen skal ansøgningen sendes af sted om to år.

Syv attraktioner i Danmark er indtil videre optaget på Unesco's verdensarvsliste. Fire af dem - Roskilde Domkirke, Kronborg Slot, Stevns Klint og parforcejagtlandskabet i Nordsjælland - ligger i TV 2 Lorrys område.

Hvis du vil lære mere om vikingeborgen ved Køge, så lavede vi på TV 2 Lorry et søndagsmagasin om netop udgravningen af ringborgen. Se mere i videoen herunder:

Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version